Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Następny... dzizas.

Cieszymy się twoim szczęściem. Po co któryś raz z kolei informować że się nie miało warunków, na takie czy inne roziwązanie, że się nie jest idiotą co wziął pompę powietrzną w cenie gruntowej, matko.

No niestety jak ktos nie ma to się najbardziej mądrzy. Mi też się nie che już tłumaczyc.

Ale jak ktoś mi zasponsoruje pionowy odwiert to mogę założyć gruntową.

Z ciekawych rzeczy do których mnie przekona MIKI to to, że druga taryfa przy pw to nie najlepszy pomysł. Faktycznie, w nocy jest zimniej.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magnolia18, masz pc podpiętą do instalacji CO za pomocą wymiennika płytowego ? Jeśli tak, to jak to uzasadniał instalator ?

tak wymiennik plytowy. jak uzasadnial ? zeby woda z instalacji PCi 'czysta' nie mieszala sie z zabrudzona woda w starej instalacji CO ( piec weglowy ktory pozostal na wypadek W ).

Czyli PC pracuje na "małym obiegu" - tylko PC i wymiennik? I "duży obieg" ma pompę o mniejszym przepływie niż mały? Nie jestem hydraulikiem ale chyba nie jest to właściwe rozwiązanie w przypadku PC.

instrukcja z Atlantica tak mowi, pompka z PCi ma miec bieg wyzszy niz ta z obiegu CO

do przedwczoraj nie bylo problemow a od 2 dni nie osiagam zadanej temp. w domu ... krzywa podniesiona, przesunieta, CWU grzanie wylaczone, temp. za oknem nieco wyzsza niz wczoraj ( kilka stopni ) a ciagle to samo. dochodzi do 52* na zasilaniu i zaraz defrost i po defroscie mamy jakies 35* i zaczyna grzac do 52-53* i dalej jak wyzej

Z ciekawych rzeczy do których mnie przekona MIKI to to, że druga taryfa przy pw to nie najlepszy pomysł. Faktycznie, w nocy jest zimniej.

Ale liczyles to samodzielnie? Ile zyskasz na tanszym pradzie a ile stracisz na mniejszym COP? Bo byla juz dyskusja na ten temat i wcale nie jest to takie oczywiste.

tak wymiennik plytowy

No to pojechał po bandzie. Myślałem, że miał jakieś sensowne uzasadnienie takiej decyzji. Na pewno wymiennik płytowy nie pomaga lecz znacznie przeszkadza w pracy pc zmniejszając jej sprawność, do tego dochodzą mrozy i może z tego powodu masz problem. Na pewno dzięki takiemu wynalazkowi więcej płacisz za ogrzewanie. Zerknij sobie np. do instrukcji instalacji Daikina:

http://daikin.mcquay.hu/3_H%C5%91szivatty%C3%BAk%20%C3%A9s%20napkollektorok/1_Daikin%20Altherma/Documents/2_%5BAngol%5D_Egy%C3%A9b_dokument%C3%A1ci%C3%B3k/Altherma%20Tervez%C3%A9si%20seg%C3%A9dlet%201.0.pdf

Od strony 16 jest tam wiele schematów instalacji, ale nikt u nich nie wpadł na pomysł wymiennika płytowego. Przy systemie biwalentnym przełączanie pomiędzy kotłem a pc można realizować albo przez bufor, albo przez zawór trójdrożny. Proponuję jak najszybciej wywalić ten wymiennik i połączenie systemów zrobić jak należy.

No niestety jak ktos nie ma to się najbardziej mądrzy. Mi też się nie che już tłumaczyc.

Ale jak ktoś mi zasponsoruje pionowy odwiert to mogę założyć gruntową.

czyli minus powietrznej jest jej plusem

:)

Zerknij na wykres z kilku ostatnich mroźnych dni (na mojej stronie znajdziesz wykresy z szerszego przedziału czasu):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153758&d=1355150880

Faktem jest, że temperatura w dzień jest wyższa, ale czy na tyle żeby zrekompensować sporo wyższą cenę prądu w taryfie całodobowej ? Pewnie w instrukcji masz jakiś wykres zależności COP od temperatury, spróbuj sobie oszacować, jakie by musiały być różnice dzień/noc, żeby nie warto było ogrzewać w taniej taryfie. Nie zapomnij o tanim prądzie od 13-00 do 15-00. Obawiam się, że w taniej taryfie nawet grzałki osiągną "złotówkowy COP" zbliżony do 2 w źporównaniu z całodobową, choć to zależy od Twojego operatora dostarczającego prąd.

Edytowane przez rwxw

Czy ja dobrze rozumuję, że przy takim obiegu to pompa grzeje gdzieś przy dobrych układach 5 litrów wody?

nie wiem ile tych litrow jest, skad milabym wiedziec ?

Moze masz jakas kaluze albo inne jezioro w poblizu?

nie mam :)

Wymiennik jak wymiennik, duzy w sensie wymiarow ? Czekaj zejde pod ziemie to zerkne co tam pisze :) ... nic tam nie ma Thermotech? APV OHC30/??

Instrukcja mowi, iz pompka w obiegu CO winna chodzic na nizszym biegu niz ta w PCi ale ok dalem w obiegu na 3 bieg czy to cos da ? nie wiem

CWU mam wylaczone, nie grzeje od wczoraj w ogole ( mam zapasowy bojler ) ale wylaczenie CWU w PCi nie dalo mi nic natenczas

A może zalecenia co do różnych wartości przepływu po obu stronach wymiennika dotyczą sytuacji, gdy krążą tam różne ciecze np. glikol i woda (różne ciepło właściwe). Jeśli po obu stronach jest woda to i przepływ (dla tej samej delty na wymienniku) powinien być identyczny.

Temperatura na wyjściu skraplacza i tak będzie wyższa niż w CO o wartość straty na wymienniku. A ta będzie zależna od mocy przenoszonej i powierzchni zastosowanego wymiennika.

Ile licznik wykreca na funkcji odszraniania?

o widzisz tego nie sprawdzilem. ale moge tylko stojac przy liczniku i zapisujac liczby na start i koniec defrosta. jak znajde wene to obczaje. na razie tylko sprawdzilem organoleptycznie ( nie mam miernikow ) cieplote rurek na wymienniki i zasilanie z PCi jest znacznie cieplejsze niz wychodzace zasilanie na CO

ale inna rzecz, postalem przy sterowniku bo akurat trafilem na poczatek heating mode po defroscie i mniej wiecej wygladalo to tak.

zasilanie wowczas bylo na poziomie ~ 35* po czym w ok. 12min osiagnelo 53.7* i na powrocie 41*

temp. zasilania zaczela nieznacznie spadac co jakis czas o ok. 0.1* i po ok. 20min zeszla do 51.7* / na powrocie 41.5* i ... nikt nie zgadnie :| co sie zaczelo? odszranianie, ktore trwalo 5min w tym czasie temp. zasilania/powrotu spadla do : 32.6* / 34.5* i PCi powrocila w Faze grzania ...

i tak mniej wiecej jak zauwazylem co ok. 40-50min mam defrosta i w tym czasie grzejniki mi sie lekko wychladzaja a PCi zamaist dazyc mi do temp. zadanej i podtrzymywac cieplo w instalacji traci je na rzecz jednostki zewnetrznej :(

Zmiana biegu pompki obiegowej na 3 ( najwyzszy ) nic tu nie dala.

Jesli moje obliczenia sie okaza trafne za jakies 15min. bedzie kolejny defrost moze uda mi sie trafic to poobserwuje licznik

Skoro przy wymienniku rurki po stronie pc są dużo cieplejsze niż te po stronie co, to ewidentnie wymiennik psuje całą pracę pc. Stąd masz kiepską jej wydajność, zimne grzejniki i ciągłe odszranianie. Tak jak napisał Pyxis, pc lubi prostą instalację, a takie głupie błędy jak podłączenie wymiennika płytowego się mszczą. Edytowane przez rwxw

na oko ( wiem wiem ... ) no jest zaszroniona, biala prawie cala

jedno jej mozna oddac, jest obecnie regularna jak szwajcar ...

zlazlem w katakumby i za chwile byl defrost ...

w tym czasie zasilanie spadlo z 52.3* na 32.8* a powrot z 41.8* na 34.7*

licznik nakrecil ... 0,05 kWh ( nabil bo cyfrowy )

i podpinam sie pod pytanie r19, skad pompa ma wiedziec ze to JUZ :) ?