Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Skoro przy wymienniku rurki po stronie pc są dużo cieplejsze niż te po stronie co, to ewidentnie wymiennik psuje całą pracę pc. Stąd masz kiepską jej wydajność, zimne grzejniki i ciągłe odszranianie. Ten instalator to chyba kominki podłączał. Tak jak napisał Pyxis, pc lubi prostą instalację, a takie głupie błędy jak podłączenie wymiennika płytowego się mszczą.

nie wiem, nie znam sie, nie orientuje sie ... po stronie CO jest uklad otwarty, stara instalacja jak swiat w duzej czesci, tak mi rzeczono

pojawi sie 'instalator kominkow' :D to pewnie powie co i jak

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy agregat jest na pewno zaszroniony? Moze wymiennik jest zapchany? Chcialbympompe moglby napisac jak pracuje jego pompa przy takich mrozach.

Sądząc po wykresie zużycia prądu odszranianie było 8x w ciągu ostatniej doby. Odszranianie odbywa się przy poborze około 1kWh przez kilka minut. Moja pompa pracuje tak, że w domu jest ciepło czyli spełnia swoja zadanie. Niestety jak patrzę na wykresy pracy to nie padam na kolana nad algorytmami sterowania PC :(

Sądząc po wykresie zużycia prądu odszranianie było 8x w ciągu ostatniej doby. Odszranianie odbywa się przy poborze około 1kWh przez kilka minut. Moja pompa pracuje tak, że w domu jest ciepło czyli spełnia swoja zadanie. Niestety jak patrzę na wykresy pracy to nie padam na kolana nad algorytmami sterowania PC :(

Ale nie piszesz ile wciaga na dobe :)

Moze opisz o co chodzi z algorytmami.

Ale nie piszesz ile wciaga na dobe :)

Moze opisz o co chodzi z algorytmami.

W tym miesiącu poszło już 370kWh.

W algorytmach nie podoba mi się, że pompa chce "za szybko nagrzać" i kończy się to szybkim wejściem na pełną moc (pełen pobór prądu) by po godzinie przekroczyć zaplanowaną temperaturę zasilania i "zrobić sobie przerwę". Przez to zamiast płynnie modulować moc robi się większe lub mniejsze taktowanie.

nie za dużo

ale nie chcę żeby mówić tylko o plusach powietrznej

dziś np. jeden z telefonów do mnie dotyczył powietrznej

kolega zastanawia się nad gr czy powiet, powiedziałem mu żeby , jeśli mu zależy na poprawnych stosunkach z sąsiadem żeby tego nie zakladał od jego strony [okolo 10 metrów]

powiedział o tym że między pow a gruntową ma 10 tyś w ofercie między nimi -rzecz właściwie nawet nie do przemyslenia

nie za dużo

ale nie chcę żeby mówić tylko o plusach powietrznej

dziś np. jeden z telefonów do mnie dotyczył powietrznej

kolega zastanawia się nad gr czy powiet, powiedziałem mu żeby , jeśli mu zależy na poprawnych stosunkach z sąsiadem żeby tego nie zakladał od jego strony [okolo 10 metrów]

powiedział o tym że między pow a gruntową ma 10 tyś w ofercie między nimi -rzecz właściwie nawet nie do przemyslenia

U mnie sąsiedzi też są nie zadowoleni a mam tylko 4 metry do płotu.

Przez nią właśnie stosunki się pogorszyły.

A działała tylko 6 tygodni i to jak było ciepło.

Teraz już 2 miesiące jest wyłączona po awarii to nawet "Dzień dobry i co słychać mówią", ale jak jutro miki przyjedzie zamontować i uruchomić ponownie i czytam jak to często się u was załącza przy obecnych temperaturach to nie chcę myśleć co teraz będzie.

U mnie sąsiedzi też są nie zadowoleni a mam tylko 4 metry do płotu.

Przez nią właśnie stosunki się pogorszyły.

A działała tylko 6 tygodni i to jak było ciepło.

Teraz już 2 miesiące jest wyłączona po awarii to nawet "Dzień dobry i co słychać mówią", ale jak jutro miki przyjedzie zamontować i uruchomić ponownie i czytam jak to często się u was załącza przy obecnych temperaturach to nie chcę myśleć co teraz będzie.

Miki 2 miesiące jedzie do awarii :) czy ktoś inny montował?

Co padło?

Gość Arturo72
Wrzucilibyście filmik z czułym mikrofonem w celach poznawczych.

Na youtube jest kilka :)

Miki 2 miesiące jedzie do awarii :) czy ktoś inny montował?

Co padło?

Z tego co wiem wina inwestora,nie zabezpieczone wiatraki przy ocieplaniu i tynkowaniu i się "lekko" zabrudziło ;)

Czym pobrała 1kWh w kilka minut .Sprężarką o mocy 4 kW

Zlituj się i odpuść.

Weź już się nie nakręcaj, bo nie ma sensu. Trzeba namierzyć przyczynę problemów i ją wyeliminować.

Wybacz, ale sam uwazam teorię o jeziorze, jako przyczynę nieprawidłowej pracy pompy za naciąganą, odważną, a jednocześnie ryzykowną :)

No chyba, że się zbijałeś...

Mam nadzieję, że napiszecie jak to się skończyło...