Jacekss 11.12.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 kolega zastanawia się nad gr czy powiet, powiedziałem mu żeby , jeśli mu zależy na poprawnych stosunkach z sąsiadem żeby tego nie zakladał od jego strony [okolo 10 metrów] no to moja alternatywa dla kotła elektrycznego zaczyna się walić czyli jednak te wiatraki hałasują wystarczająco mocno aby ludzie się wnerwiali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 trochę tak jak masz okna sąsiada z 10 mod pompy to masz gwarantowane stosunki sąsiedzkie:)ja u siebie przy odszranianiu słyszę z 50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.12.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 to strasznie glośno ci chodzi ten atlantic, moje mitsubishi tak nie hałasuje, żeby 50m dalej było słychać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.12.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 je wystarczy z 10m, jedną taką pompę (chyba Panasonic) słyszałem jak pracowała i to nie w zimie no to była głośna, ale gość mówił że to przez montaż jednostki zewn na ścianie zamiast na oddzielnym fundamenciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.12.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 to ja w razie niesprawdzenia się kotła elektrycznego poszukam jakiejś cichej PC PW, tak coby mnie potem sąsiedzi nie ścigali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ale ja mam na osobnym fundamencie fakt że zamiast wibroizolatorów mam gumę podłożoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 przy 16% modulacji nie było problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 11.12.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 skoro przeszkadza to sąsiadom, to jaki model będzie najgłośniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.12.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ja u siebie przy odszranianiu słyszę z 50m Albo masz ponadprzeciętny słuch albo wadliwą/źle zamontowaną PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) no przy 100% nie ma siły żeby tego nie było słychaćnie tylko ja to słyszę po założeniu wibroizolatorów powiem co i jak ale jakby sąsiad to mi założył z 10 m od okna w sypialni to się wk Edytowane 11 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.12.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Chcialbympompe zapewne się pomylił, zamiast 1kWh chciał napisać 1kW. Pompa pobierała taką moc przez kilka minut, czyli przez np. 5 minut zużyła ok. 0,08kWh. Tak to zrozumiałem. Oczywiście nie miałem na myśli, że cykl odszraniania pochłania 1kWh prądu lecz chodziło o chwilowy pobór podczas tej operacji (chwilowe zapotrzebowanie na energię elektryczną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.12.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 no przy 100% nie ma siły żeby tego nie było słychać Przy odszranianiu sprężarka nie pracuje na 100% mocy więc coś się zamotałeś. Poza tym jeżeli coś słychać podczas pracy PC to raczej wentylatory a nie sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 no bardziej słychać wentylatory ale to nie musi być 100% modulacjiprzy odszranianiu faktycznie to jest takie zabawne syczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 malux, jak możesz to nagraj jak głośno chodzi twoja jednostka, u mnie wentylatora prawie w ogóle nie słychać, tylko trochę sprężarkę, jak chodzi na 130% to wtedy jest trochę głośniej ale i tak z 50m jej nie słychać, latem (mam klimę) sąsiedzi śpią przy otwartym oknie (20metrów od pompy) i mówią że nic nie słychać. u mnie zdecydowanie najgłośniej chodzi przy de froscie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.12.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 no to widzę że jest szansa wyłowić jakiś cichy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.12.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Pompa powinna pracować na układzie zamkniętym w wypadku atlantica ciśnienie robocze powinno wynosić około 1,2 - 1,5 bara. Układ po stronie pompy ciepła ma około 70l - wymiennik jest przewymiarowany i pompy są zestrojone. Układ chodzi bez zastrzeżeń... 1) Czy w tej PC (i innych splitach) jest czujnik ciśnienia, który wyłączy PC jeśli ciśnienie w obwodzie skraplacz - CO będzie niższe? 2) Jaka jest powierzchnia wymiennika? 3) Czy możesz podać przykładowe temperatury WE/WY (po obu stronach wymiennika) jakie występują podczas pracy tej instalacji? Kiedyś rozważałem połączenie monoblocka z moim układem otwartym i znalazłem przeliczniki (dla straty 2*C) 5kW/m2 powierzchni wymiany (dla przepływu znamionowego). Jestem ciekaw jakie przeliczniki stosujesz i jakie uzyskujesz efekty. Nie znalazłem informacji o wspomnianym czujniku ciśnienia w tanich PC p-w (takich kiedyś szukałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zanim kogoś obrazisz albo coś komuś zarzucisz to pomyśl abyś nie wyszedł na kretyna. Po pierwsze stara instalacja jest wykonana w latach 50-70 poprzedniego wieku i jest to instalacja która pracuje na układzie otwartym tzn. że w przypadku Magnoli ciśnienie robocze jest około 0,6 - 0,7 bara Pompa powinna pracować na układzie zamkniętym w wypadku atlantica ciśnienie robocze powinno wynosić około 1,2 - 1,5 bara. Modernizacja starej kotłowni z układu otwartego na układ zamknięty oznaczał by dość dużo ingerencji w budynek. Kwestia zastosowania buforu lub czegoś w tym stylu też nie byłaby do końca możliwa ale przecież ty tam byłeś i wiesz co i gdzie i jak jeżeli oceniasz kogoś. Układ po stronie pompy ciepła ma około 70l - wymiennik jest przewymiarowany i pompy są zestrojone. Układ chodzi bez zastrzeżeń... A wchodzenie w zakres serwisant i ocenianie instalacji on-line na podstawie wypowiedzi Mariusza który nie do końca jest branżystą nie jest trafna. Następnym razem jak chcesz coś oceniać to lepiej napisz do kogoś o więcej informacji. Pozdrawiam kto byl? gdzie byl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.12.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 To taka przenosnia była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 To taka przenosnia była a bo zgluplem, ze czegos nie wiem kto u mnie bywal btw. nie czas na Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 11.12.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 no to moja alternatywa dla kotła elektrycznego zaczyna się walić czyli jednak te wiatraki hałasują wystarczająco mocno aby ludzie się wnerwiali ja mam 1,2 od sypialni i mi nic nie przeszkadza. nawet załączyłem zdjecie. a 10m, to musi być wyjątkowa głośna pompa ( chociaż to też Atlantic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts