Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

kolega zastanawia się nad gr czy powiet, powiedziałem mu żeby , jeśli mu zależy na poprawnych stosunkach z sąsiadem żeby tego nie zakladał od jego strony [okolo 10 metrów]

no to moja alternatywa dla kotła elektrycznego zaczyna się walić :)

czyli jednak te wiatraki hałasują wystarczająco mocno aby ludzie się wnerwiali

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcialbympompe zapewne się pomylił, zamiast 1kWh chciał napisać 1kW.

Pompa pobierała taką moc przez kilka minut, czyli przez np. 5 minut zużyła ok. 0,08kWh.

Tak to zrozumiałem.

Oczywiście nie miałem na myśli, że cykl odszraniania pochłania 1kWh prądu lecz chodziło o chwilowy pobór podczas tej operacji (chwilowe zapotrzebowanie na energię elektryczną).

malux, jak możesz to nagraj jak głośno chodzi twoja jednostka, u mnie wentylatora prawie w ogóle nie słychać, tylko trochę sprężarkę, jak chodzi na 130% to wtedy jest trochę głośniej ale i tak z 50m jej nie słychać, latem (mam klimę) sąsiedzi śpią przy otwartym oknie (20metrów od pompy) i mówią że nic nie słychać. u mnie zdecydowanie najgłośniej chodzi przy de froscie,

Pompa powinna pracować na układzie zamkniętym w wypadku atlantica ciśnienie robocze powinno wynosić około 1,2 - 1,5 bara.

Układ po stronie pompy ciepła ma około 70l - wymiennik jest przewymiarowany i pompy są zestrojone.

Układ chodzi bez zastrzeżeń...

1) Czy w tej PC (i innych splitach) jest czujnik ciśnienia, który wyłączy PC jeśli ciśnienie w obwodzie skraplacz - CO będzie niższe?

2) Jaka jest powierzchnia wymiennika?

3) Czy możesz podać przykładowe temperatury WE/WY (po obu stronach wymiennika) jakie występują podczas pracy tej instalacji?

Kiedyś rozważałem połączenie monoblocka z moim układem otwartym i znalazłem przeliczniki (dla straty 2*C) 5kW/m2 powierzchni wymiany (dla przepływu znamionowego). Jestem ciekaw jakie przeliczniki stosujesz i jakie uzyskujesz efekty.

Nie znalazłem informacji o wspomnianym czujniku ciśnienia w tanich PC p-w (takich kiedyś szukałem).

Zanim kogoś obrazisz albo coś komuś zarzucisz to pomyśl abyś nie wyszedł na kretyna.

Po pierwsze stara instalacja jest wykonana w latach 50-70 poprzedniego wieku i jest to instalacja która pracuje na układzie otwartym tzn. że w przypadku Magnoli ciśnienie robocze jest około 0,6 - 0,7 bara :)

Pompa powinna pracować na układzie zamkniętym w wypadku atlantica ciśnienie robocze powinno wynosić około 1,2 - 1,5 bara.

Modernizacja starej kotłowni z układu otwartego na układ zamknięty oznaczał by dość dużo ingerencji w budynek.

Kwestia zastosowania buforu lub czegoś w tym stylu też nie byłaby do końca możliwa ale przecież ty tam byłeś i wiesz co i gdzie i jak jeżeli oceniasz kogoś.

Układ po stronie pompy ciepła ma około 70l - wymiennik jest przewymiarowany i pompy są zestrojone.

Układ chodzi bez zastrzeżeń...

A wchodzenie w zakres serwisant i ocenianie instalacji on-line na podstawie wypowiedzi Mariusza który nie do końca jest branżystą nie jest trafna.

Następnym razem jak chcesz coś oceniać to lepiej napisz do kogoś o więcej informacji.

Pozdrawiam

kto byl? gdzie byl ?

no to moja alternatywa dla kotła elektrycznego zaczyna się walić :)

czyli jednak te wiatraki hałasują wystarczająco mocno aby ludzie się wnerwiali

ja mam 1,2 od sypialni i mi nic nie przeszkadza. nawet załączyłem zdjecie. a 10m, to musi być wyjątkowa głośna pompa ( chociaż to też Atlantic).