Kocioł 11.12.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam! Może ktoś pomoże. Moja pompa ciepła straciła moc. Jest to split 11KW Alezio /De dietrich/ . Pracuje przez około 10 min po czym następujeodszranianie i tak w kólko . Nie podnosi temperatury bez wspomagania. Ogrzewam około 160 m kw. podłogówki. W zeszły sezon dawała radę do ok. -16 stopni bez wspomagania Temperatury na zewnątrz -3 do -5 CWU daje radę .Ma prawie 2 latka Niech moc pompy będzie ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 to ja mam nadzieję że to wina wibroizolatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.12.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zanim kogoś obrazisz albo coś komuś zarzucisz to pomyśl abyś nie wyszedł na kretyna. Podejrzewałem, że jest jakaś przyczyna i żeby na kretyna nie wyjść najpierw spytałem jak instalator uzasadnił taki rodzaj instalacji. Dowiedziałem się, że: "żeby woda z instalacji PCi 'czysta' nie mieszala sie z zabrudzona woda w starej instalacji CO". To co piszesz nieco bardziej wyjaśnia powody, ale cyt. "zasilanie z PCi jest znacznie cieplejsze niz wychodzace zasilanie na CO". Nie wiem, co znaczy "znacznie", ale pc zwłaszcza pw pracująca na ponad 50* nie jest zbyt ekonomicznym rozwiązaniem. Nie byłem na miejscu i masz rację, że nie wiem co i jak jest zainstalowane, ale jak widać wymiennik będzie bił po rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.12.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam! Może ktoś pomoże. Moja pompa ciepła straciła moc. Jest to split 11KW Alezio /De dietrich/ . Pracuje przez około 10 min po czym następuje odszranianie i tak w kólko . Nie podnosi temperatury bez wspomagania. Ogrzewam około 160 m kw. podłogówki. Temperatury na zewnątrz -3 do -5 CWU daje radę .Ma prawie 2 latka Niech moc pompy będzie ze mną W zeszły sezon dawała radę do ok. -16 stopni bez wspomagania Może mało czynnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.12.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jutro prześlę ci na priva schemat z zaznaczoną wtyczką No i minęło ponad tydzień a "jutro" nie nastąpiło Ile razy umawiałeś się na przyjazd to już nawet nie wspomnę. Ciekawe czy chociaż Magnolia doczekał się pomocy w sytuacji awaryjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 sobie przypomniałem jedną rzecz pod j,zewn, mam dwie nogi betonowe i ona na tym stoi bez przykręceniai tych wibroizol.tylko nie kamieniujcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po pierwsze stara instalacja jest wykonana w latach 50-70 poprzedniego wieku i jest to instalacja która pracuje na układzie otwartym tzn. że w przypadku Magnoli ciśnienie robocze jest około 0,6 - 0,7 bara Sorry Miki, że akurat na Ciebie trafiło, ale mimo to uważam, że takie połączenie nie jest najszczęśliwsze. Ten przypadek na pewno nie jest typowy, ale to, że instalacja jest stara, pewnie masywna, może na grubych rurach (nie wiem, nie widziałem), to w niczym nie przeszkadza. Grzejnik to grzejnik, czym większy i cięższy, czym grubsze rury tym lepiej dla pc. Piszesz że pc nie może pracować w układzie otwartym (na pewno ?), no to trzeba go zamknąć. Jeśli układ ma być biwlentny (pc+węgiel na ciężkie czasy), to dużo lepiej by działał, gdyby po odłączeniu kotła węglowego na górze instalację zakorkować i całą zamknąć (chyba to nie jest problem, jeśli tak to jaki ?), następnie podłączyć pc bezpośrednio, a dla kotła na paliwo stałe zrobić osobny obieg otwarty i podłączyć go właśnie przez ten wymiennik. Kotłowi to na pewno nie zaszkodzi, a pewnie nawet będzie to lubił. Pc, nie stety nie. Pewnie myślałeś o takim rozwiązaniu ? Jakie by były problemy, bo z daleka wielkich nie widzę ? Koszt przeróbek instalacji oczywiście byłby nieco większy, ale rachunki sporo mniejsze. Pozdrawiam i bez urazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.12.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ciekawe czy chociaż Magnolia doczekał się pomocy w sytuacji awaryjnej? Doczekał się pomocy Szczegółów technicznych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ... Jeśli układ ma być biwlentny (pc+węgiel na ciężkie czasy), to dużo lepiej by działał, gdyby po odłączeniu kotła węglowego na górze instalację zakorkować i całą zamknąć (chyba to nie jest problem, jeśli tak to jaki ?), następnie podłączyć pc bezpośrednio, a dla kotła na paliwo stałe zrobić osobny obieg otwarty i podłączyć go właśnie przez ten wymiennik. Kotłowi to na pewno nie zaszkodzi, a pewnie nawet będzie to lubił. Pc, nie stety nie. Pewnie myślałeś o takim rozwiązaniu ? Jakie by były problemy, bo z daleka wielkich nie widzę ? Koszt przeróbek instalacji oczywiście byłby nieco większy, ale rachunki sporo mniejsze. Pozdrawiam i bez urazy. azaliz prawde mowi ten czlek ? to ja w to wchodze oczywiscie po przedstawieniu realnych kosztow U mnie bez zmian. Defrost za defrostem mimo napelnienia/uzupelnienia? czynnikiem Natomiast zauwazylem przed chwila dziwne zachowanie sterownika, ja mu swoje a on Swoje. Wskazuje temp. zadana w pomieszczeniu mimo, iz to temp. komfort a PCi ma wg programu godzinowego 'leciec' wlasnie wg temp. zredukowanej. Krzywa grzewcza ma wlaczona autoadaptacje a pracuje wg ustawien recznych. No i defrosty leca jak lecialy :| Chata nie ogrzana jak sobie by czlowiek zyczyl, licznik bije swoje ... a jutro i pojutrze ma niezle przygwizdzic u nas :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ... a jutro i pojutrze ma niezle przygwizdzic u nas :/ I wg głównego serwisanta Atlantica wtedy czeste defrosty powinny się skończyć.Wg niego częste defrosty spowodowane są przez dużą wilgotność powietrza jaka teraz występuję. Ja nie techniczny ale słyszałem jednym uchem rozmowę Michała z serwisantem na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 11.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 I wg głównego serwisanta Atlantica wtedy czeste defrosty powinny się skończyć.Wg niego częste defrosty spowodowane są przez dużą wilgotność powietrza jaka teraz występuję. Ja nie techniczny ale słyszałem jednym uchem rozmowę Michała z serwisantem na ten temat Ciekawe to co piszesz. Czyli w przypadku gdy za oknem duża (jaka?) wilgotność to pompa ciepła nie jest już pompą ciepła tylko bezużytecznym urządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 I wg głównego serwisanta Atlantica wtedy czeste defrosty powinny się skończyć.Wg niego częste defrosty spowodowane są przez dużą wilgotność powietrza jaka teraz występuję. Ja nie techniczny ale słyszałem jednym uchem rozmowę Michała z serwisantem na ten temat Czyli rada na niedogrzany dom jest spadek temperatury zewnetrznej? Napisze w "wiejsko-staropolskim" stylu a la Maggnolia: "Jak sie kura zesiura..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.12.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ciekawe to co piszesz. Czyli w przypadku gdy za oknem duża (jaka?) wilgotność to pompa ciepła nie jest już pompą ciepła tylko bezużytecznym urządzeniem. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej i jakie są ku temu przyczyny i zależności ale tak mnie doszło jednym uchem,być może nie tym mocniejszym Miki wraca do domu,także prawdopodobnie coś więcej skrobnie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.12.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) azaliz prawde mowi ten czlek ? Połączenie układu otwartego z zamkniętym to dosyć częsty przypadek, np. gaz z komi nkiem z pw, gaz z węglem. U Ciebie jest to samo, tylko zamiast gazowca jest pc. Zerknij np. tu: http://www.ferro.pl/pliki/pl/weberman_wymienniki_ciepla.pdf http://www.e-heat.pl/sposoby-polaczenia-ukladu-otwartego-zamknietym-n-17.html Weź jakieś termometry i zmierz temperaturę po obu stronach wymiennika. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Ja to slyszalem bezposrednio od Michala iz wg serwisanta cytuje niedoklanie ale jakos tak 'ze w takich temp. przejsciowych ( SIC ! ) tak moze byc i to normalne, po to sa grzalki aby nie bylo dyskomfortu a jak spadnie temp. bedzie ok ...' buahahahhah, temp. przejsciow MINUS 8 czy 10 to wamac ( sorry ) gdzie ja mieszkam na Syberii ze to przejsciowa ? DWA, gdzie pisze niby iz winienem grzalek uzywac ( przy lekkim minusie skoro TA pompa niby 'ciagnie' i do minus 20* ) bo inaczej mam zloma ciagnacego tylko prad i drenujacego moja kieszen ?! jak mi to gdzies pokaza w instrukcji, folderach reklamowych to .. sami sie osmiesza NIe no, to jest jakis koszmarny nonsens. Ja sobie pozwole jutro zadzwonic do tego jegomoscia aby posluchac osobiscie te rewelacje Jak bede chcial wywalac codziennie sporo kasy to nie potrzebuje mega-extra-wypasionej zlomnicy by Atlantic tudziez czekac z ta skrzynko-parodia urzadzenia az temp. BEDZIE przejsciowa Ten jegomosc jest blizej znany z imienia i nazwiska ? ... ooo doczytalem GLOWNY serwisant Atlantica. ZUCH jaksie wkurze to osobiscie Go odwiedze aby wsrod uciechy potencjalnych klientow posluchac tych wielce odkrywczych porad/wykladni. Teraz to mi skoczylo cisnienie w ukladzie ... bez czekania na temp. przejsciowa i odpowiednia wilgotnosc Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 11.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Oczywiście, że tego nigdzie nie znajdziesz.Jeżeli serwisant atlantica coś takiego mówi, to sam strzela sobie gola.Niezgodność towaru z umową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Magnolia18 - kupiłeś pompę "ATLANTIC" - jak sama nazwa handlowa wskazuje nie jest ona na nasze warunki odpowiednia (minus 8, 10, za ciepło?????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Magnolia18 - interesujące jest to co piszesz.... azaliz powiadasz ? mi nie jest do smiechu natenaczas :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Magnolia18 - kupiłeś pompę "ATLANTIC" - jak sama nazwa handlowa wskazuje nie jest ona na nasze warunki odpowiednia (minus 8, 10, za ciepło?????) fiur fiur, pracowala przy +15 i +1 ... czyzbym ja wtedy chlodzil ? a tak powaznie, zanim te defrosty sie pojawily byly dni cale po minus 3-5 i noce po nich z minusem do 10 i po kilku takich dniach nagle zaczely sie cuda dziac. aaa wiem wilgotnosc nadejszla. moze ta z tego jeziorka ( nie pamietam od kogo ) mi przyfrunela ... ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.12.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Połączenie układu otwartego z zamkniętym to dosyć częsty przypadek, np. gaz z komi nkiem z pw, gaz z węglem. U Ciebie jest to samo, tylko zamiast gazowca jest pc. Zerknij np. tu: http://www.ferro.pl/pliki/pl/weberman_wymienniki_ciepla.pdf http://www.e-heat.pl/sposoby-polaczenia-ukladu-otwartego-zamknietym-n-17.html Weź jakieś termometry i zmierz temperaturę po obu stronach wymiennika. dzieki zerknalem, nie znam sie na instalacjach, 'przeczytac' te schematy jednak potrafie skoro tak mowia to pewnie dziala kociol moze odpale jak bedzie katastrofa temperaturowa za oknem badz ... zdefrosci mi sie i zawilgotnieje Atlantic :| Nie mam zadnych termometrow z miare rozsadnych coby to pomierzyc. Jutro postaram sie pirometr czy jakies inne cudo zdobyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts