miki121 12.12.2012 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Masz rację i mam nadzieję w ciągu następnych kilku dni uda się dać kopa w dupę ekogroszkowi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 12.12.2012 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ta dyskusja w większości to paranoja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Słuszna uwaga Pan też ma tri 16 i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.12.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 ale widzę że atlantic nie działa tak różowo, jednak daikin chyba lepiej sobie radzi, kilka osób na forum ma i nikt nie na rzeka, a na atlatnica ... że głośny, że słabo grzeje ...co do defrostów, to u mnie przy temp -5 do 5 są co około godzinę, czym zimniej tym rzadziej, magnolia - myślę że u ciebie coś jest nie tak, bo nawet jak są defrosty co godzinę, to spokojnie powinna grzać, dodam taki przypadek z życia - dzięki wymiennikowi na piecu 85 stopni, a na wymienniku na grzejniki lekko ponad 60stopni i zimno w pomieszczeniu, dlatego ja mówie zdecydowanie nie dla wymienników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 12.12.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ale coś w tym jest. U mnie też sterownik jak by lekko ignorował mnie. Temperatura komfortowa ustawiona na 21-7 a on się włącza przed 20 wyłącza po 5 rano, a godziny ma dobre poustawiane; też trochę przestaje ufać temu urządzeniu miało być jak Magnolia pisze do -15 luzik potem godzę się z tym że muszę trochę dogrzewać. Ale czekam może mam coś nie tak w instalacji może w ustawieniach Miki obiecał że przyjedzie i oblooka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Ale jakie głośno gdzie nie grzeje..Jeżeli u ciebie defrost jest co godzinę to jak rozumiem masz uruchomione grzałki ???Z tego co mówisz to w Atlanticu defrost jak się załącza co godzinę to jest źle a jak u ciebie co godzinę w Daikini-e to ok??Ponadto pamiętaj jedno na jakim parametrze pracuję twoja pompa tzn. na +35 czy na + 55 bo to ma bardzo dużą różnicę w eksploatacji i czasach między odmrażaniem.. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 12.12.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Skoro atmosfera jest już podgrzana to pozwolę sobie na mały żarcik w celu rozluźnienia pośladów. Przyszedł mi do głowy taki pomysł, a w zasadzie rada dla Magnolii, żeby stanąć przed agregatem z suszarką do włosów, przez co spróbować ograniczyć defrosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 12.12.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Miki, jak będziesz miał chwilę to przypominam o instrukcji do Panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Podaj mi na priva twój adres to wieczorem tzn. około 23 ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.12.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Ale jakie głośno gdzie nie grzeje.. Jeżeli u ciebie defrost jest co godzinę to jak rozumiem masz uruchomione grzałki ??? Z tego co mówisz to w Atlanticu defrost jak się załącza co godzinę to jest źle a jak u ciebie co godzinę w Daikini-e to ok?? Ponadto pamiętaj jedno na jakim parametrze pracuję twoja pompa tzn. na +35 czy na + 55 bo to ma bardzo dużą różnicę w eksploatacji i czasach między odmrażaniem.. Miki, ja nie mam daikina tylko mitsubishi do tego powietrze powietrze więc powietrze grzeje do wysokich temperatur, temu pewnie przy takich temperaturach częste defrosty ale defrost to pare minut i znowu grzeje ponad godzinę ( to nie są czasy mierzone dokładnie bo nie stoję z zegarkiem w ręku, tylko takie przybliżone które aobserwowałem), a co do atlantica to nie grzeje u Magnolii i jakieś problemy ma kasia&krzysiek, u mnie wszystko ok, ja nie narzekam na swoją, u mnie w zeszłym roku najzimniej bylo -24stopnie i jeszcze utrzymywała w domu zadaną temperaturę 22* a co do grzałek, moja pompa ich po prostu NIE MA właśnie przyłapałem swoją na 2 de frostach dzisiaj, jeden o 7.30 drugi o 8.50 Edytowane 12 Grudnia 2012 przez 1igor1 grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Pompa grzeje tylko trudno jest zrozumieć użytkownikowi że grzejnik przy pompie to nie jak przy kotle że grzejnik będzie miał + 65 tylko ma on np. przy takich temperaturach + 38 / + 42. Istotna jest temperatura otoczenia ale to już temat na inną dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.12.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 to jest fakt, do grzejników to jest np altherma HT która potrafi dać wysoką temperaturępompy niskotemperaturowe do grzejników to jakieś nieporozumienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 12.12.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Pompa grzeje tylko trudno jest zrozumieć użytkownikowi że grzejnik przy pompie to nie jak przy kotle że grzejnik będzie miał + 65 tylko ma on np. przy takich temperaturach + 38 / + 42. Istotna jest temperatura otoczenia ale to już temat na inną dyskusję No tak jak to w końcu jest? Ile trwa grzanie między defrostami i z jaką temperaturą? Bo przyznaję, ze się już pogubiłem. W tabelce stoi.... przy -15 stopniach i przy wyjściu +60, Tri16 ma moc 10kW, przy -5 prawie 12kW, więc wnioskuję, że nie powinno być problemów. Panasonic też ma w ofercie pompy wysokotemperaturowe wiec coś jest jednak na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.12.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ale coś w tym jest. U mnie też sterownik jak by lekko ignorował mnie. Temperatura komfortowa ustawiona na 21-7 a on się włącza przed 20 wyłącza po 5 rano, a godziny ma dobre poustawiane; też trochę przestaje ufać temu urządzeniu Może zamiast braku zaufania okaż zainteresowanie instrukcją obsługi Sprawdź parametry na liniach 790 i 791. Jeżeli chcesz by PC pracowała ściśle wg ustawionych godzin to ustaw je na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Ale coś w tym jest. U mnie też sterownik jak by lekko ignorował mnie. Temperatura komfortowa ustawiona na 21-7 a on się włącza przed 20 wyłącza po 5 rano, a godziny ma dobre poustawiane; też trochę przestaje ufać temu urządzeniu miało być jak Magnolia pisze do -15 luzik potem godzę się z tym że muszę trochę dogrzewać. Ale czekam może mam coś nie tak w instalacji może w ustawieniach Miki obiecał że przyjedzie i oblooka. jesli chodzi o grzanie w komforcie to przy ustawieniach automatycznych czyli komfort/obnizona wg planu godzinowego, sa 2 zmienne na sterowniku, ktore odpowiednio wlaczaja/wylaczaja wczesniej przejscie w temp. komfortu. W standardzie jest jakos wlaczanie o 1h wczesniej czyli chyba jest ok u Ciebie, skoro masz temp. komfort od 21 a zauwazyles, iz grzeje od 20 juz tak by wlasnie to wygladalo. Jesli masz Atlantica to moge Ci poszukac w jakich liniach to sie ustawia ale na 100% jest to w ustawieniach Obwodu Grzewczego . Linie 790 i 790. Sie to zwie jakos optymalizacja .... ooo chcialbympompe post wyzej zapodal juz to samo nieco inaczej ale prawidlowo Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.12.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Skoro atmosfera jest już podgrzana to pozwolę sobie na mały żarcik w celu rozluźnienia pośladów. Przyszedł mi do głowy taki pomysł, a w zasadzie rada dla Magnolii, żeby stanąć przed agregatem z suszarką do włosów, przez co spróbować ograniczyć defrosty buahahahhaha ... ale wiesz co? tez o tym myslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.12.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Miki, ja nie mam daikina tylko mitsubishi do tego powietrze powietrze więc powietrze grzeje do wysokich temperatur, temu pewnie przy takich temperaturach częste defrosty ale defrost to pare minut i znowu grzeje ponad godzinę ( to nie są czasy mierzone dokładnie bo nie stoję z zegarkiem w ręku, tylko takie przybliżone które aobserwowałem), a co do atlantica to nie grzeje u Magnolii i jakieś problemy ma kasia&krzysiek, u mnie wszystko ok, ja nie narzekam na swoją, u mnie w zeszłym roku najzimniej bylo -24stopnie i jeszcze utrzymywała w domu zadaną temperaturę 22* a co do grzałek, moja pompa ich po prostu NIE MA właśnie przyłapałem swoją na 2 de frostach dzisiaj, jeden o 7.30 drugi o 8.50 nie mowilem ze nie grzeje ale raczej dochodzi do temp. zasilania dosc milej dla grzejnikow po czym defrost i spadek na zasilaniu co powoduje ponowne dochodzenie do milej dla oka/ciala/grzejnika temp. zamiast podtrzymania tejze temp. przez kilka h do defrosta ( wtedy defrost bylby w granicach rozsadku a tak co 40-50min. ucieka mi ciepelko, ktore ja powinienem odbierac sobie w domu, po to by sobie rozpuscic nieco szronu/lodu ). Nikt nie mowil, ze bedzie latwo ( stara buda, grzejniki, wys. temp. uwielbiona przez tubylcow ) nie mniej jednak irytuja mnie te defrosty i tego nie zmienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 12.12.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 No tak jak to w końcu jest? Ile trwa grzanie między defrostami i z jaką temperaturą? Bo przyznaję, ze się już pogubiłem. W tabelce stoi.... przy -15 stopniach i przy wyjściu +60, Tri16 ma moc 10kW, przy -5 prawie 12kW, więc wnioskuję, że nie powinno być problemów. Panasonic też ma w ofercie pompy wysokotemperaturowe wiec coś jest jednak na rzeczy. pisalem, wyglada to mniej wiecej tak a raczej wygladalo do wczoraj bo dzis rano zapodalem nieco inne ustawienia zgodnie z sugestia Michasia. Zatem, grzeje sobie osiagajac w zaleznosci od krzywej temp. na zasilaniu 48-53* po czym chwile te temp. utrzymuje ( kilka min. ) i po chwili Defrost. Temp. zasilania po defroscie w zaleznosci od krzywej wynosi 27-31* i zaczyna sie podnosic do 35* po czym przechodzi w stan grzania ( tzw. cieply start, fachowo za instrukcja ) i powtarza sie cykl ... grzanie do temp. 48-53*, chwila podtrzymania, defrost, cieply start, grzanie itd. Defrosty zabieraja mi kazdorazowo ponad 15* z zasilania a PCi musi pozniej te stopnie 'odrobic' bo zadana temp. w domu nie jest osiagnieta ( 23* zadane na sterowniku pokojowym ) i rebie po liczniku goniac kroliczka. Skucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 nie mowilem ze nie grzeje ale raczej dochodzi do temp. zasilania dosc milej dla grzejnikow po czym defrost i spadek na zasilaniu co powoduje ponowne dochodzenie do milej dla oka/ciala/grzejnika temp. zamiast podtrzymania tejze temp. przez kilka h do defrosta ( wtedy defrost bylby w granicach rozsadku a tak co 40-50min. ucieka mi ciepelko, ktore ja powinienem odbierac sobie w domu, po to by sobie rozpuscic nieco szronu/lodu ). Nikt nie mowil, ze bedzie latwo ( stara buda, grzejniki, wys. temp. uwielbiona przez tubylcow ) nie mniej jednak irytuja mnie te defrosty i tego nie zmienie pisząc nie grzeje miałem na myśli że nie masz zadowalającej dla ciebie temperatury w domu, źródło ciepla powinniśmy dobierać do naszej ulubionej temperatury a nie książkowej i może stąd u ciebie jest problem, a druga sprawa to że do grzejników powinieneś mieć pompę wysokotemperaturową!!!, u mnie w domu jak temp spadnie poniżej 22* to od razu jest burza (żona jest bardzo ciepło lubna-najlepiej jak jest w salonie 25-26*) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts