Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiscie koszt w postaci PLN wg licznika nie jest nicki jak przy podlogowce ale jak wyzej podalem i tak byl nizszy niz koszt ekogoszku 'spalanego' w ubieglym roku. Jestem na TAK. tzn bylem do defrostow

Czy możesz podać ile w zeszłym roku spalałeś ekogroszku [i jakiego] oraz jakie teraz masz rachunki za prąd ?

Co do "stanów przejściowych" to chyba chodzi o wilgotność a nie o temperaturę powietrza ?

1. czy jednostka zewnętrzna odmraża się prawidłowo do końca? (na mojej wizualizacji widać nieregularność odmrażania)

2. czy nie widać przypadkiem lodu wewnątrz w okolicach wanny ociekowej?

jeżeli tak to trzeba ją pożądnie odmrozić np. wylac parę konewewk wody aż będzie całkiem czysto, oczywiście na wyłączonej lub w trybie defrosta

a czy gdzieś w ogóle przechodziła całą zime taka pompa, czy to jest "nowość".

ps.

oj miki, robisz krecią robotę, a pompy ciepła P-W jak pasują do instalacji, nie zawsze się da wszędzie je zamontować...

No to przynajmniej tu mamy jasność, że pc powinna dać radę i chyba rozwiałeś wątpliwości paru osób wypowiadających się wcześniej.

no powinna dac :) i dawala rade do nocy z piatku na sobote. w sobote rano skucha jakas nastala. Piatek bylo calusienki dzien minus 5* w dzien i w domu mialem 23* i CWU 50* w 300l zasobniku - bez zadnych problemow. nocami bylo zimniej.

Siedzialem teraz z Miki 'na' sterowaniu dosc dlugo, badajac parametry dosc dlugo. Niby wsio OK. :/ Szukamy rozwiazania i na moje oko ( ale co ja sie znam ) to bedzie cos z softem. Instalacja dzialala mimo ze stara, ze wymiennik, ze grzejniki, ze grzanie 24h CO i CWU

Czy możesz podać ile w zeszłym roku spalałeś ekogroszku [i jakiego] oraz jakie teraz masz rachunki za prąd ?

Co do "stanów przejściowych" to chyba chodzi o wilgotność a nie o temperaturę powietrza ?

w takiej temp. jak teraz czyli praktycznie wiekszosc zimy 'spalalem' a raczej wrzucalem w zasobnik 1T eko jak byly te duze mrozy to 1.5T, ceny rok temu w zaleznosci skad groszek ( nie mowie o czeskim czy jakims mieszancu ) to 800-950PLN ( luz badz workowany ). Listopad wg podlicznika zamknalem mniej niz 1T eko przyjmujac cene ubiegloroczna najnizsza mi znana ( placona ).

Nie znam sie na stanach przejsciowych, wilgotnosciach i NIE musze sie na tym jako uzytkownik znac, prawda ? Jezdzac samochodem tez nie musze wiedziec jak to dziala, ze jezdzi i robi inne rzeczy.

Natomiast nikt nie informowal mnie, tudziez NIGDZIE nie podawal info, ze jak bedzie wilgotnie ( cokolwiek znaczy wigotnie ) moje urzadzenie bedzie sie zachowywac nie tak jak trzeba. Jakbym to wiedzial, byc moze nie zdecydowalbym sie na zakup bo to bardzo szerokie i wygodne pojecie wilgotnie a i nie chce mi sie analizowac kiedy moze byc wilgotnie. Moge sie wspomoc grzalkami ? Jakbym chcial urzadzenie elektryczne kupilbym farelke na allegro za 33.50 badz inne CUS w Praktikerze.

Edytowane przez Magnolia18

1. czy jednostka zewnętrzna odmraża się prawidłowo do końca? (na mojej wizualizacji widać nieregularność odmrażania)

...

u mnie obecnie ( wczesniej nie sparwdzalem ) w kilka minut jest odszroniona, nie odlodzona bo to nie lod ale raczej szron, sniezek czy jak to zwac cieniutki sie zbiera

sprawdź czy od wewnetrznej strony skraplacza nie ma lodu, szron widać na zewnątrz, ale jak woda spływa podczas odmrażania potrafi zamarzać i przy wilekokrotnym odmrażaniu pojawia sie lód wewnątrz, z wody która nie zdąży spłynąć i zamarza między lamelami

a jak bedzie lod to ? jak sie go pozbede to pozbede sie tez mojej 'przypadlosci' ??

Jaką masz wersję?

najgorsze, ze nie mam :)

ale widze ze mnie za wariata robi sterownik. skoro mam zadana temp. komfort przykladowo 25* a zredukowana 20* i wg planu godzinowego PCi winna w danej chwili pracowac na temp. zredukowanej to dlaczego pokazuje mi, iz zadano temp. 25* ? czyli komfort ?

a dwa, zalaczenie automatyki krzywej grzania, jest ze przyjete ON a mimo to pracuje wg krzywej ustawionej recznie ( sprawdzilem przestawiajac ten parametr 'reczny' na 2 rozniace sie znacznie opcje dajace rozne temp. zadane zasilanai dla PCi i ta reagowala ). Zatem pokazuje, ze dziala w automatyce w jednym i w drugim wypadku a tak naprawde robi co innego. Czyli klamie :)

a skoro klamie w takiej prostej sprawie to moze i klamac z czyms bardziej istotnym.

Dodam, iz wczesniej tak nie robila, komfort to komfort, zredukowana to ta nizsza i tak mi wskazywala a i automat krzywej tez badalem kiedys i po wlaczeniu pokazala mi sie krzywa tam w ustawieniach 'recznych' jakas kosmiczna :)

Edytowane przez Magnolia18

Nie pokazuje wersji softu??

A może zrób reset?

Wczoraj byl Miki i uzupelnial gaz i sprawdzal czy nie ucieka sobie gdzies, wsio OK. Przy okazji pudlo zostalo wylaczone czyli jakby reset ..

Czekam na male info od Miska i zaraz po nim uskutecznie jeszcze jedna opcje. Efekt podam jutro po zaobserwowaniu czy to cokolwiek dalo. Promise ;)