miki121 13.12.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 A odszranianiem steruje samodzielnie jednostka zewnętrzna czy też elektronika hyroboxu? Czy Fujitsu też ma sterownik Siemens Albatros2? Masz może linka do tej dokumentacji od Fujitsu? Masz ją to ta gruba kniga co co zostawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.12.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Masz ją to ta gruba kniga co co zostawiłem Mam dokumentację od Albatrosa. Nie ma ona nic wspólnego z jednostką zewnętrzną Fujitsu... To nie ma znaczenia co steruje - płyta agregatu czy sterownik i gdzie ten algorytm jest Ma zasadnicze. Przytoczyłeś algotytm stosowany w PC marki Fujitsu (komplet od Fujitsu jak rozumiem). Jednak Atlantic to połączenie myśli japońskiej z francuską opartą na niemieckiej technologii (sterowanie Siemens). Jeżeli odszranianiem steruje elektronika hydroboxu to może to wyglądać zupełnie inaczej przy pracy z hydroboxem Fujitsu a inaczej Atlantica pomimo tego samego "agregatu" za zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 13.12.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Widzę czary jakieś z tym defrostem. Niczym zjawa wyłania się z wilgotnej mgły, obejmuje agregat i wysysa z niego energię. Czarów nie ma. Defrost jest ściśle zdefiniowany przez producenta. tzw logika odszraniania. Określone są warunki początkowe, czas trwania i koniec cyklu. Jest to wrażliwa część pracy pompy ciepła. Dlatego też jedni producenci podają dane odnośnie defrostu, bo uważają, że jest się czym chwalić, a drudzy nie. Nie chcą się chwalić lub zdradzać logiki konkurencji. To właśnie tutaj jest walka o te kwh i SCOP W zależności od zaawansowania urządzenia może być sterowany zwykłą czasówką (np. co 30 min), a kolejno dochodzą temperatury wymiennika, zewnętrzne, ciśnienia czynnika, sterowanie zaworem elektronicznym w trakcie defrostu, czasem defrostu, urządzeniami dodatkowymi (grzałka czy też gorący gaz), pole odszraniania na wykresie temperatur. Nie ma więc co drapać się w głowę tylko trzeba sięgnąć do dokumentacji. Niestety przy Atlanticu nie znalazłem tych informacji. Ale w bratniej dokumentacji agregatu fujitsu, (wygląda tak samo), ta informacja już jest. Wynika z niej, że sterowanie odszranianiem jest dość ubogie. czasówka + temp. wymiennika. Jeśli czas pracy sprężarki jest w przedziale od 35 do 240 min, a temp. wymiennika spadnie poniżej -10 (normalne przy tych temp. zewn.), to mamy defrost co 35 min. Pompa pracuje więc normalnie. Po prostu ten typ tak ma. Z dokładnością zegarka. W kwestii energochłonności defrostu - tego producent niestety nie podaje. Ale pamiętać należy, że defrost „pożera” od 10 do 20% mocy nominalnej w danej temp. (tzw wartości zintegrowane) Więc z tych tabelek temp. zewn./moc, trzeba to sobie raczej odjąć. Pomijając sposób sterowania defrostem i jego koszt u takiego czy innego producenta, ważne jest by był on skuteczny, tj. by pompa się odszroniła i nie skuło jej lodem. Jeśli tak się dzieje to tylko się cieszyć i wszystko jest ok. A co do wilgotności, Pyxis ma absolutna rację. Przy mrozie ilość bezwzględna wilgoci jest znikoma, a względna, % bardzo wysoka. Największy problem jest w przedziale -3 do +3. Dokladnie tak u mnie jest. Z dokladnoscia szwajcarskiego zegarka. Mozna w ciemno na podstawie defrostow ustawiac inne zegarki w domu. Zadna to pociecha. Czy bylo -3* czy jak dzis -12* badz teraz -8* calu czas mam defrosty i spadek temp. w domu o 2-4* w zaleznosci od pomieszczenia. Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 13.12.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Mam dokumentację od Albatrosa. Nie ma ona nic wspólnego z jednostką zewnętrzną Fujitsu... Ma zasadnicze. Przytoczyłeś algotytm stosowany w PC marki Fujitsu (komplet od Fujitsu jak rozumiem). Jednak Atlantic to połączenie myśli japońskiej z francuską opartą na niemieckiej technologii (sterowanie Siemens). Jeżeli odszranianiem steruje elektronika hydroboxu to może to wyglądać zupełnie inaczej przy pracy z hydroboxem Fujitsu a inaczej Atlantica pomimo tego samego "agregatu" za zewnątrz. do czego zmierzasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.12.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Mam dokumentację od Albatrosa. Nie ma ona nic wspólnego z jednostką zewnętrzną Fujitsu... Ma zasadnicze. Przytoczyłeś algotytm stosowany w PC marki Fujitsu (komplet od Fujitsu jak rozumiem). Jednak Atlantic to połączenie myśli japońskiej z francuską opartą na niemieckiej technologii (sterowanie Siemens). Jeżeli odszranianiem steruje elektronika hydroboxu to może to wyglądać zupełnie inaczej przy pracy z hydroboxem Fujitsu a inaczej Atlantica pomimo tego samego "agregatu" za zewnątrz. Pompa ciepła fujitsu i atlantica to jedna i ta sama pompa różni się cenę i naklejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.12.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 u mnie pompa ma przerwę w grzaniu od 17 do 9 rano następnego dnia [spadek temp w domu przy dzisiejszym mrozie 1 stop] gdy nie było mrozu to brała w tym czasie 0,1-0,2 kwhobecnie 0,6-0,7 kwh czyli około o,5 kwh może iść na te czary marymoże lepiej jakby pompa grzała 24h[sytuacja podobna fdo pieca z podajnikiem]?poprzednia doba 9,5 kwh w obecnej doliczę na koniec dnia 2-3 kg brykietumam ustawienie na100% pogodówki pompa i tak łyknie swoją stałą porcjęnie podoba mi się mielenie pomp całą noc ponowie pytanie można w różnych stref. komfortowych różne temp[chodzi mi o okienko 13-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 13.12.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Ma zasadnicze. Przytoczyłeś algotytm stosowany w PC marki Fujitsu (komplet od Fujitsu jak rozumiem). Jednak Atlantic to połączenie myśli japońskiej z francuską opartą na niemieckiej technologii (sterowanie Siemens). Jeżeli odszranianiem steruje elektronika hydroboxu to może to wyglądać zupełnie inaczej przy pracy z hydroboxem Fujitsu a inaczej Atlantica pomimo tego samego "agregatu" za zewnątrz. Od dwóch czy trzech dni jest gdybanie czemu co pól godziny jest defrost. I nikt nie wie dlaczego. Jest - bo taki zapewne jest algorytm pracy. Jest tutaj serwisant Atlantica, to zapewne Ci wyjaśni jak to działa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.12.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 u mnie pompa chodzi w ciągu dnia tylkodziś w nocy była stabilna temp około 6-7 stopod 6,30 do 9 temp spadła do -11dobę wcześniej było odwrotnie wieczorem większy mróz rano cieplej ustawienie powietrznej w dobrych godzinach może byuć kłopotliwe[ja się w to bawię bo mam g11 -chce skorzystać z wyższych temp ]może puścić to na żywioł i niech chodzi 24 h?przy taryfie nocnej to chyba tak trzeba zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Pompa ciepła fujitsu i atlantica to jedna i ta sama pompa różni się cenę i naklejką Jednostka zewnętrzna - tak. Wewnętrzna - nie. A sterownik?? Czy kupując cały zestawi z Fujitsu mamy ten sam sterownik Siemensa Albatros2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.12.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jednostka zewnętrzna - tak. Wewnętrzna - nie. A sterownik?? Czy kupując cały zestawi z Fujitsu mamy ten sam sterownik Siemensa Albatros2? Jednostka wewnętrzna i zewnętrzna jest ta sama - zmienia się tylko naklejka - jedno i drugie jest sterowane Simensem Albatros2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.12.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jednostka wewnętrzna i zewnętrzna jest ta sama - zmienia się tylko naklejka - jedno i drugie jest sterowane Simensem Albatros2 Jeszcze niedawno twierdziłeś coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.12.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jeszcze niedawno twierdziłeś coś innego Ja mówiłem ci co innego?? Atlantic produkuje dla Fujitsu Hydroboxy a Fujitsu dla Atlantica agregaty Sterownik i automatyka to wszystko Simens Co prawda w ofercie Polskiej Atlantica jak i Fujitsu są pewne różnice związany z zakresem oferowanych produktów ale już u źródła - Francji jest pełen typoszereg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Od dwóch czy trzech dni jest gdybanie czemu co pól godziny jest defrost. I nikt nie wie dlaczego. Jest - bo taki zapewne jest algorytm pracy. Jak to działa u mnie - nie z instrukcji - aż tak dokładnej nie mam, ale na podstawie rzeczywistych obserwacji i pomiarów. Mam dobry widok jednostki zewnętrznej pc pp, jest zaraz za oknem i widzę kiedy się rozmraża i jak, ale od początku - tem na zew -10,3* klima włączona do sieci o godz 10.10, pompa ruszyła po ok 4 min, przez ten czas program włączył grzałkę, pobór prądu wynosił ok 105W, po załączeniu pompy pobór prądu sukcesywnie podnosił się do ok 750W, ale po ok 15 min sprężarka zwalniała i widać było załączanie grzałki (kilkanaście poziomych ciemnych linii na zabielonym - bez lodu - wymienniku), pobór prądu spadł do ok 545W, cały ten czas klima dmuchała ciepłym, ale nie gorącym powietrzem. Po zniknięciu szronu (po ok 5 min) pompa przyspieszyła i pobór prądu po kilku min osiągnął max 1050W, zmierzyłem temp wy - pirometr wskazał max 61* przy we 23 tj różnica 38*, przy max nadmuchu wentylatora jednostki wewn (dla tych danych COP wyniósł 4,15), potem dłuższy czas klima chodziła przy delta t=33* i poborze prądu 1030W (COP=4,07). Po podniesieniu temp wew pomieszczenia do 23* pobór prądu spadł do 385W przy delta t=5* (COP=1,52), od dłuższego czasu wymiennik jest czarny, bez szronu.. O godz 11,15 klima dogrzała pomieszczenie, pobrała 0,56kWh energii, wyłączyłem. Nie zauważyłem spadku wydajności, grzała również przy odszranianiu, ale nieco słabiej, grzałki pobierają ok 100W, przy dzisiejszych warunkach jest dość wydajna i skuteczna. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 clarnetDzięki za obszerną wypowiedż na temat odszraniania (i nie tylko). Cenię i szanuję ludzi chętnie dzielących się swoją wiedzą z innymi. Dla mnie jesteś "Gość".Zaglądaj tutaj częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 13.12.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 @zigobar Dziękuję nt. odszraniania powietrznych pomp ciepła pisałem z 2 lata temu. Artykuł można przeczytać tutaj http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/odszranianie-powietrznej-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 13.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 hmm, wlasnie przed chwila 'zlapalem' kolejny dzis juz defrost, oczywiscie ten z bandy tych czestych, ale kolejny raz jednostka zewnetrzna nie byla oszroniona nawet w 1/3 czyli co to jest ? odszranianie dla zasady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.12.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Świetny artykuł Wszyscy wchodzący w ten temat na początku powinni go przeczytać. @zigobar Dziękuję nt. odszraniania powietrznych pomp ciepła pisałem z 2 lata temu. Artykuł można przeczytać tutaj http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/odszranianie-powietrznej-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.12.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) czyli co to jest ? odszranianie dla zasady ? Jeżeli algorytm jest tak "skomplikowany" jak pisał clarnet to odszranianie następuje co 35 minut niezależnie czy jest potrzebne czy nie. Gorsza sprawa, że u ciebie kończy się to spadkiem temperatury w domu Zaczynam podejrzewać, że PC jest za słaba... EDIT: Pytanie do clarnet: czy w dokumentacji od Fujitsu było coś o możliwości zmian częstotliwości cykli odszraniania? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 13.12.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jeżeli algorytm jest tak "skomplikowany" jak pisał clarnet to odszranianie następuje co 35 minut niezależnie czy jest potrzebne czy nie. Gorsza sprawa, że u ciebie kończy się to spadkiem temperatury w domu Zaczynam podejrzewać, że PC jest za słaba... EDIT: Pytanie do clarnet: czy w dokumentacji od Fujitsu było coś o możliwości zmian częstotliwości cykli odszraniania? Nie moze byc za slaba bo jak mowilem, przed tymi defrostami byly temp. ze CALY dzien na minusie 5-8* a w nocy minus 10-12* i bez zadnego ale mialem zadane 23* przez 24h. W tym samym czasie CWU grzane do 50* tez 24h Obecnie te defrosty czeste robia mi zadyme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.12.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Od dwóch czy trzech dni jest gdybanie czemu co pól godziny jest defrost. Fajnie, że fachowo wyjaśniłeś o co chodzi. A ja mam takie pytanie do Ciebie: czy warto zastanowić się nad likwidacją wymiennika płytowego łączącego pc z otawrtą instalacją grzewczą i przerobienie jej na zamkniętą, czy nie warto sobie tym głowy zawracać ? Nie chodzi mi tylko o instalację Magnolii18, ale o ogólne zasady na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts