Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Jeżeli algorytm jest tak "skomplikowany" jak pisał clarnet to odszranianie następuje co 35 minut niezależnie czy jest potrzebne czy nie. Gorsza sprawa, że u ciebie kończy się to spadkiem temperatury w domu :( Zaczynam podejrzewać, że PC jest za słaba...

EDIT:

Pytanie do clarnet: czy w dokumentacji od Fujitsu było coś o możliwości zmian częstotliwości cykli odszraniania?

Po to masz grzałkę w twojej i magnoli pompie aby w takim wypadku skompensowała ten spadek :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm, wlasnie przed chwila 'zlapalem' kolejny dzis juz defrost, oczywiscie ten z bandy tych czestych, ale kolejny raz jednostka zewnetrzna nie byla oszroniona nawet w 1/3

czyli co to jest ? odszranianie dla zasady ?

U mnie odszrania tylko wtedy kiedy cały wymiennik jest pokryty szronem, i powietrze już naprawdę słabo przez nią przelatuje

......... A ja mam takie pytanie do Ciebie: czy warto zastanowić się nad likwidacją wymiennika płytowego łączącego pc z otawrtą instalacją grzewczą i przerobienie jej na zamkniętą.

Oczywiście każdy wymiennik to strata. Zwłaszcza przy pompie ciepła, gdzie mamy niskie temperatury. Dlatego też najcześciej pompa ładuje bufor w układzie zamkniętym, a kocioł pracuje w otwartym przez wymiennik lub przez wężownicę.

Poniżej szkic

schemat BUZ.jpg

A tutaj taka kotłownia na żywo.

Ale inaczej jest z nową instalacją, a inaczej ze starą.

I tutaj miki ma oczywiście rację.

Stara otwarta instalacja stalowa jest zakamieniona, bo tam stale zachodzi utlenianie.

Nie zawsze pomaga płukanie, bo te gluty tylko się urywają od ścianek rur i to trwa i trwa.

A ponadto nie raz już miałem takie sytuacje, że podniesienie ciśnienia na starej instalacji z 0,4bara do 1,5-2 bar, powodowało, że zaczynało kapać na co drugim łączeniu grzejnika.

Trzeba na miejscu podjąć decyzję.

Zatem, PCI zasilanie / powrot : 49,2* / 38,9*

Wejscie z PCi : 40,7*

Wyjscie na CO : 36,5*

Powrot z CO : 33,6*

Powrot na PCi : 35,8*

grzejniki 40,2-39,9-39,7

spora doza bledu pewnie w tym jest

Temperatury na skraplaczu - odczyt ze sterownika. Zatem prawdziwe. Dlaczego tak duża delta (10*C)?

Pozostałe temperatury - pomiar użytkownika (jak mógł, tak pomierzył). Które z nich są prawdziwe?

Jeśli strata na wymienniku to 4*C, zatem przy osiąganej w tym układzie temperaturze maksymalnej na wyjściu skraplacza ok. 53*C, na grzejnikach powinno być ok. 49*C.

Podobno wcześniej przy takich temperaturach na zasilaniu grzejników, w domu było gorąco.

Ile musi być na grzejnikach, aby utrzymać temp. zadaną w domu przy -10*C?

Temperatury na skraplaczu - odczyt ze sterownika. Zatem prawdziwe. Dlaczego tak duża delta (10*C)?

Pozostałe temperatury - pomiar użytkownika (jak mógł, tak pomierzył). Które z nich są prawdziwe?

Jeśli strata na wymienniku to 4*C, zatem przy osiąganej w tym układzie temperaturze maksymalnej na wyjściu skraplacza ok. 53*C, na grzejnikach powinno być ok. 49*C.

Podobno wcześniej przy takich temperaturach na zasilaniu grzejników, w domu było gorąco.

Ile musi być na grzejnikach, aby utrzymać temp. zadaną w domu przy -10*C?

Zakladamy, iz odczyt ze sterownika to temp. prawdziwe, bo co innego pozostaje. To fakt. Fakt drugi, ze moj pomiar na wymienniku to mala parodia pomiarow, uzylem pirometru do pomiaru temp. ciala :), staralem sie przylozyc te koncowke pomiarowa dosc przylegle ( co za slowo :D ) ale roznie bywa, poza tym sie spieszylem nieco aby pomiarow dokonac w mozliwie najbardziej zblizonym czasie, pomiary dokonywalem w tych samych miejscach wejsc i wyjsc ( taka sruba na przylaczach ). Ale ... skoro zasilanie PCi 49*, na wymiennik 'wchodzi' prawie 41* a 'wychodzi' prawie 37* i 'wraca' na wymiennik prawie 34* ( dlaczego 'wraca' z CO mniej niz 'wraca' dalej na PCi? winna tez byc jakas strata ? ) to grzejniki ( tu odczyt na 'spokojnie' w 2-3 miejscach panelu ) maja 40*? czyli wiecej niz 'weszlo' na instalacje CO - rurki w murach winny stracic czesc ciepla.

Zatem prawdopodobnie moje 'odczyty' z wymiennika nie sa prawidlowe.

Dobrze knuje ?

Tak, potwierdzam, wczesniej gdy z kotla szlo na obieg 40-42* w calym domu bylo bardzo cieplo ( wiem, ze to pojecie wzgledne ... cieplo ale mozna smialo bylo biegac w krotkiej koszulce i spodenkach przy uchylonych oknach ;) ) jak dawalem 45* to bylo okrutnie :/

Z uwagi na to, iz kociol nie powinien pracowac na tak niskich temp. zalozylismy zawor 3 drogowy i wtedy na kotle bylo 60-65* ale zawor skrecony prawie ze na maksa - na obieg min. ciepla reszta na powrot.

Nie moze byc za slaba bo jak mowilem, przed tymi defrostami byly temp. ze CALY dzien na minusie 5-8* a w nocy minus 10-12* i bez zadnego ale mialem zadane 23* przez 24h.

Tylko, że to był początek mrozów i ściany jeszcze nie zdążyły się wychłodzić. Ale nie chcę krakać. Zobaczymy czy miki coś poradzi jutro.

Tylko, że to był początek mrozów i ściany jeszcze nie zdążyły się wychłodzić. Ale nie chcę krakać. Zobaczymy czy miki coś poradzi jutro.

eee nie rob scen :) ze sciany sie przez kilka dni tak wychlodzily, jesli by tak bylo to teraz przez te juz 6 dni defrostow powinienem miec w domu ponizej 20* a moze i mniej, jesli dobrze mysle. Nie strasz mnie chlopie :)

Trzeba na miejscu podjąć decyzję.

Dzięki za odpowiedź, muszę chyba przeprosić Mikiego za zbyt ostre słowa, choć wziąż uważam, że to niezbyt szczęśliwe rozwiązanie, zwłaszcza dla powietrznej pc i grzejników. Mam jeszcze jedno pytanie, czy są przeciwskazania, żeby pc pracowała w takiej instalacji na niskim ciśnieniu <1bar lub w układzie otwartym ? Oczywiście przy założeniu że zastosujemy porządny i duży filtr.

Zatem prawdopodobnie moje 'odczyty' z wymiennika nie sa prawidlowe. Dobrze knuje ?

Kup jakieś przynajmniej 2, lub lepiej 4 termometry, sprawdź jak mierzą w wodzie lodowej, przyłóż do rur, owiń pianką, ściśnij (niech wszystkie mierzą w tych samych warunkach) to będziemy wiedzieć co tam na prawdę się dzieje, bo na razie rozbieżności są tak duże, że to tylko gdybania.

Kup jakieś przynajmniej 2, lub lepiej 4 termometry, sprawdź jak mierzą w wodzie lodowej, przyłóż do rur, owiń pianką, ściśnij (niech wszystkie mierzą w tych samych warunkach) to będziemy wiedzieć co tam na prawdę się dzieje, bo na razie rozbieżności są tak duże, że to tylko gdybania.

obudzil sie we mnie źwierz ... a to chyba leniwiec

Gość Arturo72
Ja to czekam na -20. To dopiero bedą testy :)

A jaki to problem ?

W pompie są grzałki także nie powinno być żadnych sensacji ;)

Nie wiem czemu tak bardzo boicie się tych grzałek.

W przypadku Magnolii,nie doczytałem ile czasu zajmuje jeden defrost ale gdyby to było 15 min to grzałka 6kW nie dopuszczając do obniżenia temperatury zasilania połknie całe 1,5kWh a to jest 60gr a przypuszczam,ze najpierw włączy się grzałka 3kW to zje połowę z tego.

W przypadku 10-15 defrostów lepiej sobie kupić dwa piwka i posiedzieć przed TV zamiast się stresować ;)

Edytowane przez Arturo72

A jaki to problem ?

W pompie są grzałki także nie powinno być żadnych sensacji ;)

Nie wiem czemu tak bardzo boicie się tych grzałek.

W przypadku Magnolii,nie doczytałem ile czasu zajmuje jeden defrost ale gdyby to było 15 min to grzałka 6kW nie dopuszczając do obniżenia temperatury zasilania połknie całe 1,5kWh a to jest 60gr a przypuszczam,ze najpierw włączy się grzałka 3kW to zje połowę z tego.

W przypadku 10-15 defrostów lepiej sobie kupić dwa piwka i posiedzieć przed TV zamiast się stresować ;)

Skoro tak mowisz Arturo to tak uczynie i sprawdzimy :)

Defrost trwa jakos 5 min z tego co przyuwazylem. Ale jaki Ty masz prad a raczej gdzie tak tanio kupujesz? Spod lady ?

Ja mam takie stawki : G1 - 0,5913 i G2 - 0,3227 brutto

GONIĆ serwis gwarancyjny, póki jeszcze jest te "prawie" dwa latka....

No i tu jest jest pies pogrzebany. Serwis przyjechał .... wypili kawkę ,podrapali się po głowie i stanęło na tym ,że muszą się skontaktować

z serwisem producenta. Chłopaki nie mają żadnej praktyki w pompach powietrznych. Owszem wykonali pierwsze uruchomienie

Może ktoś z pompiarzy spotkał się z takimi objawami , o których pisałem

PC zużyła od początku pracy /styczeń 2011/ - 9000Kwh , może to sprężarka padła

Latem pompa pracowała przez ok. 2 tygodnie w funkcji chłodzenia i grzanie CWU , może to jej zaszkodziło

Teraz jak nie może nabrać temperatury wody temperatura freonu /par/ przed wymiennikiem marne 27 stopni /max/ dopiero jak dostanie

wspomaganie to powoli się rozbuja...