r19 14.12.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A jaki to problem ? W pompie są grzałki także nie powinno być żadnych sensacji Nie wiem czemu tak bardzo boicie się tych grzałek. W przypadku Magnolii,nie doczytałem ile czasu zajmuje jeden defrost ale gdyby to było 15 min to grzałka 6kW nie dopuszczając do obniżenia temperatury zasilania połknie całe 1,5kWh a to jest 60gr a przypuszczam,ze najpierw włączy się grzałka 3kW to zje połowę z tego. W przypadku 10-15 defrostów lepiej sobie kupić dwa piwka i posiedzieć przed TV zamiast się stresować Ale ja nie pisze, że to problem. Raczej z ciekawości, np. kiedy sprężarka stanie. A co wtedy? rozumiem, że grzałki hulają, żeby ludzie nie zamarzli? Inaczej by było bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 14.12.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) hmm, wlasnie przed chwila 'zlapalem' kolejny dzis juz defrost, oczywiscie ten z bandy tych czestych, ale kolejny raz jednostka zewnetrzna nie byla oszroniona nawet w 1/3 czyli co to jest ? odszranianie dla zasady ? Może jestem ignorantem, ale dlaczego producenci nie zrobią prostego porównania temperatur : powietrza nadmuchiwanego i temperatur czynnika przepływającego przez parownik. Jeżeli parownik będzie oblodzony to nie będzie wystarczającej reakcji w czynniku - podgrzania par. Zupełnie odwracając jeśli by nawet parownik był oblodzony a wymiana ciepła była wystarczająca wg jakiegoś kryterium to po co odszraniać ?. Ja np ,mam prostą pompę do CWU w piwnicy - wlot z filtrem. Dopóki temperatura parownika jest dodatnia to zupełnie nie interesuje mnie stan filtra (mimo że optycznie wygląda fatalnie) - gdyby był nadmiernie zatkany zmniejszyłby się przepływ i zaczęły występować defrosty. Ustalanie jakiegoś stałego czasu na defrosty (kiedy łatwo można mierzyć temperatury) to jakieś mocne nieporozumienie !!! Edytowane 14 Grudnia 2012 przez rudy_36 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Skoro tak mowisz Arturo to tak uczynie i sprawdzimy Defrost trwa jakos 5 min z tego co przyuwazylem. Ale jaki Ty masz prad a raczej gdzie tak tanio kupujesz? Spod lady ? Ja mam takie stawki : G1 - 0,5913 i G2 - 0,3227 brutto Mam prąd spod lady Taurona Mam takie same stawki jak Ty ale dla uśrednienienia całego zużycia prądu dwutaryfowego w domu przyjmuję 1kWh=0,4zł bo jak wiadomo nie tylko grzejemy w II taryfie ale zużywamy prąd także w I taryfie na cele bytowe.Z doświadczeń innych z forum wiem,że średni koszt 1kWh w takim przypadku mieści się w przedziale 0,4-0,45zł. Jeśli defrost to tylko 5 min to grzałka zużyje na niego tylko 0,5kWh a to 0,2zł wg mojego sposobu a wg Twojego jesli zdarzy się w II taryfie to zużyje 0,16zł a jeśli w I taryfie to 0,3zł przy grzałce 6kW a przy 3kW połowę z tego A przyczynę tak częstych defrostów ostatnio upatrywał bym właśnie w okresie dużej wilgotności powietrza. . Ustalanie jakiegoś stałego czasu na defrosty (kiedy łatwo można mierzyć temperatury) to jakieś mocne nieporozumienie !!! Dlatego wg mnie jest mało prawdopodobne,żeby tak było ustawione w Atlanticu. Przykład Magnolii,że nawet w niskich temparaturach defrost nie występował a przyszedł okres pogody,że musiał i tyle. Musi być jakiś algorytm defrostów ze względu na "coś" ale nie sądzę,że defrost usawiony jest sztywno. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Dlatego wg mnie jest mało prawdopodobne,żeby tak było ustawione w Atlanticu. Na razie mamy twoje przypuszczenie przeciw schematowi przytoczonemu przez clarnet. A firma Atlantic ma jak rozumiem zarówno użytkowników jak i własnych serwisantów głęboko w d...ie i nie udostępnia dokładnej dokumentacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.12.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Ustalanie jakiegoś stałego czasu na defrosty (kiedy łatwo można mierzyć temperatury) to jakieś mocne nieporozumienie !!! Swiete Slowa ! @Arturo nom to mamy te same dojscia 'pod lade', dobrze ze BIERZEMY spod lady a nie siedzimy pod nia @chcialbympompe no troche lipa z tym brakiem info o defrostach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 pompa w stanie spoczynku od 17 wczoraj do 8 rano dziś zjadła 1,3 kwhmam tamperaturę obniżoną ustawioną na 8 stop łącznie poprzednia doba to 14,3 kwh plus około 5-5,5 kg brykietu [na koniec tygodnia zważe ile zostało z25 kg worka- mam wagę przy kominku]temp w domu na koniec dnia to 22-24 stoppo 17 h przerwy spada niecałe 1 stop.tydzień wyjdzie około 90 95 kwh i 15-17 kg brykietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Przestań malux bo ludziska w kompleksy wpadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 14.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jeszcze nie tak dawno krytykowano tutaj Althermę. Co to za pompa, że ma tak kiepskie parametry i nie może uzyskać +60 przy -20 stopniach. Tłumaczyłem wówczas, że techniczne rozkręcenie sprężarki to nie problem. Tylko po co ją tak żyłować, na granicy fizycznej czynnika. Jak chcemy wysokiej temp., to musimy uzyskać wysokie ciśnienie. To po jednej stronie obiegu. A po drugiej jest odwrotnie. A więc im wyżej grzejemy, tym na zewnątrz bardziej chłodzimy. A więc tym szybciej szroni się wymiennik. I że ważniejsza jest optymalizacja pracy odszraniania i głęboka modulacja mocy (24 stopnie częstotliwości mocy sprężarki). A jak chcesz 60+ to wybierz HT. Altherma nie odszrania się bez potrzeby. Oprócz temp. wymiennika mierzone jest ciśnienie czynnika i temp. zewnętrzna, tworząc tzw pole odszraniania - obszar dozwolony i żądany. Przy regionach z dużą wilgotnością, serwisowo można przesunąć te obszary o +3 do +6 stopni. Tak więc defrost MOŻE pojawić się wcześniej, ale najpóźniej co 2h (ta>-5) i co 6h(ta<-5) w zależności od tych parametrów. Sam proces też jest płynnie sterowany otwarciem zaworu, rurą gorącego gazu i grzałką tacy dolnej (w nowych małych modelach C już jej nie ma) i kontrolą powyższych parametrów . Może trwać 1 minutę jeśli odszroni się szybciej (znikoma ilość szronu), ale maks. 10 min (z dokumentacji fujitsu wynika np. 15 min) Zarzucano również Althermie, że jest do bani, bo przy defroście włącza grzałkę. Defrost potrzebuje ciepła i nic tego nie zmieni. Nie chcesz stracić na komforcie - trzeba ten ubytek energii uzupełnić. Daikin podaje to oficjalnie na karcie katalogowej. Inni producenci niestety nie. I jeszcze opowiadają, że tabele uwzględniają ten cykl. Krytykowano Althermę, że konstrukcja beznadziejna, bo ma wymiennik płytowy, który się rzekomo zapycha i zamarza, a w innych jest baniak z wodą i wężownicą - w życiu się nie zatka. Jakoś może się zatkać, skoro jest ryzyko i pracuje przez wymiennik. I teraz jak przyszło trochę mrozów i jakiś tam problem, to główni marketingowcy/krytykanci, podają słuszną skądinąd radę, jednak już bez żadnego mrugnięcia: „Jaki problem!? włącz sobie grzałki, po to je przecież masz” No wybaczcie, ale nie mogłem sobie odmówić tego komentarza Po prostu tak pompy działają. Jedne trochę lepiej, drugie trochę gorzej, trzecie inaczej. I trzeba z tym żyć. Aha... No i trzeba wiedzieć jak działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 wyszło mi zużycie 9095 kwh nie kliknołem - clarnet nic nowego nie napisał - faktycznie to z rok temu już pisałliwko spoko spoko zobaczysz jak chłopaki będą mieli uciechę z mojego brykietu. szczerze mówiąc powietrzna wymaga więcej myślenia i kombinowania co i jak i kiedy niż piec na eko ze sterownikiem pokojowym.żeby nie było że kocham ten piec .napiszę tak -podziwiam szczerze odwagę ludzi z domami 10 litrowymi z powietrzną samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 od razu się trochę uspokoiło Nie wywołuj Magnolii z piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Po prostu tak pompy działają. Jedne trochę lepiej, drugie trochę gorzej, trzecie inaczej. I trzeba z tym żyć. Dokładnie tak i o wyborze powinna decydować cena oraz świadomość użytkownika czego spodziewać się po danym produkcie. Grzałki są integralną częścią pompy ciepła powietrze-woda,niezależnie od producenta i użytkownik musi zdać sobie z tego sprawę. Co do ceny i użyteczności to Altherma też nie jest święta,chodzi mi o zasobnik firmowy cwu,który de facto jest "przypisany" do tej pompy a który jest bardzo drogi. Na pytanie o zamianę na inny,tańszy i być może lepszy to właśnie Karbon odpowiedział mi,że nie ma takiej możliwości i on nie podejmuje się tego zlecenia na "nie firmowym" zasobniku cwu i zostałem odesłany do konkurecyjnej marki pompy,dlatego zrezygnowałem z Althermy Można też przytoczyć Mitsubishi Zubadana,bardzo dobra pompa ale ta cena powoduje,że gruntowa prawdopodobnie będzie tańsza. To właśnie cena powoduje spory popyt na pompy powietrze-woda. Także wszystko zależy ile leży... Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.12.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Nie wywołuj Magnolii z piwnicy buahahhaha, siedze SE tutaj hmm. teraz sie dowiaduje tego co winienem wiedziec rok temu. no coz bywa. @malux20 te 10 litrow to o mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) nie mamy te pompy i tyle każdy czymś innym się kierowałale [setny raz napiszę ] powietrzne nie są warte tych cen które ludzie płacą25 tyś za powietrzną przy cenach gruntowych to nawet nie są śmieszne więcej nie napiszę bo się znowu będę musiał tłumaczyć Edytowane 14 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 14.12.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 ArturoTak z ciekawości spytam. Piszesz jako użytkownik Arturo72 czy jako marketingowiec ArturWi, który sprzedaje Atlantica?Ja nie krytykuję Atlantica czy jakiegokolwiek innego producenta i nigdy tego nie robiłem.Ale potrafię pokazać rozwiązania, które w oferowanych przeze mnie urządzeniach są lepsze. I co ważniejsze - wiem jak działają.Irytuje mnie natomiast nachalny marketing i bezpodstawna krytyka innych producentów, na zasadzie: nie widać różnicy, to po co przepłacać. I do takowej się odnoszę.I nigdy, nikomu, nic na tym forum nie oferowałem.Co do zasobnika - nie bądź śmieszny. To nie jest kwestia świętości producenta, tylko jasnej i przejrzystej polityki sprzedaży i serwisu.A nie odmówiłem ot, tak, tylko rzeczowo to uzasadniłem. Aby nie było wątpliwości - zamieszczam to uzasadnienie poniżej, dla wszystkich tych, których interesuje obcy zasobnik............... WitamRozumiem Pana argumentację, ale jako autoryzowany partner Daikin'a nie podejmujemy się wykonania takich składanych kotłowni.Pomijam już fakt, że Daikin (formalnie) nie udziela gwarancji na system *z obcym zasobnikiem.I nie chodzi też o mniejszą marżę na tańszym zasobniku.Jakikolwiek problem czy kod błędu związany z temperaturą, przegrzaniem, pracą innego zaworu trójdrożnego itp, itd, skutkuje tym, że wyjeżdża do Pana nasz serwis i robimy to na nasz koszt, bo producent dostarcza tylko części. Każdy taki wyjazd to kilkaset zł.Z doświadczeń wiemy, że prawdopodobieństwo takiej sytuacji w systemach składanych graniczy z pewnością. To są drobne sprawy, ale każda najdrobniejsza sprawa to wyjazd, najczęściej w najmniej pożądanym momencie.Jako firma wolimy mieć zadowolonego klienta z kompletnej firmowej instalacji, o której możemy zapomnieć, niż klienta z kombinowaną instalacją, do której trzeba jeździć. *W takiej sytuacji proszę wybrać tańszego producenta np. Atlantica. W Warszawie na pewno wskażą Panu lokalnego instalatora z autoryzacją................... W cenie zasobnika jest zawór trójdrożny przełączający z siłownikiem, styczniki grzałek, czujnik przegrzania i czujnik temperatury. Lekko licząc z z tysiąc złotych. Ponadto jest zoptymalizowany (wysokość zamontowania grzałki, wężownicy i punkt pomiaru temperatury) do nastaw histerezy sterownika. Stać mnie na to by zrezygnować z chybionych rozwiązań, byle tylko pompę sprzedać. A jak to jest z tymi zasobnikami CW. Kiedyś były 300-ki dobre do Alfei a teraz jak pojawił się dedykowany to są be? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.12.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Magnolia18Gdy już instalator zawita w Twe progi to poproś go, aby tym razem pomierzył temperatury przed i za wymiennikiem. Proponuję również zakup 4 termometrów, o których już kilkakrotnie wspominał "rwxw". Pomiar temperatur w układach z PC to podstawa. Jedno spojrzenie i już wiadomo czy wszystko gra. Jeśli zechcesz je czasem podać (np. przy różnych temperaturach powietrza), będzie to cenna informacja dla innych, stojących czasem przed wyborem takiego lub innego sposobu na ogrzewanie swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 adi to teraz ja żona mówi że z wiekiem to mi postępuje he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Arturo Tak z ciekawości spytam. Piszesz jako użytkownik Arturo72 czy jako marketingowiec ArturWi, który sprzedaje Atlantica? I nigdy, nikomu, nic na tym forum nie oferowałem. Co do zasobnika - nie bądź śmieszny. To nie jest kwestia świętości producenta, tylko jasnej i przejrzystej polityki sprzedaży i serwisu. A nie odmówiłem ot, tak, tylko rzeczowo to uzasadniłem. Aby nie było wątpliwości - zamieszczam to uzasadnienie poniżej, dla wszystkich tych, których interesuje obcy zasobnik............... Witam Rozumiem Pana argumentację, ale jako autoryzowany partner Daikin'a nie podejmujemy się wykonania takich składanych kotłowni. Pomijam już fakt, że Daikin (formalnie) nie udziela gwarancji na system *z obcym zasobnikiem. I nie chodzi też o mniejszą marżę na tańszym zasobniku. Jakikolwiek problem czy kod błędu związany z temperaturą, przegrzaniem, pracą innego zaworu trójdrożnego itp, itd, skutkuje tym, że wyjeżdża do Pana nasz serwis i robimy to na nasz koszt, bo producent dostarcza tylko części. Każdy taki wyjazd to kilkaset zł. Z doświadczeń wiemy, że prawdopodobieństwo takiej sytuacji w systemach składanych graniczy z pewnością. To są drobne sprawy, ale każda najdrobniejsza sprawa to wyjazd, najczęściej w najmniej pożądanym momencie. Jako firma wolimy mieć zadowolonego klienta z kompletnej firmowej instalacji, o której możemy zapomnieć, niż klienta z kombinowaną instalacją, do której trzeba jeździć. * W takiej sytuacji proszę wybrać tańszego producenta np. Atlantica. W Warszawie na pewno wskażą Panu lokalnego instalatora z autoryzacją................... Stać mnie na to by zrezygnować z chybionych rozwiązań, byle tylko pompę sprzedać. Oczywiście piszę jako zwykły inwestor,który chciał zakupić Althermę 8kw,zresztą przytaczasz odpowiedź jaką uzyskałem od Ciebie Zrobiłem tak jak sugerowałeś Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Arturo72 polskie znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.12.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Wieczór przyszedł a wieści od Magnolii nie ma Czyżby miki nie dopuszczał go do klawiatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 14.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Wieczór przyszedł a wieści od Magnolii nie ma Czyżby miki nie dopuszczał go do klawiatury ? Znaleziono przyczynę częstych defrostów Była to usterka techniczna ale na szczegóły trzeba zaczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.12.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jeżeli się udało to chłopaki piją Magnolia, napisz coś optymistycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts