Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
A czy ta twoja PC już działa czy też jesteś nadal teoretykiem marketingowcem? Kiedy pokażecie obiecywane wizualizacje pracy PC?

A co mają wyliczenia z OZC do działania pompy ? Przeciez nie podaje mojego zużycia z działającej pompy.Takie zużycie jest z COP1.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co mają wyliczenia z OZC do działania pompy ? Przeciez nie podaje mojego zużycia z działającej pompy.

No widzisz , a jak ja podaje zużycie mojej energii na wszystko i to przez cały rok. na wszystko, realne nie wirtualne, jak twoje to czemu za wszelką cenę próbujesz mi wmówić, jaką to złą pc mam,przecież rachunki z ennei , są największym ,najważnięjszym parametrem pokazującym sprawność mojego systemu grzewczego.

Wiem, ja tez kilka razy zmieniałem poglądy o 180st. Nie widzę w tym nic złego, no oprócz obrażania bo to nikomu i niczemu nie służy.

Ktoś napisał, że tylko krowa nie zmienia poglądów ;)

Masz racje. Niedawno myslalem, ze zainwestuje w powietrzna pompe a teraz coraz mocniej sklaniam sie ku gruntowej.

:yes:

Poglądów nie zmieniłem,dalej uważam,zresztą jak dawniej,że pompa ciepła w cenie 60-70tys.zł to pomyłka.Kiedyś takie wyceny były standartowe a ludzie lykali jak kaczki :) Dalej uważam,że dla mojego domu nie kupilbym pompy powyżej 20tys.zł,dalej uważam że grzanie prądem może być tanie,dalej uważam że pompa gruntowa jest droga jeśli nie chce się babrac samemu przy DZ,dalej uważam że pompa ciepła nie jest jedyną recepta na niskie rachunki.

Bo ja wiem ,czy wykonać DZ, samemu to takie babranie?MI to zajeło 1 dzien mojej pracy polegającej na wrzuceniu 450 m rury do rowu ,i dwa dni pracy koparki .W zamian mam stabilne , prawie niezależne od pogody DZ, o wiele lepsze niż DZ w postaci powietrza.

Gość Arturo72
No widzisz , a jak ja podaje zużycie mojej energii na wszystko i to przez cały rok. na wszystko, realne nie wirtualne, jak twoje to czemu za wszelką cenę próbujesz mi wmówić, jaką to złą pc mam,przecież rachunki z ennei , są największym ,najważnięjszym parametrem pokazującym sprawność mojego systemu grzewczego.

Nie kwestionuje zużycia,kwestionuje sam sprzęt pod kątem np gwarancji,serwisu tym bardziej,że ludzie sprowadzają sprzęt z chin na własną rękę.Nikomu chyba nie trzeba mówić ile warte są wiertarki,szlifierki z tesco za parę złotych.

Nie kwestionuje zużycia,kwestionuje sam sprzęt pod kątem np gwarancji,serwisu tym bardziej,że ludzie sprowadzają sprzęt z chin na własną rękę.Nikomu chyba nie trzeba mówić ile warte są wiertarki,szlifierki z tesco za parę złotych.

Ja tam kupuje jak potrzebuje szlifierki , czy tam wiertarki z chin , przeważnie z castoramy takie sprzęty jak np, makita dewalt, wolfcraft,stanley metabo, to są naprawde dobre sprzęty mimo że wyprodukowane w chińskich fabrykach, po prostu staram się wybierać odpowiedni sprzęt do moich potrzeb, a to żewyprodukowane w chińskich fabrykach wcale nie świadczy że jest to badziew.

Każy chwali co ma lub ewentualnie co sprzedaje, nie ma sie co dziwic. Wazne zeby wiedziec co sie kupuje, jakia m, to ograniczenia, wady.

Irytuje mnie natomiast wysmiewanie innych. Kolega pyxis jest tu przodowym w taki zachowaniu. I to nie tylko w tym watku. odnosze wrazenie, ze wysmiewajac sie z innych (np uzytkownikow pomp ciepla pw) chce sobie przedluzyc ptaka o kilka centymetrow. strasznie to irytujace...

W porządku, żartujemy sobie - nie ma się co obrażać!

Generalnie Forum służy przekazywaniu wiedzy/informacji. Ktoś, kto rozważa PC nie będzie pewnie przeglądał wszystkich 239ciu stron jednego z bardzo wielu wątków. Istotne informacje można i należy powtarzać.

Tak samo z gruntówkami - każdemu powtarzam, że bałagan i babranina z DZ jest mało atrakcyjna.

Więc spokojnie - idzie odwilż - powietrzne PC znowu zaczną wydalać - nastroje opadną! :)

Pozdrawiam.

też zadawałem sobie pytanie, czy powietrzna mi da radę, tym bardziej że biegun zimna mam blisko. przekonał mnie brat, który mieszka w NORWGII!!! :yes:blisko Trondhaim i kupił sobie PW Toschiba chyba 10kw. i do tej pory nie narzekam, choć myślę że można coś w ust. poprawić.:yes:

A co ma wspolnego technologia pozyskania ciepla z gruntu z jego w nim "zawartoscia". Chyba mylisz pojecia nieco.

a no to że w takim zirusie chyba typ m2-5 kolektor poziomy ma 2+ po 75 mb i da się to zakopać na niewielkiej powierzchni gruntu. A że to niewiele gruntu do pozyskania nie ma znaczenia skoro te zirusy dają sobieradę i to z całkiem przyzwitym cop-em

a no to że w takim zirusie chyba typ m2-5 kolektor poziomy ma 2+ po 75 mb i da się to zakopać na niewielkiej powierzchni gruntu. A że to niewiele gruntu do pozyskania nie ma znaczenia skoro te zirusy dają sobieradę i to z całkiem przyzwitym cop-em

:D

Moze czas zaczac od jakiegos "energetycznego elementrza"?

Lekcja nr 1: "Z gowna bata nie ukrecisz". Zeby cieplo "przepompowac" z ziemi w dom, to to cieplo musi w tej ziemi siedziec, Malo ziemi nad kolektorem - malo energii. Zasada nader prosta do zapamietania i NIEZMIENNA. ;)

:D

Moze czas zaczac od jakiegos "energetycznego elementrza"?

Lekcja nr 1: "Z gowna bata nie ukrecisz". Zeby cieplo "przepompowac" z ziemi w dom, to to cieplo musi w tej ziemi siedziec, Malo ziemi nad kolektorem - malo energii. Zasada nader prosta do zapamietania i NIEZMIENNA. ;)

To dlaczego taki sie dziwnie składa, że zarówno Sofath, jak i Zirius podają dużo niższe wymagane długości DZ (czy to poziomego, czy pionowego), niż ich "glikolowa" konkurencja ?

I to w dodatku DZ jest umieszczone płycej.

Nie słychać, aby użytkownicy tych pomp marzli na skutek przemrożenia DZ pod koniec zimy....