Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No proszę , jeszcze nie dawno twierdziłeś że ATLANTIC w całości jest produkowany we Francji,teraz okazuje się że coŚ tam produkuje Fujitsu, a największa fabryka Fujitsu jest z tego co mi wiadomo w chinach, do tego te wymienniki z tajlandi , to ile w końcu jest tej francuzkości w tej PC(oprócz

europejskiej ceny rzecz jasna)?Bo co do jakości to widzę że przy tych temperaturach , i przy tej wilgotności powietrza to te twoje Atlantici wysiadają przy mojej beee chińskiej PC.

Zawodowo mam do czynienia z komponentami z których produkowana jest większość maszyn i urządzeń i prawda jest taka, że zdecydowana ich większość pochodzi z Chin a w europie są tylko przepakowywane i sprzedawane jako Niemieckie itp.

Wiem, że niektórym można powiedzieć wprost, że potaniały ostatnio bo produkcja jest już w Chinach, inni wolą o tym nie wiedzieć i nawet nie pytają, trzecia grupa wierzy w cuda i myśli, że pomimo obniżki ceny w ciągu 2 lat o 50% kupuje nadal "made in EU".

Te, których produkcja ostała się jeszcze w europie mają już swoje chińskie odpowiedniki i tylko kwestią czasu jest aż będą podobnie sprowadzane i "markowane" jako made in EU - patrz działania marketingowe.

Obserwuję tą sytuację od kilku lat.

Można kupić chińskie jakości europejskiej lub najtańsze nic nie warte - jest pełny wybór.

Dlatego jedyne ryzyko przy kupowaniu chińskich jest w tym czy kupuje się wykonanie porządne, droższe czy najtańsze, kiepskie.

Jestem ciekaw czy do tych pierwszych należy PPC Hewalex do CWU do kupienia za około 4 000 zł ?

Edytowane przez SUSPENSER

Ostatnio zaobserwowałem pewną prawidłowość .

Tam gdzie montuje PC PW jako wspomaganie kotła na olej lub na węgiel ,trudno jest klientom wytłumaczyć ,że grzejniki mają być wystarczająco ciepłe , a nie gorące.

Ustawiają PC na dużo więcej i bawią się głowicami na grzejnikach.

Zmiana przyzwyczajeń jest bardzo trudna:cool:

ja się dorzucę

jeszcze raz namawiam do przemyślenia zakupu powietrznej

realna cena to powinno być 10-15 tyś więcej to nie jest warte

przy gruntowych za 30 i troszkę mniej to te kwoty są do zaakceptowania

nie patrzcie na copy scopy przed zakupem .

u mnie przy w miarę dobrym ociepleniu to jest ok -choć napisać że rzecz sprowadza się do mniejszego tylko copu to półprawda

ja się dorzucę

u mnie przy w miarę dobrym ociepleniu to jest ok -choć napisać że rzecz sprowadza się do mniejszego tylko copu to półprawda

Powtarzasz się i w dodatku publicznie przedstawiasz się jako idiotę, który robi co innego nisz doradza innym... Ta jakiś substytut samobiczowania czy co? W dodatku masz całkiem przyzwoite zużycie prądu a robisz z tego dramat. Do tego masz nowy dom, bak zysków bytowych i wilgoć technologiczną w budynku. Zdobądź się na trochę obiektywnej oceny.

Tylko 90% Chińskich rzeczy które trafia na Polski rynek właśnie jest z tej grupy gorszej...

nie rzucaj zaraz tymi procentami , bo tego że 90 % to na jakiej podstawie twierdzisz. Rozglądnij się dosłownie w okół siebie i le masz rzeczy wyprodukowanych w chinach , jaka to jest jakośc, według ciebie. Ja właśnie teraż pracuje na chińskim komputerze , dobrze mi się sprawuje już od bodajże 2 lat, znajomy jeżdzi Toyotą wyprodukowaną w chinach, ja używam narzędzi w większości wyprodukowanych w chinach np. makita , dewalt, nie wiem czy wiesz ale prawie 90% wkrętarek akumulatorowych obojętnie jakiej markowej firmy jest wyposażona silniki produkowane w chinach przez znanego światowego producenta. To są na prawde dobre wyroby i nie uważam abyś miał racje z tymi swoimi 90 %.

Oczywiście że będzie..

I powoli są prace zamykane..

Niestety nie mam czasu siedzieć cały dzień przed kompem więc strony powstają trochę dużej..

Od 1 stycznia powinny już śmigać dwie:

pompy ciepła atlantica oraz serwis techniczny.

powstaje także 3 strona przy której jest najwięcej pracy i będzie ona poświęcona pompom ciepła powietrznym.

strona jest tworzona w taki sposób aby zwykły potencjalny kowalski mógł kliknąć np na poznań znaleźć pompy pracujące w tym rejonie i podejrzeć informacje o budynku, użytkownikach i konsumpcji CWU itp..

A użytkownik który będzie miał pompę kupioną u nas lub u innych i będzie chciał korzystać z takiego rozwiązania będzie musiał podpisać umowę :)

Po podpisaniu umowy będzie miał dostęp do swojego konta i wszystkich istotnych parametrów pracy pompy ciepła.

Niestety też są koszta..

Sam moduł kosztuje około 750zł netto plus liczniki energii z wyjściem impulsowym plus ciepłomierz itp..

Całość opomiarowania wychodzi na poziomie 2500zł netto z montażem i niż nie da się zjechać..

Koszt roczny dostępu około 125zł.

Dlaczego tyle to trwa??

Po pierwsze trzeba sprawdzić w działaniu taki monitoring co najmniej jeden pełny sezon aby móc wyłapać wszystkie niedociągnięcia.

Po drugie samo postawienie całości w komplet jest bardzo kosztowne a finansuje to ja ze swoich prac serwisowych a nie żadna duża firma.

Po trzecie dopiero w lutym dostane pierwsze dwa moduły wpinane na szynę spakowane do jednego pudełka.

Które przyjdzie wraz z czujnikami i oprogramowaniem..

Po czwarte gotowy moduł musi przejść testy i dopiero po tym czasie może trafić na rynek..

Po piąte - pierwsze zamówienie będzie musiało się składać z 100 modułów.

Po szóste - nadal negocjuje stawki z operatorami GSM o koszty transferu informacji

Po siódme - kiedy spełnię wszystkie te punkty to wtedy spokojnie będzie można to puścić w ogół.

Na tą chwilę urządzenie nie jest do końca spięte a co za tym idzie nie mam gwarancji co do prawdziwości pomiarów i wyników a nie chciał bym puścić czegoś co może wprowadzać w błąd do użytku..

Powtarzasz się i w dodatku publicznie przedstawiasz się jako idiotę, który robi co innego nisz doradza innym... Ta jakiś substytut samobiczowania czy co? W dodatku masz całkiem przyzwoite zużycie prądu a robisz z tego dramat. Do tego masz nowy dom, bak zysków bytowych i wilgoć technologiczną w budynku. Zdobądź się na trochę obiektywnej oceny.

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

ja się dorzucę

przy twoim zużyciu mówienie że zamiast PW za 20 tyś byś wolał gruntówkę za 30 tyś i zaoszczędził przy okazji w sezonie nawet z 500 zł, i zrył cały ogród, to nie wiem czego ty oczekujesz.

Gość Arturo72
To może wrócę do mojego przemilczanego przez "Ciepły Dom" pytania... Co z udostępnieniem wizualizacji pracy PC? Podobno macie "w pełni opomiarowane" instalacje.

Troszkę inaczej to wygląda...

Do 23.12.2012 będzie niespodzianka :)

macie pełne prawo panowie się nabijać

mam udawać że powietrzna to same pozytywy?

mam jakieś doświadczenia z grzaniem to się dzielę z innymi

[nie wszyscy traktują to jako idiotyzmy-wnioskuję to po rozmowach/listach osób zainteresowanych]

zresztą jak chcecie to mogę do was przekierowywać te zapytania -dużo ich nie jest ale w tygodniu zawsze kilka osób się kontaktuje

mam wprost napisać że ludzie z powietrznymi za 25 tyś to ludzie nabici w butelkę [sama w sobie cena jest ok tylko patrząc na ceny gruntowych to z dużym przekonaniem uważam że tak jest]

aha żeby wyrobić sobie zdanie na temat działania urządzenia warto je najpierw używać

piotr masz rację

ale jak rozwiązać stosowanie taryf przy powietrznej ?

przy powietrznej patrzysz na prognozy i się zastanawiasz co będzie lepsze z ustawieniami[gruntowa taka nie jest chyba?]

ciche to nie jest[nie wyobrażam sobie tego przy gęstej zabudowie

mniej czasu zajmuje mi czyszczenie pieca niż odkuwanie lodu[fakt że zdrowiej]

nie podobają mi się obowiązkowe serwisy [znacie ceny?]

aha żeby wyrobić sobie zdanie na temat działania urządzenia warto je najpierw używać

Akurat używam PC P-W dłużej niż ty...

Zdaje się, że budujesz pierwszy dom. Pojęcie o budownictwie masz mizerne jak sądzę z wypowiedzi. Nie masz żadnego porównania jak twój dom zachował by się z innym źródłem ciepła ale ferujesz wyroki, że "gruntówka" lepsza. A może czas zrewidować swoje teoretyczne wyliczenia zapotrzebowania ciepła przez dom? Papier przyjmuje wszystko. Życie i "f(l)achowcy" budowlańcy weryfikują teorie...

Mam pomysł. Przejdź na tydzień na same grzałki i sprawdź zużycie (bez tego brykietu, itp). Porównaj potem do obliczeń OZC i zobacz co wyjdzie. Co ty na to?

Gość Arturo72
Mam pomysł. Przejdź na tydzień na same grzałki i sprawdź zużycie (bez tego brykietu, itp). Porównaj potem do obliczeń OZC i zobacz co wyjdzie. Co ty na to?

Bardzo dobry pomysł malux,będziemy mieli porównanie z bitterem :)