Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

to nie jest 1 dom

zwróć uwagę że nie piszę wprost że gruntowa jest lepsza

tylko że powietrzna ma jakieś minusy które mi się nie do końca podobają[rozumiem że innym mogą nie przeszkadzać]

dziękuję miki za czytelną odpowiedz

w moim przypadku te 300zł to niewinna kwota szkoda że podnosi mi koszty grzania o 30% lekko licząc

[wrzućcie to chłopakom od elektryki to będą mieli ubaw większy od was- jeszcze jak skojarzą optymalne wykorzystanie taryf to zupełnie]

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no nie mam zamiaru przechodzić na grzałki [chyba że jakaś składka dla dobra ludzkości]

ozc moim zdaniem się zgadza a jak będzie pomyłka o 20- 30 % to da się przeżyć -to 200-300zł u mnie

ja szacuję cop pompy w sezonie grzewczym w okolicach 2,3-2,4 na maxa to te ozc się zgadza mi .

a brykiet[jego wart opałową to łatwo policzyć- myślę że nawet dokladniej niż cop powietrznej]

no właśnie papier wszystko przyjmnie -dotyczy to także parametrów i charekterystyki pracy pomp

Oczywiście że będzie..

Sam moduł kosztuje około 750zł netto plus liczniki energii z wyjściem impulsowym plus ciepłomierz itp..

Całość opomiarowania wychodzi na poziomie 2500zł netto z montażem i niż nie da się zjechać..

Koszt roczny dostępu około 125zł.

Dlaczego tyle to trwa??

Po pierwsze trzeba sprawdzić w działaniu taki monitoring co najmniej jeden pełny sezon aby móc wyłapać wszystkie niedociągnięcia.

Po drugie samo postawienie całości w komplet jest bardzo kosztowne a finansuje to ja ze swoich prac serwisowych a nie żadna duża firma.

Po trzecie dopiero w lutym dostane pierwsze dwa moduły wpinane na szynę spakowane do jednego pudełka.

Które przyjdzie wraz z czujnikami i oprogramowaniem..

Po czwarte gotowy moduł musi przejść testy i dopiero po tym czasie może trafić na rynek..

Po piąte - pierwsze zamówienie będzie musiało się składać z 100 modułów.

Po szóste - nadal negocjuje stawki z operatorami GSM o koszty transferu informacji

Po siódme - kiedy spełnię wszystkie te punkty to wtedy spokojnie będzie można to puścić w ogół.

Na tą chwilę urządzenie nie jest do końca spięte a co za tym idzie nie mam gwarancji co do prawdziwości pomiarów i wyników a nie chciał bym puścić czegoś co może wprowadzać w błąd do użytku..

oj miki ale ty mydlisz oczy ludziom, :) to mnie monitorung kosztuje rocznie 100 zł za transfer, utrzymanie strony z supportem 7/24 100 rocznie

100 modułów, myślisz że komuś będzie się chciało wszystkie przeglądać, co ty chcesz w każdej wsi miec swoje urządzenie :)

negocjujesz stawki operatorem GSM dobre, co ty chcesz transferować filmy :)

sam moduł to 1400 zł netto + czujniki i liczniki, ja jestem zadowolony,

a tak wogóle to chcesz zainwestowac 200 tys w monitoring?

dla mnie to jeden wielki kit

[wrzućcie to chłopakom od elektryki to będą mieli ubaw większy od was- jeszcze jak skojarzą optymalne wykorzystanie taryf to zupełnie]

Jaki masz problem z taryfami? Umiesz liczyć? Co innego u mnie przy grzejnikach - można się zastanawiać z uwagi na bark akumulacji. Weź najgorszy scenariusz - różnica temperatur noc/dzień na poziomie 0* i -10*. Dla Tri 11 i zasilania 35 stopni masz COP 3,15 do 2,64. Przy cenie prądu (u mnie) 0,56 dla całodobowej i 0,286zł dla nocnej bez liczenia widać co się opłaca.

ok masz rację

tylko nie wszystkie domy domy da się grzać tylko i wyłacznie w tanszych

ta różnica się zmniejszy

choć itak pewnie to będzie opłacalne

taki drobny szczeg. chłopaki przy gruntowej nie patrzą czy wieczorem się plus robi a nad ranem minus a następnego dnia odwrotnie jakoś tak stabilniej mają .

oj miki ale ty mydlisz oczy ludziom, :) to mnie monitorung kosztuje rocznie 100 zł za transfer, utrzymanie strony z supportem 7/24 100 rocznie

100 modułów, myślisz że komuś będzie się chciało wszystkie przeglądać, co ty chcesz w każdej wsi miec swoje urządzenie :)

negocjujesz stawki operatorem GSM dobre, co ty chcesz transferować filmy :)

sam moduł to 1400 zł netto + czujniki i liczniki, ja jestem zadowolony,

a tak wogóle to chcesz zainwestowac 200 tys w monitoring?

dla mnie to jeden wielki kit

Słuchaj fredd to w co ja inwestuje to mój problem..

Mój moduł i dodatki wyjdzie tyle samo co twój..

Ale mój jest zły bo jest mój i będzie na mojej stronie...

I tu ci gul skacze bo ktoś próbuje coś zrobić samemu i to chyba tu przeszkadza....

taki drobny szczeg. chłopaki przy gruntowej nie patrzą czy wieczorem się plus robi a nad ranem minus a następnego dnia odwrotnie jakoś tak stabilniej mają .

Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera. Myślisz, że wtedy jest taki fajny COP? Ustaw sobie grzanie wg taryf i nie patrz na COP.

PS.

To może firma "ciepły dom" zasponsoruje pracę grzałek u kolegi dla celów poznawczych? To przecież będzie groszowa sprawa...

Ja już nie sponsoruję nic nikomu :)

Bo tu paru takich było co chciało aby im zasponsorować :)

Parę tysięcy złotych wmawiając że przecież w umowie mamy poza co też instalacje wod-kan albo najpierw pisali że garaż bez ogrzewania podłogowego a potem dokładali 50m2 podłogówki mówiąc że to jest w umowie...

i gadałeś z gościem z pod sławna co ma dom ponad 250 m2, 5 cm izolacji same grzejniki i wg twojej opinii koszt sezonu grzewczego na atalticu spokojanie zmaknie się w 4000 zł? (teraz facet ogrzewa sie węglem)

montaż 1 dzionek szybka sprawa :)

widzę coraz wyraźniej twoją dewizę "szybko sprzedać, gość mieszka daleko nie będzie mu się chciało mnie męczyć" :)