miki121 16.12.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 i gadałeś z gościem z pod sławna co ma dom ponad 250 m2, 5 cm izolacji same grzejniki i wg twojej opinii koszt sezonu grzewczego na atalticu spokojanie zmaknie się w 4000 zł? (teraz facet ogrzewa sie węglem) montaż 1 dzionek szybka sprawa widzę coraz wyraźniej twoją dewizę "szybko sprzedać, gość mieszka daleko nie będzie mu się chciało mnie męczyć" Nie Gadałem z gościem który miał do ogrzania 100m2 domu bo kolejne 100m2 nie grzeje bo nikt nie mieszka i ma tam kilka stopni I przy tych 100m2 spokojnie mógłby zmieścić się w 4000k A teraz już wiem o co ci chodzi robiłem pompę u ciebie zamiast ciebie i mogłem zrobić kolejną zamiast ciebie no to się nazywa konkurencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera. Przy "normalnie" dobranej wielkosci DZ nie ma takiej opcji. NIGDY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 DZ źródło w gruntówce powinno być przewymiarowane Moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera. Jak dz jest za małe w stosunku do potrzeb, to bez względu na to jak będą grzali, to temperatury dz spadną. Grzanie z przerwami podobnie wychłodzi dz, bo czasy regeneracji będą krótsze, ważna jest suma wyciągniętych kWh. DZ nie po winno zejść poniżej 0 po ciepłej stronie, bo 0 to silna bariera zamarzania. Z postów na Forum wynika, że nie za często do tego dochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 DZ nie po winno zejść poniżej 0 po ciepłej stronie, bo 0 to silna bariera zamarzania. Z postów na Forum wynika, że nie za często do tego dochodzi. Wystarczy poczytać wątek o temperaturze DZ i wiadomo, ze się jednak zdarza.Zresztą gdyby nie było takiego zagrożenia to po co glikol? Żeby było jasne - nie próbuję sugerować, że P-W będzie miała lepszy COP zimą Próbuję tylko malux-owi pokazać inną stronę medalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Po po "zimnej" stronie jak najbardziej leci ponizej zera. Tej innej strony medalu nie ma. W tym sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 16.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 nie, nie oto chodzi,problem jest taki, że ty naobiecujesz ludziom niewiadomo czego, dasz sterownik, aby się zamkneli, później taki klient widzi, że twoja gadka to jedno a życie to coś innego.kolejni ludzie zastanawiający się nad pompą ciepła powietrzna trafią na niezadowolnego urzytkownika - i...wolą nie ryzyskować,a zima się jeszcze nie zaczęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tej innej strony medalu nie ma. W tym sek. Oczywiście o wielki, nieomylny, wszechwiedzący i najmądrzejszy:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ale twierdzisz że 4000 na 100 tego domu to za mało ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.12.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 a zima się jeszcze nie zaczęła A możesz coś napisać o domq, którego wizualizację pokazujesz? Jak duży, itp? No i jakie jest zużycie prądu? Bo (chyba) podajesz tylko całkowite bez rozbicia na miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Wystarczy poczytać wątek o temperaturze DZ i wiadomo, ze się jednak zdarza.Zresztą gdyby nie było takiego zagrożenia to po co glikol? Po to glikol, bo po zimnej stronie spada poniżej 0, ale istotna jest ciepła strona, gdzie najczęściej na 0 się kończy. Tylko przy zbyt małych dz (zdarzało się to przy za krótkich odwiertach) po obu stronach temperatura spadała poniżej 0, ale jeśli nawet tak się zdarzy, to pc wciąż normalnie działa. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.12.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ok masz rację tylko nie wszystkie domy domy da się grzać tylko i wyłacznie w tanszych ta różnica się zmniejszy choć itak pewnie to będzie opłacalne taki drobny szczeg. chłopaki przy gruntowej nie patrzą czy wieczorem się plus robi a nad ranem minus a następnego dnia odwrotnie jakoś tak stabilniej mają . A ja twierdze że gruntowa jest lepsza pod każdym względem od powietrznej, a jeśli nabędzie się ją za podobne (lub mniejsze) pieniążki od powietrznej to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.12.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera. Myślisz, że wtedy jest taki fajny COP? Ustaw sobie grzanie wg taryf i nie patrz na COP. PS. To może firma "ciepły dom" zasponsoruje pracę grzałek u kolegi dla celów poznawczych? To przecież będzie groszowa sprawa... W dobrze zrobionym DZ nie dochodzi do spadku temperatury zasilania poniżej zera.Natomiast powietrzna ma bardzo często zasilanie (DZ) znacznie poniżej zera stopni, dlatego gruntowa zawsze będzie lepsza od powietrznejj ( stabilniejsza praca niezależna od pogody, prostsza budowa (elektronika )przez to mniej problemotwórcza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.12.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 DZ źródło w gruntówce powinno być przewymiarowane Moim zdaniem Ja bym powiedział ,że przewymiarowane DZ to normalne Dz. Zwrot ,,przewymiarowane DZ" istnieje w zasadzie tylko u monterów PC , którzy próbują zbić koszta robiąc małe dz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A ja twierdze że gruntowa jest lepsza pod każdym względem od powietrznej, a jeśli nabędzie się ją za podobne (lub mniejsze) pieniążki od powietrznej to jest ok. W przypadku mojego domu również ? Zwłaszcza,że interesuje mnie tylko kompleksowa usługa,bez ingerencji moich rąk ? Proszę,wylicz mi "opłacalność" takiej pompy przy zużyciu w sezonie grzewczym na c.o i cwu ok.7500kWh(5000kWh na c.o i 2500kWh na cwu) i obciążeniu cieplnym przy parametrach -20st.C +21st.C na poziomie 3,5kW. Chętnię zobaczę takie wyliczenie z niezależnych rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.12.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tak 300zł. netto przegląd Nie wiem czy dobrze pamiętam, w ciągu roku 50% w górę? Nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 16.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) dom 180 m2, bez garażu, ytong energo 36 cm bez izolacji, parterowy, Edytowane 16 Grudnia 2012 przez pomarszczonyfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 W przypadku mojego domu również ? Zwłaszcza,że interesuje mnie tylko kompleksowa usługa,bez ingerencji moich rąk ? Proszę,wylicz mi "opłacalność" takiej pompy przy zużyciu w sezonie grzewczym na c.o i cwu ok.7500kWh(5000kWh na c.o i 2500kWh na cwu) i obciążeniu cieplnym przy parametrach -20st.C +21st.C na poziomie 3,5kW. Chętnię zobaczę takie wyliczenie z niezależnych rąk P o jaką cholerę liczyć przecież to normalne że w eksplatacji gruntowa zawsze będzie, tańsza.Jak nie chcesz brudzić rąk przy montażu to trzba było skorzystać z tej oferty chinola z odwiertami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Nie wiem czy dobrze pamiętam, w ciągu roku 50% w górę? Nieźle. Mówimy o stawce ustalonej przez serwis atlantica Ja mam z klientami ustaloną stawkę ale często PC atlantica montują firmy hydrauliczne a ja je uruchamiam potem rzadko która z nich chce mieć obsługę serwisową urządzenia i albo odsyła się klienta do Atlantic-a albo ja go przejmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 fiur fiur przy niedzieli takie dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts