Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

i gadałeś z gościem z pod sławna co ma dom ponad 250 m2, 5 cm izolacji same grzejniki i wg twojej opinii koszt sezonu grzewczego na atalticu spokojanie zmaknie się w 4000 zł? (teraz facet ogrzewa sie węglem)

montaż 1 dzionek szybka sprawa :)

widzę coraz wyraźniej twoją dewizę "szybko sprzedać, gość mieszka daleko nie będzie mu się chciało mnie męczyć" :)

Nie :)

Gadałem z gościem który miał do ogrzania 100m2 domu bo kolejne 100m2 nie grzeje bo nikt nie mieszka i ma tam kilka stopni :)

I przy tych 100m2 spokojnie mógłby zmieścić się w 4000k

A teraz już wiem o co ci chodzi robiłem pompę u ciebie zamiast ciebie i mogłem zrobić kolejną zamiast ciebie no to się nazywa konkurencja

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera.

Jak dz jest za małe w stosunku do potrzeb, to bez względu na to jak będą grzali, to temperatury dz spadną. Grzanie z przerwami podobnie wychłodzi dz, bo czasy regeneracji będą krótsze, ważna jest suma wyciągniętych kWh. DZ nie po winno zejść poniżej 0 po ciepłej stronie, bo 0 to silna bariera zamarzania. Z postów na Forum wynika, że nie za często do tego dochodzi.

DZ nie po winno zejść poniżej 0 po ciepłej stronie, bo 0 to silna bariera zamarzania. Z postów na Forum wynika, że nie za często do tego dochodzi.

Wystarczy poczytać wątek o temperaturze DZ i wiadomo, ze się jednak zdarza.Zresztą gdyby nie było takiego zagrożenia to po co glikol? Żeby było jasne - nie próbuję sugerować, że P-W będzie miała lepszy COP zimą :) Próbuję tylko malux-owi pokazać inną stronę medalu.

nie, nie oto chodzi,

problem jest taki, że ty naobiecujesz ludziom niewiadomo czego, dasz sterownik, aby się zamkneli, później taki klient widzi, że twoja gadka to jedno a życie to coś innego.

kolejni ludzie zastanawiający się nad pompą ciepła powietrzna trafią na niezadowolnego urzytkownika - i...wolą nie ryzyskować,

a zima się jeszcze nie zaczęła

Wystarczy poczytać wątek o temperaturze DZ i wiadomo, ze się jednak zdarza.Zresztą gdyby nie było takiego zagrożenia to po co glikol?

Po to glikol, bo po zimnej stronie spada poniżej 0, ale istotna jest ciepła strona, gdzie najczęściej na 0 się kończy. Tylko przy zbyt małych dz (zdarzało się to przy za krótkich odwiertach) po obu stronach temperatura spadała poniżej 0, ale jeśli nawet tak się zdarzy, to pc wciąż normalnie działa.

Edytowane przez rwxw

ok masz rację

tylko nie wszystkie domy domy da się grzać tylko i wyłacznie w tanszych

ta różnica się zmniejszy

choć itak pewnie to będzie opłacalne

taki drobny szczeg. chłopaki przy gruntowej nie patrzą czy wieczorem się plus robi a nad ranem minus a następnego dnia odwrotnie jakoś tak stabilniej mają .

A ja twierdze że gruntowa jest lepsza pod każdym względem od powietrznej, a jeśli nabędzie się ją za podobne (lub mniejsze) pieniążki od powietrznej to jest ok.

Wg mnie nie jest wcale tak różowo. Grzeją na maxa w nocy i czasem kończy się to spadkiem temperatury DZ poniżej zera. Myślisz, że wtedy jest taki fajny COP? Ustaw sobie grzanie wg taryf i nie patrz na COP.

PS.

To może firma "ciepły dom" zasponsoruje pracę grzałek u kolegi dla celów poznawczych? To przecież będzie groszowa sprawa...

W dobrze zrobionym DZ nie dochodzi do spadku temperatury zasilania poniżej zera.Natomiast powietrzna ma bardzo często zasilanie (DZ) znacznie poniżej zera stopni, dlatego gruntowa zawsze będzie lepsza od powietrznejj ( stabilniejsza praca niezależna od pogody, prostsza budowa (elektronika )przez to mniej problemotwórcza)

Gość Arturo72
A ja twierdze że gruntowa jest lepsza pod każdym względem od powietrznej, a jeśli nabędzie się ją za podobne (lub mniejsze) pieniążki od powietrznej to jest ok.

W przypadku mojego domu również ? Zwłaszcza,że interesuje mnie tylko kompleksowa usługa,bez ingerencji moich rąk ?

Proszę,wylicz mi "opłacalność" takiej pompy przy zużyciu w sezonie grzewczym na c.o i cwu ok.7500kWh(5000kWh na c.o i 2500kWh na cwu) i obciążeniu cieplnym przy parametrach -20st.C +21st.C na poziomie 3,5kW.

Chętnię zobaczę takie wyliczenie z niezależnych rąk ;)

W przypadku mojego domu również ? Zwłaszcza,że interesuje mnie tylko kompleksowa usługa,bez ingerencji moich rąk ?

Proszę,wylicz mi "opłacalność" takiej pompy przy zużyciu w sezonie grzewczym na c.o i cwu ok.7500kWh(5000kWh na c.o i 2500kWh na cwu) i obciążeniu cieplnym przy parametrach -20st.C +21st.C na poziomie 3,5kW.

Chętnię zobaczę takie wyliczenie z niezależnych rąk ;)

P o jaką cholerę liczyć przecież to normalne że w eksplatacji gruntowa zawsze będzie, tańsza.Jak nie chcesz brudzić rąk przy montażu to trzba było skorzystać z tej oferty chinola z odwiertami.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, w ciągu roku 50% w górę? Nieźle.

Mówimy o stawce ustalonej przez serwis atlantica :)

Ja mam z klientami ustaloną stawkę ale często PC atlantica montują firmy hydrauliczne a ja je uruchamiam potem rzadko która z nich chce mieć obsługę serwisową urządzenia i albo odsyła się klienta do Atlantic-a albo ja go przejmuje :)