Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

po co wizualizacje, po to aby ci co uważają że P-W nie dają rady nie mieli na to agrumentu.

wihajster rozumem, że kupujesz pożadne auto raz na 30 lat i spokój,

czy nie lepiej jest zmienić na nowocześniejsze technologicznie urządzenie niż tłuc to samo urządzenie przez 30 lat,

a co z kwestią ekoligicznych czynników chłodniczych, może za 5-10 lat ktoś stwierdzi że r410a/407/134.... jest nie ekologiczny, i nie będzie dostępny, zamienniki nie będą spełniały parametrów i co wymieniamy pompeczkę i twoja teoria się rozpada.

świat nie idzie w kierunku trwałości rozwiązań lecz ciągłej wymiany,

inwestowanie w coś co może być ostatecznym rozliczeniu tańsze po 20-30latach jest wg mnie błędem

a co powiesz na rozwiącania oparte na CO2,

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie spotkałeś się z tym: "panie, to niemożliwe, żeby ogrzać chałupę zimnem wyciąganym z zimnej ziemi, to cuda jakieś, ja tam wolę kotłownię na wągiel za 15kzł". To nie jest udowadnianie niczego na siłę. Uważam, że te wszystkie wizualizacje pełnią dużą edukacyjną rolę i warto, żeby było ich jak najwięcej. Tak samo warto trąbić o tym, żeby dobrze i dokładnie ocieplać domy, bo nawet o tym w narodzie nie ma za dużo wiedzy :-(

Ten co tak gada do internetu nie zaglada. A juz na pewno nie bedzie potrafil zinterpretowac Twoich wykresow.

Zaraz tu wpadnie jakis ekogroszkowiec i stwierdzi, ze pompy to lipa bo skonczyly sie argumenty i gadamy jak potluczeni o pierdolach.

Zreszta ten watek jakis czas temu osiagnal dno. Zainteresowani nic sie juz tu nie dowiedza.

Brakuje przede wdzystkim jasnych stwierdzen typu 'kupilem pompe pw, po slubie to moja najwieksza pomylka, bo....', albo 'kupilem pompe pw i od miesiaca nie rozmawiam z zona, bo obrazona...', albo 'kupilem pompe pw i drugim razem kupil bym rowniez, bo...'

Malux cos jeszcze probuje cos przekazac, ale jego wypowiedzi tez sa pelne niedopowiedzen.

Np. Magnolia robi postepy w kierunku rozwodu, bo niedlugo bedzie spedzal tyle czasu w piwnicy co ogorki na polce.

wiecej czasu spedzalem przy kotle :) ale cos w tym jest !

Kupilem pompe PW i nie spelnia ona moich oczekiwan bo ... defrosci co mnie irytuje. Nie defroscila wczesniej. Jak przestanie to ja jestem/bede na TAK i wszem i wobec bede wiescil, ze PCi PW funguje nawet na grzejnikach w starym domu, oczywiscie nie z oplatami rzedu 22.50pln miesiecznie :)

no to musisz poknuc :) gdzies ta pompka stoi tam sobie 'gabinet' stworz, sa takie segregatory ( ze niby wydruki i rozne dane tam trzymasz ) a w nich plac na flaszke i kielonki :) i juz masz full wypas stanowisko kontrolne ;)

A w pomieszczeniu z pompą butelki z wina home made i roczniki nie liche :)

A MOC w tych butelkach drzemie :)

Nie

Moim zdaniem tu też jest problem że grzejniki dla użytkowników są za zimne inne często niż przy kotłach na paliwa stałe..

Teraz musimy ją poobserwować i poczekać na -5 i niżej aby móc ją do końca sprawdzić..

Jeżeli to nie pomorze to po prostu demontaż i montaż nowej w zamian..

Proste jak drut...

Ale jeżeli się okaże że to kwestia indywidualności tego dom to trzeba będzie tą instalację jeszcze raz przetrzebić :(

r mogę przyjąć taktykę że jest wszystko ok

i jest super.

pytaj się to będę jak najmniej ściemniał:D

podaję z dokladnością do kg brykiet dębowy to też niedobrze-to lepiej jak mam sciemniać że kominek do ozdoby?.

a ja uważam że dzisiejsza rozmowa tutaj nie jest do dupy- moze ktoś za rok dwa będzie szukal info przed zakupem.

przebija się powoli info tutaj że powietrzna niech pracuję w zwykłej taryfie g11

użytkownicy mogą nad tym się zastanawiać sprzedawcy informować

ps dzisiaj to weżmie mi z 6kwh

No właśnie chyba nie w samych defrostach problem ale w tym, że domu było za zimno.

W innym przypadki chyba użytkownik by nawet nie zwrócił uwagi jak pracuje PC?

Po paru zmianach w instalacji uzyskaliśmy wyższą temperaturę na zasilaniu niż była wcześniej..

I teraz trzeba chłodu aby sprawdzić co się dzieje ;)