Magnolia18 16.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Nie piszę o instalacji pompy ciepła tylko o instalacji ogrzewania w twoim domu Tak dla sprecyzowania... no to teraz Michasiu mnie rozbawiles szczerze co ma instalacja ogrzewania w domu do dzialania pompy ? wczesniej nie stanowila problemu przy instalowaniu PC, nie stanowila tez problemu podczas dzialania wlasciwego PC. Nagle zaczela byc problemem ? Z dnia na dzien ? PC wariuje i robi co chce ale to wina rurek w scianie ?! To chciales powiedziec ? Czy tez malo precyzyjnie sie wyraziles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 obawiam sie ze nie szybko jesli ma to isc tym trybem Minus 5* i nizej nie jest szybko spodziewane ... dzis mamy 9 dzien jak stwierdzono babola. Obecnie w domu cieplo ale koszty jakby byl minus za okne. Ale coz caly czas PC pracuje praktycznie na okraglo w systemie osiaganie temp. zasilania zadanej - defrost - osiaganie temp. zadanej - defrost i tak w kolko. bez grzania CWU w dalszym ciagu bo nie wiem czy to ma sens Etam. Za kilka dni maja byc znowu mrozy, nawet do -10 w dzien. Inna sprawa, ze sukces odtrabiony awansem, ze winowajca jest termistor. Az tu nagle testowac trzeba... Albo i wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Patrzę na te wasze wpisy i wywody i szczerze mówiąc widzę tu samych fachowców - serwisantów.Pompa pracuje poprawnie, ciśnienie w układzie chłodniczym i ilość czynnika jest zgodna z dtr-ką czujniki - termistory mają odpowiednie wartości.Pobór i napięcie zgodne.Temperaturę osiąga właściwą.Temat odszraniania jest ciekawy i tu trzeba trochę pomyśleć bo większość pomp ciepła pracujących na wysokim parametrze ma odszranianie raz na godzinę w takim okresie niezależnie od producenta.Przy instalacjach opartych o ogrzewanie podłogowe pompa się odszrania rzadziej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ale jak rozumiem w domu jest zimno?? Skoro mówisz że lipnie działa???? jest plus za oknem, bylby minus nie byloby tego pytania jak sadze, kilka dni temu przerabialismy juz ten temat PC dziala jak dzialala czyli co 30-40 min wlacza sie defrost powodujacy spadek temp. zasilania o 20*, ktore te stopnie za chwile odzyskuje krecac licznikiem pradu. Rozumiem, ze to wlasciwa i normalna praca urzadzenia? Potwierdzisz jako fachowiec, ze te defrosty co 30-40 min. przy oszronieniu jednostki zewnetrznej w 40-50%, pozerajace mase wytworzonego ciepla, sprawiajace, ze PC chodzi praktycznie 24h ( plusowe temp. ! ) przy modulacji sprezarki 100% to wlasciwa praca ?? Bo byc moze sie myle i tak powinno byc i ta duza namiastka farelki tak wlasnie ma dzialac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.12.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 czasem coś nie działa prawidłowo ,zdarza się .Ale diagnoza też nie jest łatwa .To dość skomplikowane ustrojstwa .Jak padnie i pójdzie dym to proste.Ale jak czujnik myli się o 2 stopnie .to trudniej.Czasem ubytek czynnika daje takie efekty.Może być ,że fabrycznie źle załadują .To trudne tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.12.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Miki, czy ja sobie wymyslilem ten termistor, czy sam o nim pisales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Miki, czy ja sobie wymyslilem ten termistor, czy sam o nim pisales? Termistor przekłamywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 czasem coś nie działa prawidłowo ,zdarza się . Ale diagnoza też nie jest łatwa .To dość skomplikowane ustrojstwa . Jak padnie i pójdzie dym to proste. Ale jak czujnik myli się o 2 stopnie .to trudniej. Czasem ubytek czynnika daje takie efekty. Może być ,że fabrycznie źle załadują . To trudne tematy Czynnik wymieniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Poza tym juz nie ma wymiennika, zostal zdemontowany dni temu 2 Sorki, nie wiedziałem. Tak z ciekawości, czy cos to dało, czy nie za bardzo widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Chcialbympompe tez ma grzejniki. Czy u niego defrosty tez sa co 35 minut?Zdaje mi sie, ze wypowiedzi Mikiego zmierzaja do konkluzji, ze tak ma po prostu byc.Tylko dlaczego Magnolia twierdzi, ze wczesniej bylo inaczej, znaczy sie dobrze.Moze kolega od mgiel na jeziorze by napisal co u niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Chcialbympompe tez ma grzejniki. Czy u niego defrosty tez sa co 35 minut? Zdaje mi sie, ze wypowiedzi Mikiego zmierzaja do konkluzji, ze tak ma po prostu byc. Tylko dlaczego Magnolia twierdzi, ze wczesniej bylo inaczej, znaczy sie dobrze. Moze kolega od mgiel na jeziorze by napisal co u niego... No nie porównywał by domu chciałbympompe i magnoli to dwa inne światy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 czasem coś nie działa prawidłowo ,zdarza się . Ale diagnoza też nie jest łatwa .To dość skomplikowane ustrojstwa . Jak padnie i pójdzie dym to proste. Ale jak czujnik myli się o 2 stopnie .to trudniej. Czasem ubytek czynnika daje takie efekty. Może być ,że fabrycznie źle załadują . To trudne tematy Racja, tyle ze czynnik wymieniony, czujnik tez, diagnoza trwa ponad tydzien, centrala wilgotnoscia sie zaslania aprawda taka, ze gdyby nie odwilz to lezalbym i kwiczal. A na pocieszenie dostaje, info ze trzeba poobserwowac instalacje Rozumiem, ze powinienem sie usmiechnac bo szkoda nerwow, bo zlosc pieknosci szkodzi, bo i tak nic nie zrobie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Sorki, nie wiedziałem. Tak z ciekawości, czy cos to dało, czy nie za bardzo widać? znaczaco cieplejsze grzejniki w chwili grzania czyli w fazie do Defrostu. wyzsza temp. na grzejnikach + odwilz za oknem to najprawdopodobniej poprawa odczucia temp. komfortu w domu a nie dzialanie samej PC ale ja sie nie znam, ja tylko place rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 No nie porównywał by domu chciałbympompe i magnoli to dwa inne światy ze tak spytam z czystej ciekawosci jakie ma przelozenie dom do defrostow? im starszy tym szybciej Wywoluje Ten Dom odszranianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Mariusz jeżeli pompa działa poprawnie - od strony technicznej to trzeba do tego podejść na spokojnie..Jeżeli pompa działa poprawnie trzeba szukać.Jutro zadzwonię do Atlantic-a i niech oni się wykażą bo ja głupi jestem więc koniec i kropka...A jeżeli myślisz że się tym nie przejmuje to jesteś w głębokim błędzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ze tak spytam z czystej ciekawosci jakie ma przelozenie dom do defrostow? im starszy tym szybciej Wywoluje Ten Dom odszranianie ? No i po co piszę i mówię jak i tak nie słuchasz mnie Czym wyższy parametr tym częściej pompa się odszrania.. Twój dom nie należy do nowych a chciałbympompe ma dom doizolowany i na niskie paremetry przygotowaną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ale ja sie nie znam, ja tylko place rachunki To ja ci wytłumaczę cytując klasyka: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vz9rjng8qhc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A powiedz, co by w moim przypadku dał serwis? Jakoś lodówki też nie serwisuję a działa. Jak będę ją serwisował za 300zł netto to będzie działać lepiej? Ten argument używam od prawie dwóch, nie dotrzesz do ich mózgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Czy ostatnio wyszedł jakiś zakaz podawania temperatur GZ? Bo jakoś nie zauważyłem.Dowiemy się w końcu jakie temperatury układ osiąga, a jakie są wymagane w tej instalacji dla utrzymania temperatury zadanej w domu (23*C), przy obecnych i niższych temperaturach powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 16.12.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Mariusz jeżeli pompa działa poprawnie - od strony technicznej to trzeba do tego podejść na spokojnie.. Jeżeli pompa działa poprawnie trzeba szukać. Jutro zadzwonię do Atlantic-a i niech oni się wykażą bo ja głupi jestem więc koniec i kropka... A jeżeli myślisz że się tym nie przejmuje to jesteś w głębokim błędzie .... Myslisz, ze nagle dostana objawienia? Wszak pytani byli wiele razy. No ale zobaczymy. Nie mowie, ze sie nie przejmujesz ale dobijasz mnie przypuszczeniami, ze rurki, ze dom ma wplyw na ilosc defrostow. Dziala poprawnie od strony technicznej, cokolwiek to znaczy. Zatem zechciej prosze Ty i ONI wielcy Atlantica rozwazyc moja sugestie, ze byc moze walniety jest soft ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts