Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

obecnie czyli dzis wylicza sobie np temp. zadana na mniej niz 50* ( raz 43 innym razem 46, dlaczego nie wiem ) i zasilanie jest wtedy 41-43*

Dzis zadane na sterowniku pokojowym 23* potrafi 'wykrecic' ale PC pracuje 24h praktycznie.

czy te info jest wystarczajace ?

Mógłbyś podać jeszcze temperaturę powrotu.

Pytanie do biegłych w temacie:

Biorąc pod uwagę dotychczasowe wpisy na ten temat, czy to normalne, aby PC pracując z pełną mocą w temperaturze dodatniej osiągała w tej instalacji zaledwie 43*C (z przerwami na odszranianie co 40-50min.)?

Co stało się z jej mocą grzewczą skoro teraz jest "na styk", a wcześniej była wystarczającą przy ok. -10*C?

Przecież wcześniej odszranianie równiez musiało mieć miejsce. Może i rzadziej, ale jednak.

Czy jest możliwe uszkodzenie PC powodujące spadek mocy grzewczej i aby serwis podczas wizyty tego nie zauważył?

Jest możliwość ubytku czynnika w układzie ale to raczej nie to.

Układ został ponownie sprawdzony pod względem szczelności i napełniony zgodnie z wytycznymi producenta.

Co do temperatury pompa może nawet dawać przy pełnej mocy +3.... parę za to jest odpowiedzialna krzywa grzania inna do różnych GZ :)

Powrot w zaleznosci od nie wiem czego to roznica 10-13*

Te 43* to obecnie, jak wysoka krzywa byla to PC wyliczala sobie np 59 do zasilanie bywalo i 51-52* teraz jest cieplej za oknem zatem nizsze temp. zadane przez PC. Chyba.

Myślałem, że PC po usunięciu wymiennika osiąga max. 43*C na wyjściu i dlatego ledwo się wyrabia. Na dodatek delta GZ sięga 13*C?

Teraz to już nic nie wiem, dobranoc.

Myślałem, że PC po usunięciu wymiennika osiąga max. 43*C na wyjściu i dlatego ledwo się wyrabia. Na dodatek delta GZ sięga 13*C?

Teraz to już nic nie wiem, dobranoc.

nie nie, mowa o dzisiejszym dniu. z wymiennikiem tez zasilanie bywalo i ponad 50*

natomiast delta jak zauwazylem zawsze jest dosc wysoka, bywalo i 16* ale srednio 10-13* a przy 10-11* wchodzi w defrost

PC potrafi na zasilaniu miec spora temp. ale calosc rozbija sie o defrosty co 30-40 min, ktore powoduja spadek na zasilaniu o 20* i wiecej i po defroscie PC znowu na pelnej mocy dobija do temp. 40-50* ( zalezie od ustawien i temp. zewnetrznej ) po to by po uzyskaniu w miare wysokiej temp. na zasilaniu, wejsc w defrost i cale te uzyskane cieplo stracic.

Caly czas o tym mowie, ze problemem sa defrosty czeste, ktore zabieraja wytworzone cieplo a PC pozniej goni aby nadrobic. I sie buja na maxa goniac kroliczka

aaa. defrost jakby dla zasady, bo jednostka zaszroniona max w polowie

jego prawo..

jeżeli człowiek nie widzi że ktoś próbuje rozwiązać problem tylko lubi prowadzić dym na forum to jego sprawa.

ja jestem ten głupi instalator który ma wszystko w dup....

więc cóż mi powiedzieć niech plują jadem przecież to wszyscy to fachowcy :(

jutro przerzucam sprawę do centralnego serwisu i niech on się tym zaopiekuje..

bo ja widać jestem mało wiarygodny w oczach tych fachowców....

Edytowane przez miki121

jego prawo..

jeżeli człowiek nie widzi że ktoś próbuje rozwiązać problem tylko lubi prowadzić dym na forum to jego sprawa.

ja jestem ten głupi instalator który ma wszystko w dup....

więc cóż mi powiedzieć niech plują jadem przecież to wszyscy to fachowcy :(

jutro przerzucam sprawę do centralnego serwisu i niech on się tym zaopiekuje..

bo ja widać jestem mało wiarygodny w oczach tych fachowców....

Miki zrozum frustrata! Święta się zbliżają. Ja poczekam.

Ciekawe jak ty byś się zachowywał po wydaniu 30kzł na urządzenie, które zamiast ogrzewać dom jak przystało zajmuje się głównie produkcją lodu i to nieprzydatnego do drinków?

Każde urządzenie chłodnicze klimatyzator pompa ciepła itp. ma prawo się odszraniać a to co jaki czas jest uzależnione od parametrów pracy i otoczenia

jego prawo..

jeżeli człowiek nie widzi że ktoś próbuje rozwiązać problem tylko lubi prowadzić dym na forum to jego sprawa. ja jestem ten głupi instalator który ma wszystko w dup.... więc cóż mi powiedzieć niech plują jadem przecież to wszyscy to fachowcy :( jutro przerzucam sprawę do centralnego serwisu i niech on się tym zaopiekuje.. bo ja widać jestem mało wiarygodny w oczach tych fachowców....

Miki ? foch ? Taki duzy chlopczyk ?

Nie prowadzi dym a odpowiada na pytania.

Nie prowadzi dym a szuka odpowiedzi ( moze ktos mial juz taka sytuacje ).

Wszystko to trwa a rozwiazania nie widac. Poza tym, ze mam obiekcje co do watpliwych dla mnie tez o wilgotnosci, mojej instalacji, moim domu zauwaz, racz, ze nigdzie nie twierdze, ze olewasz. Ale sukcesow tez nie masz.

Dla Ciebie to kolejna bitwa, dla mnie Odsiecz Wiedenska, Austerlitz, Stalingrad, Iwo Jima. Ty wygrasz kilka innych bitew i bedzie ok, dla mnie waza sie losy swiata. Mojego Swiata.

Dla Ciebie ewentualna porazka nie znaczy wiele, strzelisz kilka goli i wskoczysz na czub tabeli ponownie.

Dla mnie ta porazka bedzie oznaczala spadek do 2 ligi !

Try Walking in my shoes ...

Miki wybacz ale nie rozumiem w jakim celu starasz się na forum rozwiązać te problemy z pompą? Jest to bardzo nieprofesjonalne.

Na dodatek na własne życzenie dostajesz zjebki od ludzi którzy nie maja bladego pojęcia o problemie bo go naocznie nie widzieli.

Taka dyskusja będzie trwała 50 stron może więcej. Na koniec rozwiążesz problem ale kogo to będzie obchodziło, wszak przez 50 stron nie dawałeś rady. Znaczy jesteś do dupy. Nikogo tez nie będzie obchodziło ile w to włożysz energii, zaangazowania. Po co to robisz? Szkoda zdrowia.