Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Hm... chyba mylisz jednak pojecia. U mnie spokojnie dala by rade 8kW. Teraz mam 97% zuzycia w taniej taryfie i w taka opcje celowalem przewymiarowujac pompe.

Pod koniec sezonu porownam ile to moje srednie ocieplenie i WG przynioslo strat :-)

Faktycznie masz przewymiarowaną o 50%.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mówie o sielnace, ale o tym, że ktoś kogoś wkręcił w gówno, a miki wychodzi na ofiarę tego tematu. chodzi mi o magnolie - to idealny przyklad, jak ktos sie dal nabrac. miki probuje to odkrecic i wychodzi na tym kiepsko. Wiem, ze pompy ciepla p-w nie sa idealne, ale opisywane problemy sa spowodowane niewiedza i bledami w montazu. Kazde urzadzenie blednie zamontowane nie ma prawa dzialac poprawnie.

Klient kupujac dana rzecz powinien chociaz w minimalnym stopniu zainteresowac sie danym sprzetem.

Hmm, fascynujace jest to co piszesz ...

Miki :)

pytanie hipotetyczne ...

Sterownik pokojowy gdzies tam zainstalowany nazwijmy nr 1 i ta wlasnie jedynka ( 1 ) odpowiada za temp. zadana w domu oraz odczyt temp. aktualnej w domu.

Drugi sterownik ( 2 ), ktory np. jest wifi badz kablowy ale wifi wygodniejszy jak wiadomo. Na tym nr 2 mozna by sterowac calym systemem, ustawieniami, temp. zadana etc ale aby temp. aktualna domowa byla pobierana z jedynki ?

Kurde ale namieszalem:) ktos to kuma ?

A tak z innej bajki przed świętami albo zaraz po ( kwestia transportu ) będziemy montować kolejną NIBE :)

Bardzo ciekawa pompka :)

No i ten wygląd :)

[ATTACH=CONFIG]155245[/ATTACH]

Nibe.jpg

Co do tej firmy to mocno promuje sie w Angli. Ciekaw jestem jak sprawdzaja sie w wilgotnym klimacie? I jak wyglada sprawa defrostow?

No mrozow tu duzych nie ma :D Ostatnio maksymalnie -4 stopnie.

Edytowane przez Tomaszs131

Nie mówie o sielnace, ale o tym, że ktoś kogoś wkręcił w gówno, a miki wychodzi na ofiarę tego tematu. chodzi mi o magnolie - to idealny przyklad, jak ktos sie dal nabrac. miki probuje to odkrecic i wychodzi na tym kiepsko.

Wiem, ze pompy ciepla p-w nie sa idealne, ale opisywane problemy sa spowodowane niewiedza i bledami w montazu. Kazde urzadzenie blednie zamontowane nie ma prawa dzialac poprawnie.

Podoba mi się ta wypowiedź. I jest w tym sama prawda. Ktoś wkręcił Magnolię a teraz biedy miki musi poprawiać :) Normalnie "Ja Irena i Ja" :lol2::lol2:

Gość Arturo72
Artur, skąd wiesz jaką moc ma T-CAP przy -20 stopni, skoro sam producent tego nie podaje?

Zresztą pierwszy T-CAP 9kW jest już w drodze do Gliwic i może pod choinkę będzie zamontowany u mnie w domu :)

Dokładna relacja z pracy pompy będzie z pierwszej ręki :)

Edytowane przez Arturo72

Zresztą pierwszy T-CAP 9kW jest już w drodze do Gliwic i pod choinkę będzie zamontowany u mnie w domu :)

Dokładna relacja z pracy pompy będzie z pierwszej ręki :)

W moich oczach wasza spółka M&A traci z dnia na dzień wiarygodność. Od kilku miesięcy trąbisz, że kupiłeś okazyjnie Atlantica i jaka to super maszyna. Na początku roku miki odwodził mnie od zakupu Panasonica bo Atlantic lepszy a w ogóle Panasonic to trzecia liga produkowana prze MDV... Zainteresowanych odsyłam do tego wątku.

Stałość poglądów na poziomie dwóch takich co ukradli księżyc :(