Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

W podanym wątku znalazłem jeszcze ciekawostkę:

A co do falowników zapraszam na pokaz daikina i atlantica.

Daikin szybko zwiększa obroty i nagle po przekroczeniu temperatury wyłącza sprężarkę .Nie wyhamowuje obrotów.Taka szarpana praca.

Atlantic bardzo ładnie dostosowuję modulację do potrzeb.

Ciekawe gdzie podziała się ta "ładna modulacja" w mojej pompie :(

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A miałeś mieć Atlantica

Miałem mieć Atlantica ale podobnie jak z rurkami do podłogówki tak teraz będę "królikiem doświadczalnym" jeśli chodzi o pompę Panasonica ;)

W moich oczach wasza spółka M&A traci z dnia na dzień wiarygodność. Od kilku miesięcy trąbisz, że kupiłeś okazyjnie Atlantica i jaka to super maszyna. Na początku roku miki odwodził mnie od zakupu Panasonica bo Atlantic lepszy a w ogóle Panasonic to trzecia liga produkowana prze MDV... Zainteresowanych odsyłam do tego wątku.

Stałość poglądów na poziomie dwóch takich co ukradli księżyc :(

Teraz wypowiadam się jako niezależny klient,który podpisał umowę w lutym br na Atlantica Alfeę S8 z firmą ST24 a nie z "Ciepłym Domem" i jako klient zmieniłem decyzję,mam swoje powody po prostu.

Zachęcam do lektury:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5230980&viewfull=1#post5230980

Przypominam,że w firmie jestem od listopada,nikogo nie odwodziłem od Panasonica.

Atlantic wg mnie jest super maszyną,ma znacznie ładniejszy sterownik i chyba bardziej przyjazny użytkownikowi i ciężko mi było zmienić decyzję właśnie ze względu na sterownik.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A musi od razu być coś nie tak? Nie lubię po prostu dwulicowości i kryptoreklamy jaką uprawia Arturo72.

Napiszcie co dla mnie,dla mojej kieszeni,dla mojego domu będzie lepsze,Atlantic czy Panasonic ?

Może zastosuje się do prośby ;)

Pytanie do Was,czemu nie myślicie o ogrzewaniu prądem z COP1?

Dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie i szczerze je polecam,to też kryptoreklama bo miki zaklada sklep z "elektryką" ?

A właśnie,że nie bo:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

I jest to pierwszy post w moim dzienniku budowy i tak sądzę niezmiennie od 2009r :)

Oj ludzie,ludzie...

Jak rozumiem nie widzisz nic niewłaściwego w wypowiadaniu się na forum pod dwom nickami - z jednaj strony jako "ekspert" firmy sprzedającej PC a z drugiej jako "niezależny klient"?

Ja juz dawno "zdiagnozowalem" Arturka jaki nature mocno "schizofreniczna", wiec nie powinno to nikogo na tym forum dziwc. :D

To pamietam. Ale pamietam tez to:

Wygląda na to, że problem został rozwiązany. miki121 przestawił ustawienia OEM i pompa przestała taktować a także nie wchodzi na pełną moc. Obserwowałem stopień modulacji podczas grzania CWU i nie przekroczył 60% (a później zaczął spadać). Efektem ubocznym (ale pozytywnym) jest większa subiektywnie wyższa średnia temperatura w zasobniku pomimo identycznej nastawy (45 stopni). Widać bardziej optymalna wymiana ciepła na wężownicy sprzyja korzystniejszemu rozkładowy temperatur w zasobniku.

Niestety nie pomogło na długo. Problem z modulacją występuje też przy C.O. No ale miki twierdzi, że to tylko "kwestia ustawień" i przy najbliższym serwisie problem zniknie. Czekam cierpliwie. Oby zimy starczyło...

Skoro to ustawienia, to nie wystarczyloby podac w jakiej linii zapodac nowy parametr ?

Michas, bedziesz sie tlukl na koniec swiata do paprykarzowa, zeby to sam ustawic ?

Gość Arturo72
mi osobiście też to się nie podoba....

Mam przestać budować czy zrezygnować z pracy i płatnego profilu ?

Jak będzie potraktowane to,że będę grzał tylko w I taryfie ?

Jako wyrocznia ?

Mnie nikt nie namawial na grzanie prądem zamiast wunglem w pierwszej decyzji a wręcz przeciwnie.

Myślę,że inwestorzy sami wiedzą co będzie dla nich najlepszym rozwiązaniem i to bez narzucania czegokolwiek...

Edytowane przez Arturo72