Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

coś ok 16kwh, mam nadzieję ze czegoś nie pomieszałem.

16kWh/m2/rok to bardzo mało,to już podchodzi pod dom pasywny a taki naprawdę ciężko zrobić.

Ale zakładając 16kWh/m2/rok daje nam 4800kWh na ogrzewanie na sezon czyli ok.2000zł za grzanie prądem w II taryfie.

Ale wydaje mi się to mało prawdopodobne,gdyż na dobę wychodzi średnio ok.24kWh czyli moc grzewcza źródła ciepła powinna być ok.4-6kW a nie 10kW

Edytowane przez ArturWi

Spytaj żony czy taka zadowolona z tego tłustego co się z tego badziewia osadza.

Spytałem, żona też nie wyobraża sobie życie bez gazu. Od początku mam gaz i nie mam zamiaru z niego rezygnować.

1kWh z gazu ziemnego=0,27zł

1kWh z prądu w II taryfie=0,33zł

1kWh prądu średnio dwutaryfowego=0,4-0,42zł

znów te ceny, one zupełnie inaczej wyglądają na fakturze, rzeczywistość (kwota do zapłaty) może się okazać bolesna.

Kbab, zobacz na kalkulator z Lubzelu. Liczy tyle co na fakturze potem jest. Zadne inne cuda na fakturze sie nie pojawiaja.

Zapłaciłem inaczej

Wg ost 2 fakt z Tauronu wg tar G11 za 6 miesięcy Z/Z 543,72zł/846kWh wg Lubzelu jest 479,66zł - różnica na tej ilości kWh 64,06zł tj 13%

767,46zł/1250kWh wg Lubzelu 685,34zł - różnica na tej ilości kWh 82,12zł tj 12% - skąd takie różnice, może warto zmienić dostawcę - chyba że jest jakiś haczyk?

Jak się mają te rzeczywiste ceny do podanych przez AtruraWi?

Edytowane przez kbab

Ok, jak widać nawet polecany kalkulator jest tylko namiastką faktury, moje dane są z ostatnich faktur rozliczonych, jak wielokrotnie mówiłem z faktury interesują mnie tylko pozycje zapłacone/zużyte Z/Z - na resztę składników nie przykładam aż takiej wagi.

Skoro tam podane są ceny netto to jednak zostanę przy Tauronie.

Edytowane przez kbab

coś ok 16kwh, mam nadzieję ze czegoś nie pomieszałem.

Myślę ze na pewno pomieszałeś, jezeli ma to być 16 kWh/m2*a to jest wynik lepszy od Konrada (R&K) co przy Twoim ociepleniu jest niemożliwe.

Jak przy kopule można podawać wsp w kWh/m2 jezeli mamy rózne wysokości. Ten wsp dla nietypowych domów jest całkowicie niemiarodajny.

Jak słusznie zauwazył Artur jezeli projektowe obciązenie cieplne jest ok 10 kW to zapotrzebowanie na ciepło moze być ok 16 000 kWh.

Edytowane przez asolt

Pytanie lamerski byc moze ale ...

Jak np. mam/moge wyliczyc COP mojego ustrojstwa. Ale realne a nie te 'ulotkowe'.

Tak z grubsza, jeśli poprawnie określisz temp we/wy i przepływ wody grzewczej to policzysz moc chwilową dostarczoną do systemu, po podzieleniu jej przez moc pobieraną w tym czasie otrzymasz COP.

Tak z grubsza, jeśli poprawnie określisz temp we/wy i przepływ wody grzewczej to policzysz moc chwilową dostarczoną do systemu, po podzieleniu jej przez moc pobieraną w tym czasie otrzymasz COP.

Tak calkiem z grubsza, to odejmij od wartosci katalogowej 20-25% i bedzie to czego sie mozesz spodziewac w realu :-)

Tak calkiem z grubsza

Właśnie, że dość dokładnie - na tej zasadzie działają ciepłomierze wg których odbiorcy rozliczają się za dostarczone ciepło - tam nie ma dowolności i jakiegoś odejmowania od nie wiadomo czego.

Np niech pompa obiegowa tłoczy do syst grzewczego 1000l/h wody o różnicy temp 5* - wtedy ogrzewanie działa mocą 5833,5W, jeśli to podzielimy przez pobór prądu np 1000W otrzymamy COP=5,8

W moim arkuszu jest kalkulator dla bufora wodnego - można policzyć.

Edytowane przez kbab

Hmm, zatem nie mam narzedzi aby to zbadac. Olac :) i zaden masochizm ot tak mnie naszlo bo jak ten cop-srop ( by Ana ) byl by tylko nieco wiekszy niz 1 to jak sie .... to sciagne z poddasza ustrojstwo na prad, ktore lata temu nam sluzylo i grzalo ...

Bez patrzenia na wilgotnosc, krzywe, przesuniecia, defrosty

Btw. ktos chce kupic moja TRi ?? Prawie nowka ( jak audik Karwowskiego ) :)

Hehe, zartowalem :p