Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Toz to zgadywanka jest a nie o to chodzilo.

Jeśli nie wierzysz producentowi pompy to wstaw licznik wody - przy okazji może dałoby się coś mu zarzucić? A swoją drogą skoro w/w sposób Ci nie pasuje to podaj swój - może dokładniej i w prostszy sposób potrafisz to policzyć - chętnie skorzystamy.

Edytowane przez kbab

Jeśli nie wierzysz producentowi pompy to wstaw licznik wody - przy okazji może dałoby się coś mu zarzucić? A swoją drogą skoro w/w sposób Ci nie pasuje to podaj swój - może dokładniej i w prostszy sposób potrafisz to policzyć - chętnie skorzystamy.

Musisz miec podlicznik i cieplomierz zalozony na CO+CWU. Reszta sposobow to zgadywanka niestety. Nie ma tutaj polsrodkow.

Musisz miec podlicznik i cieplomierz zalozony na CO+CWU.

Może być ciepłomierz, może być jak pisze kbab licznik wody/przepływomierz i termometry, a oblicznia można zrobić na kartce/kalkulatorze. Ciepłomierz to wodomierz liczący przepływ + 2 termometry + komputerek obliczający na podstawie przepływu i różnicy temperatur przepływ ciepła.

Może być ciepłomierz, może być jak pisze kbab licznik wody/przepływomierz i termometry, a oblicznia można zrobić na kartce/kalkulatorze. Ciepłomierz to wodomierz liczący przepływ + 2 termometry + komputerek obliczający na podstawie przepływu i różnicy temperatur przepływ ciepła.

Wiem jak dziala cieplomierz, tylko Twoim sposobem obliczysz COP w danej chwili, a o sezonowym (czy nawet dobowym) mozesz zapomniec (chyba, ze masz duzo czasu na notatki ;)). po co wiec jak juz tniemy rurki stosowac jakies kulawe polsrodki?

to nie tak do końca z tą ceną średnią dwutaryfową....

wszystko zależy od całkowitego zużycia i zużycia w 2T

inna będzie srednia cena dla np 3000kwh w 1T i 5000kwh w 2T, a inna dla 3000 w 1T i do tego 8000kwh w 2T

Dlatego napisałem "od do" :)

Chociaż te "do" zależy głównie od domu jaki wybudowaliśmy i źródła ciepła jakie dobraliśmy :)

A teraz pomysl jak to praktycznie zrobic.

Spróbuję u siebie. Mam podłączone 2 ciepłomierze po jednym do podłogówki i grzejników, ale są zbocznikowane i nie używane, bo tłumią trochę przepływ (po skierowaniu tylko przez nie przepływu delta na gz wzrosła o około 1-1.5 stopnia). Używałem ich do sprawdzenia jaki w rzeczywistości mam przepływ na gz i to sobie odczytam. Mając przepływ i serie pomiarów spróbuję coś poszacować - na pewno uda się oszacować chwilowy cop, choć trudno powiedzieć z jaką dokładnością. Oczywiście lepiej by było włączyć te ciepłomierze na stałe, ale jakoś mi szkoda, abo nie jestem na tyle ciekawy średniorocznego cop.

A teraz pomysl jak to praktycznie zrobic. Dam Ci wykres temperatury i kalkulator.

Rzezba w g...nie to bedzie :-)

Podaj za dowolny czas średnią różnicę temperatur we/wy, ilość przepompowanej wody, ilość pobranej energii - obliczę Ci dokładny COP za ten czas - metoda prosta i skuteczna, matematyki nie oszukasz, wynik musi być rzeczywisty a jego dokładność będzie zależała tylko od dokładności Twoich danych. Wykresy i kalkulator zachowaj dla siebie, do wyliczenia COP potrzeba tylko te dane i nic więcej.

Podaj za dowolny czas średnią różnicę temperatur we/wy, ilość przepompowanej wody, ilość pobranej energii - obliczę Ci dokładny COP za ten czas.

To Ci "cwaniak z miodem w uszach" ;-)

A "policz" wlasnie ta srenia temperature. Takie proste rachunki to mi tez dobrze wychodza, ale calkowanie funkcji ktorej nie znam to juz inna matma. :-)