Pyxis 19.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Właśnie, że dość dokładnie. Zwlaszcza dokladnie oszacuje sobie przeplyw czynnika. Z pasjansa mu wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zwlaszcza dokladnie oszacuje sobie przeplyw czynnika. Z pasjansa mu wyjdzie? Skoro to ma być szacunek to w dokumentacji podany jest wydatek pompy obiegowej na poszczególnych biegach w zależności od ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Skoro to ma być szacunek to w dokumentacji podany jest wydatek pompy obiegowej na poszczególnych biegach w zależności od ciśnienia. Rownie dobrze w takim przypadku moze zabazowac na COP podanym przez producenta. Toz to zgadywanka jest a nie o to chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Toz to zgadywanka jest a nie o to chodzilo. Jeśli nie wierzysz producentowi pompy to wstaw licznik wody - przy okazji może dałoby się coś mu zarzucić? A swoją drogą skoro w/w sposób Ci nie pasuje to podaj swój - może dokładniej i w prostszy sposób potrafisz to policzyć - chętnie skorzystamy. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 19.12.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ok, ok juz nie musze znac tego COPa sropa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Jeśli nie wierzysz producentowi pompy to wstaw licznik wody - przy okazji może dałoby się coś mu zarzucić? A swoją drogą skoro w/w sposób Ci nie pasuje to podaj swój - może dokładniej i w prostszy sposób potrafisz to policzyć - chętnie skorzystamy. Musisz miec podlicznik i cieplomierz zalozony na CO+CWU. Reszta sposobow to zgadywanka niestety. Nie ma tutaj polsrodkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ok, ok juz nie musze znac tego COPa sropa Przyjmij COP2 i gra gitarra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Musisz miec podlicznik i cieplomierz zalozony na CO+CWU. Może być ciepłomierz, może być jak pisze kbab licznik wody/przepływomierz i termometry, a oblicznia można zrobić na kartce/kalkulatorze. Ciepłomierz to wodomierz liczący przepływ + 2 termometry + komputerek obliczający na podstawie przepływu i różnicy temperatur przepływ ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale Tauron Tauronowi nierówny.... u mnie ceny są takie(brutto): dzienna=0,5258 nocna=0,322 Nie walnąłeś się z dzienną? Masz taniej niż ja w całodobowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale Tauron Tauronowi nierówny.... u mnie ceny są takie(brutto): dzienna=0,5258 nocna=0,322 To ci Tauron Mieszkamy 30km od siebie i mi babka podała ceny "do zapłaty": droga-0,69zł tania-0,34zł zwykła-0,59zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Może być ciepłomierz, może być jak pisze kbab licznik wody/przepływomierz i termometry, a oblicznia można zrobić na kartce/kalkulatorze. Ciepłomierz to wodomierz liczący przepływ + 2 termometry + komputerek obliczający na podstawie przepływu i różnicy temperatur przepływ ciepła. Wiem jak dziala cieplomierz, tylko Twoim sposobem obliczysz COP w danej chwili, a o sezonowym (czy nawet dobowym) mozesz zapomniec (chyba, ze masz duzo czasu na notatki ). po co wiec jak juz tniemy rurki stosowac jakies kulawe polsrodki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Odczytując raz przepływ można z grubsza założyć, że się nie zmieni - oczywiście jeśli nie ruszymy instalacji. Mając rejestrację tempratur można obliczyć dowolny cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 19.12.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 to nie tak do końca z tą ceną średnią dwutaryfową.... wszystko zależy od całkowitego zużycia i zużycia w 2T inna będzie srednia cena dla np 3000kwh w 1T i 5000kwh w 2T, a inna dla 3000 w 1T i do tego 8000kwh w 2T Dlatego napisałem "od do" Chociaż te "do" zależy głównie od domu jaki wybudowaliśmy i źródła ciepła jakie dobraliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Odczytując raz przepływ można z grubsza założyć, że się nie zmieni - oczywiście jeśli nie ruszymy instalacji. Mając rejestrację tempratur można obliczyć dowolny cop. A teraz pomysl jak to praktycznie zrobic. Dam Ci wykres temperatury i kalkulator. Rzezba w g...nie to bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ile placisz tego abonamentu, bo ja w weekendowej prad w 1T mam 20gr drozszy :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 A teraz pomysl jak to praktycznie zrobic. Spróbuję u siebie. Mam podłączone 2 ciepłomierze po jednym do podłogówki i grzejników, ale są zbocznikowane i nie używane, bo tłumią trochę przepływ (po skierowaniu tylko przez nie przepływu delta na gz wzrosła o około 1-1.5 stopnia). Używałem ich do sprawdzenia jaki w rzeczywistości mam przepływ na gz i to sobie odczytam. Mając przepływ i serie pomiarów spróbuję coś poszacować - na pewno uda się oszacować chwilowy cop, choć trudno powiedzieć z jaką dokładnością. Oczywiście lepiej by było włączyć te ciepłomierze na stałe, ale jakoś mi szkoda, abo nie jestem na tyle ciekawy średniorocznego cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.12.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ja umowe podpisywałem już jakiś czas temu, mam z gwarancją ceny...a taryfę mam G12e - płace większy abonament, ale mam tańszą dystrybucję, przede wszystkim w droższej taryfie - mi sie opłaca.... też mam G12e tyle że inny rejon - dawny ENION Będziń, a ty to chyba dawny Vatenfall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 A teraz pomysl jak to praktycznie zrobic. Dam Ci wykres temperatury i kalkulator. Rzezba w g...nie to bedzie Podaj za dowolny czas średnią różnicę temperatur we/wy, ilość przepompowanej wody, ilość pobranej energii - obliczę Ci dokładny COP za ten czas - metoda prosta i skuteczna, matematyki nie oszukasz, wynik musi być rzeczywisty a jego dokładność będzie zależała tylko od dokładności Twoich danych. Wykresy i kalkulator zachowaj dla siebie, do wyliczenia COP potrzeba tylko te dane i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Spróbuję u siebie. Mam podłączone 2 ciepłomierze po jednym do podłogówki i grzejników, ale są zbocznikowane i nie używane, bo tłumią trochę przepływ No wlasnie. Tez sie twego boje. Co to za sprzeta masz? Bo ja celowalem w taki 3/4" z nominalnym przeplywem 3m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Podaj za dowolny czas średnią różnicę temperatur we/wy, ilość przepompowanej wody, ilość pobranej energii - obliczę Ci dokładny COP za ten czas. To Ci "cwaniak z miodem w uszach" A "policz" wlasnie ta srenia temperature. Takie proste rachunki to mi tez dobrze wychodza, ale calkowanie funkcji ktorej nie znam to juz inna matma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts