Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ci Tauron ;)

Mieszkamy 30km od siebie i mi babka podała ceny "do zapłaty":

droga-0,69zł

tania-0,34zł

zwykła-0,59zł

co prawda jeszcze za Vatenfall ale taki mi babka podala : 0,5913 i 0,3227 brutto

ale zerkne pozniej na fakture i sam podlcze ( chociaz wydaje mi sie, ze juz ja kiedys 'sprawdzalem' w sensie babke ). hmm

Edytowane przez Magnolia18

Co to za sprzeta masz?.

Pollucom na 1.5m3. Przy moim przepływie około 0.9m3/h przez każdą z 2 sekcji da mi stratę koło 0.5mWs, a to troche jest.

Patrzę teraz na wykresy temperatur i widać jakiś ząbek na gz gdy odłączyłem ciepłomierze, ale jest on prawie niezauważalny, dużo poniżej 1*.

Edytowane przez rwxw

pytanie na miejscu kotłowni byłoby poprawniejsz co ty pijesz???

a odpowiedź babcine wino :)

Wina Babcinego nie wolno ruszac :) policzone ! poza tym nie wypada.

A tymi bunkrami nie szafuj bo jeszcze ludzie faktycznie pomysla, ze tu bylo centrum dowodzenia SA a ja siedze wlasnie w bunkrze Rohma :|

Edytowane przez Magnolia18

czytajac o problemach magnolii z odszranianiem dokopalem sie do tematu defrostow opisywanego przez mitsubishi,

otoz mitsubishi juz w 2005! roku wprowadzilo modele Zubadan ze stala moca grzewcza do -15 stopni, gwarantowana praca do -25 (przy tej temp. spadek mocy to 20%), radzace sobie dobrze (jakkolwiek to rozumiec) z defrostami, wydluzajac przerwy pomiedzy cyklami odszraniania do 150 min.Sam defrost trwa 3 minuty.

Widac wynalazek jest rewolucyjny, skoro innym firmom polowiczne skopiowanie tego rozwiazania zajelo 5-6 lat.

Polowiczne , bo nadal defrosty moga byc problemem - przyklad magnolii.

Dla chcacych moge podrzucic linka w jezyku angielskim do tego opracowania.

pzdr

szymon

Ale każda pompa powietrzna ma defrosty :)

I każda potrafi mieć problem :(

Na ponad 40 pomp atlantic-a odpalonych w Tym roku miałem dwa problemy jeden to odszranianie u Ciebie a drugi pompa cyrkulacyjna WILO padła po 3 tygodniach..

Większość części zamiennych już mam na stoku do S a teraz kolekcjonuje do TRI aby mieć wszystko od ręki..

Niestety koszty takiej zabawy są spore - ceny części zamiennych są droższe jakby miał kupić pompę i ją rozebrać ale cóż trzeba tworzyć magazyn części zamiennych..

A no właśnie. Niedawno zorientowałem się (ale mam reflex...), że usunęliście z mojej instalacji CO wszelkie filtry (które były przy kotle). Czy to oby nie jest prosta droga do uszkodzenia pompy obiegowej?

Nie wszystkie w pompie jest jeden :)

Jak przyjadę to pokaże..

A pompa padła z powodu kamienia kotłowego :)

Przepraszam wszystkich forumowiczów za off topic, ale wszystkie inne metody zawiodły dlatego tą drogą proszę po raz nie powiem już który użytkownika tego forum o nicku Miki aby przesłał na moją pocztę mailową schemat instalacji ogrzewania podłogowego oraz wykonanej połowicznie wentylacji. Od czasu kiedy w/w użytkownik porzucił przed 7 tygodniami moją budowę nie jestem w stanie wyegzekwować powyższych schematów pomimo, że ów zapłatę za swoje usługi w tym za te jeszcze niewykonane otrzymał. I bardzo proszę owego Pana o niewysyłanie maili w stylu "opluwanie na forum" ponieważ ja jedynie usiłuje dojść swojego. I jeszcze proszę o nie nachodzenie mnie telefonami. Wszelki kontakt drogą mailową.

I słusznie

Hal9000 - możesz przybliżyć temat?

Przybliżę jak znajdę chwilę. Właśnie przed chwilą naszła mnie telefonicznie szanowna małżonka użytkownika MIKI strasząc mnie prawnikiem jakobym działał przez swój post na szkodę firmy. Teraz powiem tylko tyle, jak długo żyję nie spotkałem się z takim wykonawcą. Jak kto chce mogę opisać na priva bo to naprawdę ciekawa, wręcz bajkowa historia. Na szczęście zachowałem wszystkie maile i sms i wszystkim osobom mającym kontakt z tym Panem doradzam, aby wszelkie kontakty odbywały się właśnie w ten sposób. To zdecydowanie ułatwi później dochodzenie własnych pieniędzy. A Pani szanownej małżonce przypominam, że jest to forum publiczne gdzie takie osoby jak Pan o nicku MIKI ma prawo reklamować swoje usługi, a ja jako jeden z potencjalnych użytkowników mam prawo do wyrażania swojej opinii - to się nazywa z angielskiego feedback. Pozdrawiam

Witam. Po pierwsze nikt nikogo nie straszy.

Wina leży po Naszej stronie.

Pompa która Pan zakupił uległa uszkodzeniu w trakcie transportu z Naszej winy. Próbowałem zamówić ta pompę przed końcem roku niestety Atlantic ma je na zamówienie i dostępna będzie Ona w styczniu. Proponowałem Panu zamianę na Nibe ale Pan odmówił. Więc została Panu faktura korygujaca proszę o podeslanie podpisanej a my zwrócimy pieniążki za pompę.

Proszę Pana, obaj dobrze wiemy, że nie tylko chodzi o pompę ciepła, ale o wiele innych spraw więc proszę tu na forum nie robić wody z mózgu innym użytkownikom. Umowy z Panem zostały (jak Pan słusznie zauważył z Pana winy) rozwiązane. Pan w dalszym ciągu nie dostarczył mi schematów, o które prosiłem. Każda cierpliwość ma swoje granice, a moja już się wyczerpała względem Pana osoby definitywnie. Edytowane przez HAL9000