kbab 21.12.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) ale juz podaje 245m2 dokladnie. 1 pietro budunek namierzyc latwo. adres znasz dol 15cm styropian. gora welna moze z 20 a moze 20 nie wiem sciany 30-40cm cegla badz beton .czolgowy ok zebys mial jazde jedna ze scian ...nie puszcza NIC Co prawda podałeś niewiele. Daj coś z siebie policz z grubsza U dla przegród zewnętrznych, sam widzisz czytając FM, że ludzie dbają o okna, dokładają kupę kasy aby mieć U=0,7 a nie 1,1, dokładają dodatkowe cm izolacji do ścian zew na stropy i od gruntu aby zmniejszyć zapotrzebowanie domu. Napisałem to "coś" - nie miałem nic złego na myśli, we wrocku oglądam czasem piękne poniemieckie wille - czasem dech zapiera, ale aby coś w nich zmienić to trzeba pytać o pozwolenie konserwatora zabytków, ludzie w takich domach marzną lub spalają w sezonie jelcza z przyczepą koksu (obciążenie cieplne sięga 240W/m2). Uważam, że jeśli nie masz dobrej izolacji przegród zew to powinieneś mieć kaskadę pc i takie dwie może być za mało - ale to trzeba było policzyć przed inwestycją w pc. Piszesz, że masz dość wungla - nawet nie dodałeś ile go szuflowałeś przed pc - jak również nie dodałeś nic o mocy poprzednich kotłów grzewczych - dlatego nie dziw się, że masz takie problemy, Miki w Twoim przypadku najprawdopodobniej nic nie zrobi jak nie zmniejszysz zapotrzebowania na ciepło, chyb że jak w/w dołoży do kaskady jeszcze taką samą pc lub dwie. Spróbuj w moim kalkulatorze "OZC dla laika" podstawić swoje dane, nic nie podałeś o wentylacji - jak podstawisz w arkuszu to zobaczysz jaka moc jest potrzebna na samą wentylację. Dodam jeszcze abyś zwrócił uwagę na mostki termiczne, zwykle w takich domach ciężko je wyeliminować a może być ich sporo - może badanie kamerą termowizyjną coś pokaże. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 21.12.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) znasz jakiegoś instalatora, który przed montażem PC, robi OZC dla danego domu? Może ja nie jestem instalatorem,bo nie instaluje(przynajmniej własnymi rękami)ale przed doborem pomp,które ostatnio ofertowałem wyliczałem OZC Nie widzę potrzeby,żeby klient płacił drożej za mocniejszą pompę niż potrzebuje Taki już jestem. I czy to będzie pompa,czy gaz,czy ekogroszek czy prąd,powtarzam zawsze,że zawsze konieczne jest dokładne wyliczenie OZC Dla mnie to podstawa przed wyborem źródła ciepła dla domu. Co to oznacza dokładnie? Czy powierzchnia razy wsp wystarczy i x 40 I wentylacja oczywiście czy konieczna jest pieczątka na końcu:yes: To oznacza optymalny dobór pompy dla warunków -20st.C +21st.C a to może oznaczać,że w domu ok.200m2 może śmiało się sprawdzić pompa 8kW Ostatnie dwa domy,jeden 220m2 pod Wawą (zresztą wcześniej klient dostał ofertę na TRI16) obciążenie cieplne 5,2kW drugi na Śląsku z podobną powierzchnią ze stratami lekko poniżej 5kW. Propozycja moja była na 8kW lub trójfazowa 9kW z wyjaśnieniem w jakich warunkach będzie pracowała 8kW,klienci wybrali spokój ducha czyli będą T-CAP-y Wentylacja jest oczywiście brana pod uwagę bo straty tutaj mogą być duże. Pieczątka nie jest konieczna,zadowolenie klienta owszem Dla pytających się wcześniej czemu Panasonic a nie Atlantic tutaj mamy dobry przykład,gdybym miał w ofercie tylko Atlantica musiałbym zaproponować TRI11,która jest mocniejsza i droższa niż T-CAP 9kW. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.12.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 To oznacza optymalny dobór pompy dla warunków -20st.C +21st.C a to może oznaczać,że w domu ok.200m2 może śmiało się sprawdzić pompa 8kW W moim kalkulatorze moc kotła dopasowuję dla delta=50 tj wew/zew 25*/-25*, wtedy nawet przy -30* kocioł powinien utrzymać wew 20*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 21.12.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) no to jesteś drugi...i chwała ci za to....swoją drogą, ten pierwszy, to tez wyedukowany na FM a swoją drogą, Miki pewnie nie robił OZC? wiesz coś na ten temat?pytam ciebie, bo miki już chyba jest skasowany... Nie wiem,tak daleko wstecz nie wnikałem w działania mikiego Miki nie wykasowany,trzyma się nieźle Edytowane 21 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 A propos kalkulartora, to czy jesli na CO zuzylem w grudniu srednio 24,8 kWh/dobe i zaloze COP na poziomie 4,2 to moge powiedziec, ze moj dom ma zapotrzebowania na cieplo w warunkach grudniowych na poziomie 4,3 kW ? Beda uprawnione takie zabawy kalkulatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Beda uprawnione takie zabawy kalkulatorem? To prosty kalkulator, niektórzy twierdzą że uwzględnia nawet mostki o których nie wiedzą - z tym się zgadzam. Wynik rzeczywisty będzie tym dokładniejszy im dokładniejsze podstawimy dane. Przydatny jest zwłaszcza do szybkich wyliczeń dla zmiany np U dla poszczególnych przegród - wtedy może pomóc w wyborze - bo czasem dodatkowa inwestycja nijak się ma do efektu ekonomicznego - przerost formy nad treścią. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.12.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 że ludzie dbają o okna, dokładają kupę kasy aby mieć U=0,7 a nie 1,1, dokładają dodatkowe cm izolacji do ścian zew na stropy i od gruntu aby zmniejszyć zapotrzebowanie domu. ...... Uważam, że jeśli nie masz dobrej izolacji przegród zew to powinieneś mieć kaskadę pc i takie dwie może być za mało - ale to trzeba było policzyć przed inwestycją w pc. Piszesz, że masz dość wungla - nawet nie dodałeś ile go szuflowałeś przed pc - jak również nie dodałeś nic o mocy poprzednich kotłów grzewczych - dlatego nie dziw się, że masz takie problemy, Miki w Twoim przypadku najprawdopodobniej nic nie zrobi jak nie zmniejszysz zapotrzebowania na ciepło, chyb że jak w/w dołoży do kaskady jeszcze taką samą pc lub dwie. Dodam jeszcze abyś zwrócił uwagę na mostki termiczne, zwykle w takich domach ciężko je wyeliminować a może być ich sporo - może badanie kamerą termowizyjną coś pokaże. Kbab drobne uwagi z mojej strony: 1. różnica między oknami - pakietami szybowymi - między 0,7 a 1,1 jest b. niewielka, ja dopłaciłem raptem kilka czy kilkanaście % w oknach normalnych. Za to w oknach dachowych, różnica jest ogromna w kosztach. Zawsze zachęcam każdego w rozmowie na zmianę pakietu z 2 na 3 szybowy. 2. nie wiem dlaczego ale i ja mam odczucia podobne do Ciebie, że TRI16 na 240m2 domu starego i modernizowanego może być za mało a do tego na grzejnikach GZ. Żeby się nad tym zastanowić Magnolia musiał by podać info o ociepleniu piwnicy - sufitu, wentylacji itp a najlepiej czym palił, w jakim piecu i ile zużył w poprzednich latach a być może forum rozwiąże jego problem w 5 min (tzn da refleksje co jest nie tam z tą mocą). Z tym, że czyżby tak błahy problem (prosty w sensie dedukcji a nie dla Magnolii) mógłby tematem forum tak długo bez takich podstaw i nawet Miki o tym nie wspomina na swoją obronę? 3. popieram. Kamera termowizyjna tania nie jest ale przy tym zużyciu prądu przez Magnolie to warto wydać kasę. Panowie Arturo i Miki. Dziękuję za eksperymentalny udział w forum (z mojego punktu widzenia). Nie będę tu pisał elaboratu choć dane i info a nawet doświadczenie (liczone w PLN) ku temu mam jak się prowadzi biznes (marża, czas dostawy, umowy, rola serwisanta, terminu u producenta plus itp, itd, ect). Już nie będę analizował i uczył co to media społecznościowe i jak na nich firma zyskuje a jak może stracić, tu przysłowie czym wojujesz od tego giniesz jest w 100% prawdziwa. Dziękuję Wam za skuteczne zniechęcenie mnie do PC PW. Na gruntową nie mam warunków (las). I nie chodzi mi o wasze działania lub ich brak co o pokazanie jak rozwinięty jest rynek serwisu i zaopatrzenia producentów PC w części i support. Poziom żenujący. Czas może aby kilku producentów założyło tu konta firmowe i broniło swoich interesów bo ja im mogę zarzucić iż z obrazu forum to ja szybciej kupię część do PC chińskiej niż oni zareagują na pomoc w serwisie (o części nie wspomnę). Jak zawsze powtarzam: serwis musi być "pod ręką", z tradycjami i częściami. Ot zalety np: gazu ziemnego. Po1. Ja takich warunków serwisu u siebie nie widzę, Po 2. Mam obawy co będzie z częściami do PC za 5-7 lat jak już teraz za dostawą PC trzeb czekać (wasze wywody o zamianach PC, dostawie części itd). Dzięki, przyjdzie mi palić peletem. Oby rozpalarka i stacja pogodowa działała zawsze. p.s. forum po angielsku -suuper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 dobrze, że mam sporo czasu i pod wpływem kolegi Adama_mk jednak zaplanowałem podłogówkę wodna. Muszę się jeszcze nad tymi pw porządnie zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 dobrze, że mam sporo czasu i pod wpływem kolegi Adama_mk jednak zaplanowałem podłogówkę wodna. Muszę się jeszcze nad tymi pw porządnie zastanowić. Podlogowka wodna to naprawde piekna sprawa. Z kazdym dniem to cora bardziej doceniam. Zaden z "mitow" na jej temat sie nie potwierdzil, a obawy co do duzej inercji dzialaja teraz na moja korzysc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Lukasza, akurat Mikiego nie wykonczyljeden niezadowolony forumowy klient, tylko demony i "sukcesy" przeszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Lukasza, akurat Mikiego nie wykonczyljeden niezadowolony forumowy klient, tylko demony i "sukcesy" przeszlosci. czy go wykończyli czy wykończył się sam, nie moja sprawa. Poziom dyskusji zszedł z meritum na sprawy osobiste. Żenujące dla firmy, dla odbiorców PC PW mniej bo to osoby prywatne, piszące w swojej prywatnej sprawie ... w środku zimy. Jednak to oczyszczenie było potrzebne i może dla wielu niemiłe, ale dla innych czytających o PC PW bardzo pouczające. Jak dla mnie pomysł FM aby dawać konta firmowe jest zły, od biedy konta dla producentów "rozsądnych" coś jak koleś od Rockwool'a. Czy ktoś z producentów PC się odważy taki założyć? Wątpię, nie ma 1 normy na scop'y, cop'y, sropy więc woda jest mętna i nikt się nie wychyli. Sprzedawców - dystrybutorów i ich uwagi trzeba brać b.ostrożnie bo za mało ryzykują swoimi wpisami (firma X, Y ma mniej do stracenia niż producent X, Y). Zostaje słuchać i analizować vox populi (vox dei). Ja teraz przerzucam zainteresowanie na pellet i analizuję czy mi go za 2-5 lat np: nie wykupią na pniu (dosłownie) elektrownie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ja teraz przerzucam zainteresowanie na pellet i analizuję czy mi go za 2-5 lat np: nie wykupią na pniu (dosłownie) elektrownie itp. Może nie jestem na bieżącą ale jak rozumiem skreślasz PC P-W z powodu nagonki na miki121? Przecież takie pompy pracują od lat i ludzie są zadowoleni. Dostępność części to raczej tez nie problem. Przecież na miki/artur rynek pomp ciepła się nie kończy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 21.12.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Może nie jestem na bieżącą ale jak rozumiem skreślasz PC P-W z powodu nagonki na miki121? Przecież takie pompy pracują od lat i ludzie są zadowoleni. Dostępność części to raczej tez nie problem. Przecież na miki/artur rynek pomp ciepła się nie kończy! Dokładnie Dla mnie pompy ciepła to też nie jest pępek Świata,po prostu jest to jedna z kilku propozycji jakie mogę zaoferować Co do pomp,dostępność części nie budzi zastrzeżeń,będą zawsze dostępne bo Polska to nie Alaska gdzie dojazd w zimie jest utrudniony a pompy działają i psują się nie tylko w Polsce. Co do występowania oficjalnych przedstawicieli Panasonica czy Atlantica to myślę,że był to żart Za takowy też uznaję występowanie oficjalnych przedstawicieli Mercedesa,Audi,Fiata itp.na forum motoryzacyjnym Edytowane 21 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Juz podawalem wczesniej.Kociol Klimosz 21kW na eko z podajnikiem slimakowym, zeliwny. 'Spalalem' a raczej wrzucalem ok. 1T wungla a w mrozy ok. 1.5TWczesniej nie mialem zaworu 3 drogowego bo byly 2 pompki obiegowki zatem cale cieplo szlo na instalacje, wtedy na sterowniku bylo 40-42* na zasilaniu. Bylo b.cieplo w domu i czesc okien na pietrze mialem caly rok uchylone. Gdybym dal 50* za zasilaniu to w domu bylaby tropikalna wyspa.Po zamontowaniu zaworu 3D, na zasialniu roznie 60-65* ale zawor skrecony praktycznie na max, tzn. min. ciepla na instalacje.PC daje rade, ogrzewa mi do 23*, koszty ponizej kosztow wegla. Defrosty znaczaca pdwyzszaja te koszty oraz powoduja prace pompy na caly gwizdek przez praktycznie caly czas. Eliminacja defrostow jest podstawa do urealnienia kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 21.12.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Juz podawalem wczesniej. Defrosty znaczaca pdwyzszaja te koszty oraz powoduja prace pompy na caly gwizdek przez praktycznie caly czas. Eliminacja defrostow jest podstawa do urealnienia kosztow. Przy dobrych ukladach sezonowe zużycie prądu przy pompie będziesz miał na poziomie kosztów z ekogoszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 'Spalalem' a raczej wrzucalem ok. 1T wungla a w mrozy ok. 1.5T. Ok, nadal się nie czepiam, chciałem pomóc, ale mam już dość wyciągania od Ciebie ważniejszych info o Twoim systemie. akurat Mikiego nie wykonczyljeden niezadowolony forumowy klient, tylko demony i "sukcesy" przeszlosci. .....sprawia Ci to przyjemność????? masz jakieś problemy natury prawniczej - załatw to w odpowiednim dziale - jest taki na FM, tu najwyżej wrzuć odnośnik - natomiast tam będziesz mógł liczyć na pomoc prawników, bo oni tu nie zaglądają Ty i tobie podobni likwidują forumowicza, który pomógł już wielu osobom (mnie również - poprosiłem i otrzymałem odpowiedź na priva) - do tej pory Miki chciał i pomagał, dzięki Wam może przestać - czy o to Wam chodzi??? Kim Ty jesteś, komu na FM pomogłeś, masz więcej plusów niż On??? Oczywiście popełnił błąd, że wdał się w tą pyskówkę, ale dzięki WAM straci całe FM, chyba że Go zastąpicie i będziecie udzielać rad ludziom z problemami z pc pw, ale do tego trzeba mieć jakieś podstawy, czego Wam brak. ZATEM WNOSZĘ DAJCIE SPOKÓJ W TYM TEMACIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 faktycznie pomagałzauważ że tu na forum istnial żeby robić kasętroszkę zmienia to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.12.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Przy dobrych ukladach sezonowe zużycie prądu przy pompie będziesz miał na poziomie kosztów z ekogoszka no i byloby zajerzyscie koszt ten sam a i le luzu wiecej, nie wspominajac o braku syfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ok, nadal się nie czepiam, chciałem pomóc, ale mam już dość wyciągania od Ciebie ważniejszych info o Twoim systemie. ale ze co mam podac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 21.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Spoko może faktycznie czas sobie odpuścić dywagacje z Wami Bo jak widzę niedługo się dowiem że wszystko złe jest przeze mnie. A co do pomówień to zasada jest jedna i prosta oraz pytanie do Was panowie Magnolia18, Tank102, Piter719, r.tyrmann, probelexx, chciałbympompe itp. Okradłem Was??? Zabrałem Wam coś czy zrobiłem robotę zgodną z zakresem ?? Czy zamiast pompy takiej jak w umowie dałem inną??? Bo czegoś nie rozumiem ??? Ale cóż piszę do forum o usunięcie mojego konta i temat kończę ja jestem z obsługi zadowolony i miałem dodatkowy -gratisowy- przyjazd bo kabel okazał się felerny:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts