Pyxis 22.12.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Zalezy jakiej mocy miales faktycznie kociol, w ktorym spalales ten wegiel. Jesli dzialal na 60% mocy nominalnej, to o 80% sprawnosci mozesz zapomniec. Co najwyzej 65-70% (i to pod warunkiem regularnej jego "higieny"). Ekogroszek 28 MJ/kg to raczej jakis "selekcjonowany". Jak zalozysz 25MJ/kg to bedzie blizej raliow (da to <>10kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 22.12.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Zalezy jakiej mocy miales faktycznie kociol, w ktorym spalales ten wegiel. Jesli dzialal na 60% mocy nominalnej, to o 80% sprawnosci mozesz zapomniec. Co najwyzej 65-70% (i to pod warunkiem regularnej jego "higieny"). Ekogroszek 28 MJ/kg to raczej jakis "selekcjonowany". Jak zalozysz 25MJ/kg to bedzie blizej raliow (da to <>10kW). Wlasnie, dobry eko dostac graniczy z cudem. Cala masa mieszancow jest o podlej jakosci. Higiena tego kotla to byla katorga. To kociol z plaszczem zeliwnym, czyszczenie to byla masakra i katorga. Przysiegam Jeszcze raz powiem. 40-42* na sterowniku na zasilaniu i w domu cieplusienko i okna uchylone. Tak bylo. Pozniej jak juz byl zawor 3d to na zasilaniu dawalem te 60* aby byllo powyzej zalecanej temp. by kociol sie 'nie pocil' ale zawor skrecony na maxa praktycznie. Dlatego optuje, iz moja PC winna wydolic do min. -10* za oknem. Na razie zdala test przy -6* ( caly dzien tak bylo ) i w nocy 10 na minusie. Po czym zdefroscila sie. Dalej grzeje ale 'rebie' po liczniku. Zobaczymy co te nowe 'cudo' pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 22.12.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Tak mi przyszlo do glowy. Bo nie wiem jak to odbierane jest. Ja zdaje sobie sprawe, ze ta PC nie ogrzeje mi domu w syberyjskich minusach czy nawet przy -20* ( ta sadze ). Po to zostal piec. Ale przy -10* i pewnie nieco wiecej winna dac rade o ile nie bedzie tracic mocy na defrosty 40x dziennie. Tel. do guru atlanticowego, Miki wykonal przy mnie sporo, ustawien podawali wiele, az w koncu zdecydowali sie poddac i wymienic. Padlo stwierdzenie, ze tak NIE powinno byc. Reasumujac, to co mowilem od jakiegos czasu. COS sie ztegowalo. Swieta przy temp. plusowych sie spedzi a po ... Zycze sobie aby zamiennik dzialal poprawnie. Tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 23.12.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 o 7.00 miałem -23* i pompka jakoś ciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 czyli zdała egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.12.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 o 7.00 miałem -23* i pompka jakoś ciągnie A jak wtedy z odszranianiem? Pojawia się w ogóle szron na parowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 23.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 A jak wtedy z odszranianiem? Pojawia się w ogóle szron na parowniku? odszranianie co ok 90 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to bardzo dobrze działa A co najważniejsze bez grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to bardzo dobrze działa A co najważniejsze bez grzałek Wiedzialem, ze sie tu odezwiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Widzisz bo znam te pompy i wiem że będą działać... Mimo tyle goryczy wylanej w bezsensownej dyskusji.. U Magnoli coś się stało - nikt do końca nie wie Sprawdzono każdy element - elektroniczny i mechaniczny leżący po stronie serwisu. Pompa trafi do Francji a tam rozłożą ją na części pierwsze aby znaleźć co jej się stało A inne dają sobię radę na kilkaset pomp rocznie można być jedna albo dwie wadliwe pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.12.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 U mnie na razie było najniżej -13 i też bez grzałek szło. Zresztą są wyłączone więc wyjścia nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Po to w każdej rozdzielni masz osobny bezpiecznik abyś miał wpływ na nie pozautomatyką. Dodatkowo w pompie są dwie linie które mówią o tym ile razy pompa chciała grzałek i ile czasu miały one chodzić lub chodziły. Ogólnie każdoroazowo przy serwise je resetujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Wczoraj odpaliłem kolejną (zimno było) typ 10 atlantic domek 130 m2 grzejnikiKlient zadowolony Tak naprawdę z Atlantikiem niema ,żadnych problemów .Chyba ,że trafi się coś na początku Ja też mam jeden problem z wydajnością i cop .Chyba jakiś wadliwy egzemplarz( typ 10)Czuję ,że skończy sie to wymianą na nowy agregat.Cóż człowiek zbudował człowiek naprawi;) Ale są PC PW dobrej marki z którymi są problemy:( Edytowane 23 Grudnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to moze o male swiateczne podsumowanko (czysto IMHO) watku sie pokusze: - dosyc glosna - z wydajnoscia spadajaca wraz z temperatura otoczenia - nietania w zakupie - umiarkowanie tania w eksploatacji - z czestymi derfostami - z lodowiskiem pod wymiennikiem - wymagajaca przegladow i serwisowania - nietolerujaca bledow przy montazu - u niektorych dzialajaca OK ooooooto : POMPA CIEPLA POWIETRZE-WODA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to moze o male swiateczne podsumowanko No i jak? Dowartościowałeś się? Na razie najwięcej złego o PC P-W napisali ludzie, którzy ich nie posiadają i nigdy nie posiadali. Daj już sobie spokój i zajmij się czymś bardziej pożytecznym (może choinkę ubierz?). Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.12.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to moze o male swiateczne podsumowanko (czysto IMHO) watku sie pokusze: - dosyc glosna - z wydajnoscia spadajaca wraz z temperatura otoczenia - nietania w zakupie - umiarkowanie tania w eksploatacji - z czestymi derfostami - z lodowiskiem pod wymiennikiem - wymagajaca przegladow i serwisowania - nietolerujaca bledow przy montazu - u niektorych dzialajaca OK ooooooto : POMPA CIEPLA POWIETRZE-WODA ! re -dość głośna na dworze, a nie w domu -wydajność i sprawnosć spada i jest niższa og gruntowej przez 10 % sezonu grzewczego (w temperaturach dodatnich wyższa) -kosztuje mniej niż gruntówka i można ja zamontować zawsze nawet w wykończonym domu -ogrzewanie w cenie gazu ziemnego (nieco tańsze ) ponad 2 x tańsze niż olejem -defrost to nie dramat ,a jaki efektowny -lodowisko -,jest i śnieg cóż zima -serwis - a w jakim celu -czyli wymaga fachowca ,to chyba dobrze -a gruntowe wszystkie działają ok (ja znam przypadki gdzie układ sie rozszczelnił albo padła elektronika) Napisz coś o gruntowy ,bo na tych sie znasz najlepiej . Dlaczego ludzie wypowiadają sie na tematy na których się nie znają ? Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 23.12.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No to bardzo dobrze działa A co najważniejsze bez grzałek ja wczoraj włączyłem bezpieczniki od grzałek, ust temp do załączania -12*, a i tak się nie włączyły (tak myślę patrząc na zużycie prądu w nocy - tak jak wcześniej) czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No i jak? Dowartościowałeś się? Zabolalo? Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.12.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 re -dość głośna na dworze, a nie w domu -wydajność i sprawnosć spada i jest niższa og gruntowej przez 10 % sezonu grzewczego (w temperaturach dodatnich wyższa) -kosztuje mniej niż gruntówka i można ja zamontować zawsze nawet w wykończonym domu -ogrzewanie w cenie gazu ziemnego (nieco tańsze ) ponad 2 x tańsze niż olejem -defrost to nie dramat ,a jaki efektowny -lodowisko -,jest i śnieg cóż zima -serwis - a w jakim celu -czyli wymaga fachowca ,to chyba dobrze -a gruntowe wszystkie działają ok (ja znam przypadki gdzie układ sie rozszczelnił albo padła elektronika) Od razu przypomina mi sie Lakowik i traktor: "Nie jedno kolo jest zepsute, a trzy sa dobre." Niby to samo, ale brzmi znacznie lepiej. To fakt. Napisz coś o gruntowy ,bo na tych sie znasz najlepiej . Dlaczego ludzie wypowiadają sie na tematy na których się nie znają ? Ciekawe Ale ja tylko bazuje na tym, co wyczytalem w tym watku. Po prostu podsumowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.12.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 grzałki się załanczają żadko i tylko wtedy kiedy jest potrzeba - barak mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts