Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie. Interpretujesz wszystko tak jak tobie na rękę i próbujesz to wciskać jako "podsumowanie faktów". Tymczasem są to tylko twoje imaginacje.

Zaznaczylem, ze to wszystko "czysto IMHO" (in my humble opinion = moim skromnym zdaniem).

A co do kompleksow - z tego co wypisujesz wywnioskowac mozna, ze masz jakies. I to spore. ;)

Zaznaczylem, ze to wszystko "czysto IMHO" (in my humble opinion = moim skromnym zdaniem).

A co do kompleksow - z tego co wypisujesz wywnioskowac mozna, ze masz jakies. I to spore. ;)

No cóż. Idą magiczne Święta. Może i Pyxis kiedyś przemówi ludzkim głosem? Bez jadu i złośliwości? Tego nam wszystkim życzę :D

Dajcie już spokój. Skromna opinia jednago użytkownika forum, nie posiadającego zresztą PC PW jest na tyle mało znacząca, że nie warto się nad nią pochylać...

A jednak nie sadzisz, ze "cos w tym jest"?

Np. instalator i sprzedawca pisze, ze COP na powietrznej nizszy tylko przez 10% sezonu. Nie wiem do czego porownuje, ale jesli do powietrza na zewnatrz, to przy DZ poziomym bedzie to jakies 20-25% sezonu i to tej czesci, gdzie mamy 60-70% zuzycia. I jak tu wierzyc w taki "instalatorski optymizm"? Mam tylko nadzieje, ze nie "karmi" takimi "kreatywnymi statystykami" swoich potencjalnych klientow ;-)

Ja oparłem sie na moim doświadczeniu użytkownika i instalatora.Mam w domu PC pw a w firmie gruntowe stieble

Trochę mnie martwią te gruntowe .

220 m2 podłogówki ,w tym garaż .ostatnie 10 dni to koszt 300 zł (cały prąd )

Mój stary dom z pc pw połyka podobnie

Ja oparłem sie na moim doświadczeniu użytkownika i instalatora.Mam w domu PC pw a w firmie gruntowe stieble

A u mnie tak:

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-23 13:02:09 (22,54 [d]) ---------

Czas pracy CO: 177,52 [h] (89,4%)

Czas pracy CWU: 20,99 [h] (Cykli: 65) (Średnio dziennie: 2,9)

Suma pracy PCi: 198,5 [h]

Startów: 76 (Średnio dziennie: 3,4)

Czas pracy śr CO: 7,87 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,93 [h/dobe]

Czas pracy śr: 8,8 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 680 [kWh] Średnio: 30,2 [kWh/dobe]

CWU: 103 [kWh] Średnio: 4,6 [kWh/dobe]

CO: 577 [kWh] Średnio: 25,6 [kWh/dobe]

CO/100m2: 11,1 [kWh/dobe*100m2]

Koszt [3/97%]: 224 zł w tym CO: 190 zł CWU: 34 zł

------------------------------------------------------------------------

W domu 22*C (teraz 22,7*C nie mam z czego sie juz rozebrac) ;-)

Dziwne porównanie co do czego.

W moim przypadku ostatnie 14 dni 220 kWh średnia cena kWh 0,45 Pln.

SPF (PC +obiegówki) 4,8. Dom patrz stopka.

Witam!

Pytanie do hydraulik lub miki lub kto wie. Jakie temperatury dochodzą maksymalnie w PC powietrznej /split/ czynnika chłodniczego przed skraplaczem

przy grzaniu co. U mnie do 60* i zastanawiam się czy nie za mało przy R410. Cały czas mam problem z uzyskaniem temperatury jak już pisałem

kilka dni wcześniej...

Witam!

Pytanie do hydraulik lub miki lub kto wie. Jakie temperatury dochodzą maksymalnie w PC powietrznej /split/ czynnika chłodniczego przed skraplaczem

przy grzaniu co. U mnie do 60* i zastanawiam się czy nie za mało przy R410. Cały czas mam problem z uzyskaniem temperatury jak już pisałem

kilka dni wcześniej...

czy możesz podać model pompy i producenta...

ale 60 stopni to trochę mało jak na czynnik

Zazwyczaj temepraturą grzania - zasialnia instalacji GZ sterujemy przy pomocy krzywej grzania oraz czujników temperatury zewnętrznej i wewnętrznej.

Podaj zadaną temp., zewnętrzną oraz jaką masz krzywą grzania???

Teraz: temperatura zewn. minus 6,5* , krzywa grzewcza : 0,6 , temperatura wyliczona przez PC : 40* , temperatura zadana

na sterowniku pokojowym : 21*