Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Defrost trwa ok. 5 minut u mnie i spadek na zasilaniu ponad 20*. 2x w ciagu godziny to nie taka pierdola niestety

Dodaj do tego ile w tym czasie pompa obiegowa przepompuje czynnika, o jakiej delta T oraz jaką moc pobiera w tym czasie pc - może w końcu poznamy tą "hydrę" co tak ostro bije po kieszeni. Nie jestem teoretykiem ale jako praktyk mogę potwierdzić, że moja tania pc pp w czasie odszraniania pobiera mało energii (ok 550W) trwa to krótko (ok 3 min) w tym czasie również grzeje ale z mniejszą sprawnością, sprężarka pracuje na małych obrotach, potem powraca do normalnej pracy - tj grzeje ile potrzeba (steruje tym inverter) i ile może w danych warunkach (wydajność pc). Ten cykl dokładnie opisał "clarnet", oczywiście że w związku z tym są straty, ale one są do zaakceptowania w sezonie grzewczym o ile pc została odpowiednio dopasowana do potrzeb.

Dodaj do tego ile w tym czasie pompa obiegowa przepompuje czynnika, o jakiej delta T oraz jaką moc pobiera w tym czasie pc - może w końcu poznamy tą "hydrę" co tak ostro bije po kieszeni.

Nie mam pojecia ile przepompowuje czynnika, jelsi chodzi o delte pomiedzy zasilanie a powrotem to jest dosc duza u mnie, pomiedzy 10 a 16*, PC przy defroscie jak sprawdzalem wziela bardzo malo, gdzies to pisalem, chyba 0,05kWh ( tylko raz sprawdzalem ).

Mam nadzieje, ze jutro PC dotrze do Mikiego a po Swietach do mnie i te nowe cudo bedzie pracowalo juz OK.

Mam nadzieje, ze jutro PC dotrze do Mikiego a po Swietach do mnie i te nowe cudo bedzie pracowalo juz OK.

Większość śledzących trzyma za to kciuki - oby problem został rozwiązany - niezdecydowani mogą stać się zwolennikami tego systemu, a Miki solidnie "zaplusuje" - czego osobiście mu życzę.

Przy takim poborze en el na defrosty wypada 2,4kWh/dobę - to nie jest powalająca strata, nawet gdyby pc w tym czasie nie dostarczała ciepła do systemu.

A hydra spokojnie szuka "alternatywnych" danych pogodowych. ;-)

Przecież ja nie twierdzę i nię twierdziłem ,że PC PW jest lepsza od gruntowej.

To jest jedno z rozwiązań .Odpowiedziałem tobie na listę pytań ,a ty napisałeś o traktorze .Czy ja tam podałem jakieś nieprawdziwe informacje.

Zaproponuj inna rozwiązanie dla kogoś kto ma kocioł olejowy lub węglowy.

Ja z tego wykresu nie jestem w stanie określić czy to 10 % czy 50 %.

Gdzieś widzałem taką tabelkę z temperaturami i procentami.

Pamiętam ,że temperatury poniżej -8 to 4 % sezonu..

Mam program doboru pomp Daikina .Ściągnij sobie i si e pobaw .Wynika z niego (dla warszawy ) ,że pc pw osiąga scop 3,3 (bez cwu)

Daikin podaję Scop z grzałkami i defrostem.

Można oczywiście przyjąć ,że kłamią .Ale ja nie mam innych danych pozwalających zakwestionować wyniki.

Mam klienta który zamiast 20 000 zł za olej płaci 8 000 zł za prąd.

Zapłacił 30 000 zł za PcPW .W 3 lata zarobi na siebie.

Czy się opłaca?

nie wiem dlaczego taka reakcja....

Hm... jak kazdy "zabobon" to tez nie powstalo z dnia na dzien, ale "historycznosc" pewnych rzeczy nie umacni ich naukowo. Chyba nie wierzysz w Swietego Mikolaja? To tez leciwa tradycja. ;)

Nie bylo tutaj jakiejs szczegolnej zlosliwosci z mojej strony , a raczej szczere rozbawienie. :D

Przecież ja nie twierdzę i nię twierdziłem ,że PC PW jest lepsza od gruntowej.

Nie o tym piszemy. Rzuciles na szale swoja wiedze i doswiadczenie w zupelnie nietrafionej "teorii 10%". Jest dokladnie odwrotnie niz myslisz. Warto byloby sie chociaz przynac do bledu, a nie jakies metne wywody w temacie oplacalnosci fundowac w zamian :)

Hm... jak kazdy "zabobon" to tez nie powstalo z dnia na dzien, ale "historycznosc" pewnych rzeczy nie umacni ich naukowo. Chyba nie wierzysz w Swietego Mikolaja? To tez leciwa tradycja. ;)

Wiele "zabobonów" jak to nazywasz a raczej tzw. "wiedzy ludowej" znajduje potwierdzenia w teoriach naukowych. Zazwyczaj ta wiedza wyprzedza naukę o dziesiątki, setki czy tysiące lat. Patrzenie na cały świat wyłącznie przez pryzmat wiedzy jaką posiada obecnie człowiek jest krótkowzroczne. Ale koniec OT.

w porównywaniu chodzi zawsze o porównywaniu tego co porównywalne...porównywanie tradycji Św. Mikołaja do cykli pogodowych to mniej więcej jak porównywanie temperatury twojego DZ do prędkości wiatru na przylądku Horn....

Cykle pogodowe na naszej planecie sa tak skomplikowane, ze jeszcze nie ma komputerow, ktore by to mogly skutecznie i pewnie wymodelowac na okres kilku dni, a ty chcesz "wrozyc" na dni 20cia na podstawie ludowego przyslowia. JAsne, mozesz, ale tak jak pisalem wczesniej rownie skuteczny bedzie rzut moneta. "Orzel po wodzie, a reszka po lodzie" ;)

Wiele "zabobonów" jak to nazywasz a raczej tzw. "wiedzy ludowej" znajduje potwierdzenia w teoriach naukowych

Przytocz tutaj prosze tylko 3 z wielu jak piszesz takich przypadkow. Wybierz te srednie, te ktore wyprzedzily wspolczesna wiedze o powiedzmy kilkaset lat. Bardzo chetnie sie zapoznam (daruj sobie ziololecznictow na wstepie).

Pytanie do Miki, Arturo, innych madrych glow 'od PC', ktore pewnie zainteresuje takze innych uzytkownikow Atlanticow.

Otoz mozemy odczytac ilosc uruchomien grzalek oraz czas pracy. W moim wypadku od ostatniej wizyty zarejestrowane liczby to : 22 starty ( tu co do jednostki miary nie mam watpliwosci, 'razy', 'sztuki' ) oraz czas pracy 5. Przy czym czas pracy o ile widze nie ma podanej jednostki. 5 sekund to raczej nie bedzie, sadze ze 5 min. bo chyba nie 5 godzin ?

Jesli dobrze mysle, 5 min. i 22 starty czyli srednio ok. 14 sekund pracy. Hmm, pytanie. Co grzalka ( wlasnie jak to w koncu jest z grzalkami, mialo byc 3-6-9kW a mozna jedynie odczytac, ze grzalka nr 1 badz grzalka nr 2 pracuje/nie pracuje. to ile ich jest? 2 czy 3 ? ) pracujaca 14 sekund moze zdzialac ? W tak krotkim czasie chyba NIC ? Jesli mam racje to po chu...steczke sie wlacza ? No chyba, ze to 5h czyli wowczas pracowala srednio prawie 14 min. a to znowu troche dlugo ...

Inna rzecz :) PC zadaje sobie temp. w zaleznosci od temp. zadanej w domu i temp. zewnetrzenj i krzywej. Ta temp. zadana jest u mnie rozna w zaleznosci od tych 3 wczesniej podanych zmiennych. Temp. zasilania wowczas osiaga temp. zadana badz sie do niej zbliza. Natomiast temp. powrotu praktycznie caly czas miescie sie pomiedzy 30 a 33*C niezaleznie od temp. zadanej/zasilania. Tak winno byc ?

PS.

Miki, mam 'warowac' przy furtce dzis i oczekiwac PC czy tez przyfrunie do Ciebie ? Jak do mnie to musze sile robocza zorganizowac coby te 100kg schowac gdzies zeby amba nie zjadla.

Edytowane przez Magnolia18