Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czekają na defrosta

A przy wymianie jednostki ,uruchamia się funkcję odzysku czynnika do jednostki zewnętrznej.Nie trzeba używać stacji odzysku.

to najlepsze wyjście .

A jak było doładowanie z powodu długości instalacji? To się chyba wtedy nie zmieści w pojemniku jednostki zewnętrznej?

Co do pytania SUSPENSERA to uważam, że ilość defrostów jest ściśle związana z generowaną mocą pc. Moja pc pp pracując z małą mocą (przy poborze prądu ok 350W) rzadko się odszrania, ale pracując z większą mocą (przy poborze 1500W) robi to częściej, oczywiście przy stałej wilgotności i temp zew.

Ja też tak uważam i dlatego napisałem, że otwarte okna mają wpływ na ilość defrostów [zgodnie z fizyką], lecz miki uparcie twierdzi, że nie ma to wpływu, więc dopytuję dlaczego.

OKA, nowa jednostka zamontowana, dosc sprawnie i szybko.

Start i dosc szybko defrost przy czym nie jestem w stanie ocenic po jakim czasie ale dosc szybko i niestety nie widzialem jakie zaszronienie. Dzis juz lukac nie bede na ilosc szronu, kilka razy zerkne na sterownik czy defrosci czy tez nie ( taka mam nadzieje ).

malux, jak możesz to nagraj jak głośno chodzi twoja jednostka, u mnie wentylatora prawie w ogóle nie słychać, tylko trochę sprężarkę, jak chodzi na 130% to wtedy jest trochę głośniej ale i tak z 50m jej nie słychać, latem (mam klimę) sąsiedzi śpią przy otwartym oknie (20metrów od pompy) i mówią że nic nie słychać. u mnie zdecydowanie najgłośniej chodzi przy de froscie,

może mitsubishi tak mają, bo u mnie też nie mawielkiego hałasu....

Ana-76 ... Czesc :) rpsilem Cie kilka dni temu o info o defrostach ... byc moze nie czytalas ...

1 jaskolka wiosny nie czyni ale ...

po ponad 1h, nie bylo defrostu, tem. zasilania przekroczyla te zadana i utrzymywala sie mimo spadku zadanej caly czas na poziomie ok. 3* wyzszym, po czym po osiagnieciu temp. zadanej przez sterownik pokojowy, PC przeszla w stan 'czuwania' czy jak tam zwac. Wazne, iz cieplo z zasilanie nie poszlo na defrost a zostalo na zasialniu, grzejniki sa OK. aaaa i w miare spadania temp. zadanej i zasilania, delta zblizala sie do tej ( 10-13* ) podczas jakiej wczesniej byly defrosty ...

Nie ciesze sie jeszcze bo ta jaskolka, jednakowoz mam nadzieje :)

No popatrz to pomiędzy godziną a dwiema było by fajnie :):wiggle:

No wlasnie to mowie. Niekoniecznie musi byc za kolejna 1h poniewaz obecnie PC po osiagnieciu zadanej w domu sie wylaczyla a wczesniej chodzila mimo to. teraz 'drzemie' sobie a jak sie 'obudzi' niekoniecznie musi byc zadefroszczona. Zobaczymy.

Nie chce sie cieszyc JUZ ale widzialem COS czego od dawna nie bylo ... PC pracowala na wyzszej niz zadana temp. jakis czas, nie bylo defrostu, osiagnela te jaka chcialem w domu, zrobila OFF i drzemie, zamiast sie zdefroscic i jechac od nowa ...

Zmieniasz firmy jak skarpetki :)

Tzn ?

Nie jestem autoryzowanym przedstawicielem Atlantica czy jakiejkolwiek innej firmy.

Po prostu zależnie od domu inwestora dobieram najlepsze rozwiązanie :)

Dla mnie,czyli dla 3,5kW przy -20st.C optymalnym był Atlantic 8kW a nie np.Panasonic 7kW,chociaż Extansa 6kW też wchodziła w rachubę ale musiałbym przyzwyczaić się do grzałek w zimne dni ;)

T-CAP 9kW jest z innych względów :)

Podstawa to dobry dobór pompy pod konkretny dom :)

Wszystkie pompy powietrze-woda niezależnie od firmy technicznie przedstawiają podobną jakość i wydajność :)

A jeśli chodzi o "Ciepły Dom" vs "Eko-Dom" to Michał już wspominał:

Fakt jest niezmienny że będę dla Artura uruchamiał jego pompy :)

Ale na pewno nie będę konkurował z nim na forum o klientów.

Mam różnice w zdaniach i każdy Nas widzi inaczej pewne sprawy :)

Ja patrzę także okiem inwestora ;)

Edytowane przez ArturWi

Mam nadzieję że jak francuzi rozłożą ten agregat na części pierwsze to się dowiem co w nim było :(

miki daj spokuj z takim kitem :), postawią go w kącię albo roześlą części jako zamienne.

a u magnoli jak nic się nie zmieni a może się nie zmienić to wyglądać będzie na wadę montażową :)