hydraulik_ 31.12.2012 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Agregat zewnętrzny to pompa ciepła- bez hydroboxa zrobisz instalację, na odwrót nie. Zubadany możesz kupić bez gotowego hydroboxa przez co cenowo zbliżają się do pomp innych producentów. Ceny takich właśnie zestawów czyli jednostki zewnętrznej, elektroniką i wymiennikiem Alfa Laval, podałem wcześniej. Podobnie można zrobić z każdą pompą . Nie kupować hydroboksu tylko alfa laval i jakiś regulator. Można nawet zrobić z zubadana gruntówkę odcinając wymiennik i montując alfa lavala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 31.12.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Przecież napisałem , że nie jest to goły agregat tylko zestaw (wymiennik + sterowanie PAC-IF031). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 31.12.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Minęło 92dni. Pompa wzięła 2725kwh. Temperatura zadana 20 oC. A to moja kotłownia. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.12.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Chodzi mi o moc wyjściową.Jeżeli lodówki,a może witryny to musiały by być przystosowane do ciągłej pracy.Znasz jakieś modele? Każda która z gniazdka bierze 150 do 200W. W pracy ciągłej nie do zajechania były agregaty ruskie, te z witryn zwłaszcza otwartych również mogą pracować ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.12.2012 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Jak rozumiem w TRI 16 w starej budzie Bo z tego co mówili w Atlanticu z nowych nie robi się kaskad nowe tri dają na bufor te same nastway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 31.12.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Podobnie można zrobić z każdą pompą . Nie kupować hydroboksu tylko alfa laval i jakiś regulator. Można nawet zrobić z zubadana gruntówkę odcinając wymiennik i montując alfa lavala W zestawie nie jest jakiś regulator ale min taki dedykowany niedrogi element (7140 zl wg polskich radosnych cen): http://www.klima-med.com/Products/310-sterownik-pac-if031b-e.aspx . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Fakt Ale ciekaw jestem dlaczego w starych 16 można było w automatyce wpiąć trzy do kompletu a w nowych nie uwzględnili tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 31.12.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 W zestawie nie jest jakiś regulator ale min taki dedykowany niedrogi element (7140 zl wg polskich radosnych cen): http://www.klima-med.com/Products/310-sterownik-pac-if031b-e.aspx . Nie doceniasz polskiej myśli technicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.12.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Fakt Ale ciekaw jestem dlaczego w starych 16 można było w automatyce wpiąć trzy do kompletu a w nowych nie uwzględnili tego ojtam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.12.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 W zestawie nie jest jakiś regulator ale min taki dedykowany niedrogi element (7140 zl wg polskich radosnych cen): http://www.klima-med.com/Products/310-sterownik-pac-if031b-e.aspx . Możesz zastosować dowolny swobodnie programowany regulator z wyjście 0-10V za 700 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 31.12.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 źródło: http://www.klimaplus.com.tr/toolbox/urunler/Ecodan/2.Databook/A-Outdoor-unit.pdf - strona 94. zubadan max parametry dla -15°C w katalogu technicznym - dlaczego podawane są w katalogach marketingowych -25°C? PUHZ-HRP71VHA2 - j.z. wydajność -15°C - 45°C outlet - 6.77 kW pobór mocy -15°C - 4,91 kW COP -15°C - 1.38! co w tym rewalacyjnego? Te dane dziwne masz. ja mam inne - zubadany wszystkie tym sie charakteryzuja, ze do -15 maja stalą moc grzewczą- tak jak t-capy, tri , etc i tak model hrp71 ma przy -15 i 45st 8 kW przy COP 1,6 (dane z czeskiej strony zubadan.cz) dla porównania odpowiednik mocowy Hitachi RWM-3FSN3E wydajność -15°C - 45°C outlet - 6.22 kW pobór mocy -15°C - 2.86 kW COP -15°C - 2,16! jeżeli dorzucę 3 kW z grzałki to mam wydajność 9,22 kW a COP 1.57 domyslam sie, ze chodzi tobie o ras-3hvrnme, a jesli tak to: nie doczytales dalej - a trzeba bylo- na kolejnych stronach hitachi podaje dane z uwzglednieniem defrostow, choc tylko do minus 7 i tak dla -7 ma moc 6 kW i cop 2,07 - czyli dla minus 15 bedzie jeszcze słabiej swoj drogą hitachi bardzo ładnie opisało sprawę defrostów i zalecilo, by przy dobieraniu mocy pompy stosowac wspolczynniki korygujace- i tak dla 0 stopni podalo 0,84- czyli jesli pompa dla 0 stopni ma 11 kw, to nalezy wziac pod uwage defrosty (ktore w hitachi moga trwac i 10 minut) i przemnozyc przez 0,84- wtedy dostanie się rzeczywistą moc urządzenia , czyli 9,24 kW mocy grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.12.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ti tak model hrp71 ma przy -15 i 45st 8 kW przy COP 1,6 No a TRI 11 ma przy -15/+45 10,50kW i COP 2,1. Nie wiem więc w czym ten ME jest taki wspaniały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 do Simluc, pozytywnym jest to, że dotarłeś do katalogów technicznych hitachi, są one dość dobrze zrobione i mozna się dużo dowiedzieć, jest więcej informacji technicznych niż marketingu, ale lepiej wiedzieć co bedzie niż, sie później rozczarować. chodziło mi o urządzenie RAS-3HVRNME-AF+RWM-3FSN3E odnośnie zubadana z danymi z czeskiej strony - podaj źródło katalogu technicznego bo takie wpisy na stronie są średnio wiarygodne, moje źródło odnosi się do katalogu technicznego. dane odnośnie hitachi znalazłeś też w katalogu technicznym, teraz poszukaj takiego katalogu mitsubishi jakbys doczytało poczatek tabeli to ja podałem max wydajnosć, fakt która powinna być skorygowana o defrosta, ale ten współczynnik dla -15-20°C to ok. 5% (strona 81), przy tak niskiech nie jest tak istotny jak w -3°C. odjęcie na derfrosta nawet 1 kW daje i tak lepszy wynik hitachi gdybys doczytał górę tabeli to, ty podałeś wydajności nominalne, nie max, mitsubishi podaje maxymlane (str 49) bo dla -5 max to 8 kW w hitachi (bez uwzględnienia defrosta) a nominalna to 6 kW z defrostem, mogą się pojawić drobne wątpliwość przy analizie ale max wydajność odnosi się do maxymalnej częstotliwości pracy sprężarki, która nie powinna pracować w ten sposób non stop, no i kwestia dlaczego w katalogu technicznym mitsubishi podaje do -15°C wydajności. w mitsubishi wg. mnie jest więcej nie jasności dla przeciętnego urzytkownika, w hitachi odnalaześ istotne informacje bez problemu. ciekawe jak w atlanticu teże jest wszystko czarno na białym, czy trzeba marketingować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 miki na stronie http://www.rekuperatory.co/portal/alfea_excelia_instrukcja_20111.pdf, strona 9 jest napisane "że moc pompy co jest nie ujęta w poborach mocy" a wcześniej pisałeś, że jest, to jak to jest naprawdę? faktem jest, że trzyma parametr ale wcina kilowaty a jak jeszcze dodamy defrosta to może być cienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 oj widzę że starasz się pozyskać klientów bardzo mocno i chwała ci za to ja w przeciwności do ciebie na swojej stronie umieszczam na bieżąco wszystkie informację techniczne o urządzeniach atlantic-a może i strona nie rozbudowana ale cóż niedługo będzie nowsza a każdego klienta odsyłam do tych informacji A jak rozumiem hitachi nie ma defrostów i jest dużo lepsza niż atlantic bo ty ją sprzedajesz koniec roku więc nie chce mi się z Tobą kłócić więc miłej imprezy i nowej strony z pełną dokumentacją urządzeń a i jeszcze jedno może ty mi odpowiesz czy pompa będzie tak samo pracowała na mazurach i w górach no i nad morze, defrosty tak samo często wszędzie przy tej samej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 1. hitachi nie jest lepsze bo ja sprzedaję, jest lepsze bo hitachi to inna technologia, ma większe doświadczenie, teraz jest juz 3 generacja splitów PCi, monobloki w europie sprzedawali 20lat temu, zauważ, że nie piszę o cenach tylko skupiam się na parametrach, nikt ci nie zabrania sprzedawać hitachi2. nie szukam klientów, chcę merytorycznie podyskutować ale jeżeli nie masz argumentu na obalenie mojej uwagi, że atlantic trzyma parametry kosztem wyżyłowanie sprężaki i wysokiego poboru, co w porównaniu z hitachi nie jest czymś rewelacyjnym, to cóż na to poradze, 3. hitachi ma defrosty, można to zobaczyć na mojej wizualizacji, naprawde z różną częstotkiwością.4. co do pracy nad morzem, w górach ... jak to jest napisane w katalogu mitsubishi "Actual performance may vary depending on operating conditions."5. forum jest po to aby dyskutować, handlujesz panasonic' iem, podaj parametry i namiar na katalog techniczny, zobaczym czy jest dobry tak naprawdę, czy to tylko hasła marketingowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) 1. hitachi nie jest lepsze bo ja sprzedaję, jest lepsze bo hitachi to inna technologia, ma większe doświadczenie, teraz jest juz 3 generacja splitów PCi, monobloki w europie sprzedawali 20lat temu, zauważ, że nie piszę o cenach tylko skupiam się na parametrach, nikt ci nie zabrania sprzedawać hitachi 2. nie szukam klientów, chcę merytorycznie podyskutować ale jeżeli nie masz argumentu na obalenie mojej uwagi, że atlantic trzyma parametry kosztem wyżyłowanie sprężaki i wysokiego poboru, co w porównaniu z hitachi nie jest czymś rewelacyjnym, to cóż na to poradze, 3. hitachi ma defrosty, można to zobaczyć na mojej wizualizacji, naprawde z różną częstotkiwością. 4. co do pracy nad morzem, w górach ... jak to jest napisane w katalogu mitsubishi "Actual performance may vary depending on operating conditions." 5. forum jest po to aby dyskutować, handlujesz panasonic' iem, podaj parametry i namiar na katalog techniczny, zobaczym czy jest dobry tak naprawdę, czy to tylko hasła marketingowe Handluje Ataltniciem i NIBE co do Panasonica to tylko jeden model T-CAP 9kW trójfazowy Co do Panasonica to przede wszystkim porozmawiaj z ArturWi Najpierw atakujesz ME potem Atalntica a teraz próbujesz zacząć z Panasoniciem Edytowane 31 Grudnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 coż jest jeszcze Dakin, LG... jeżeli jest to tylko kilka odrwanych od siebie parametrów, przereklamowany, to czemu ich nie pokazać, jeżeli coś jest lepsze a ma gorszą reklamę to czemu tego nie pokazać.nie piszę że te urządzenia są złe ale nie aż tak dobre jak sie je opisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.12.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 i na końcu na podium zostanie Twój HITACHI a tak na serio to jak rozumiem to doświadczenie na temat ME, Atlantic-a i innych wyciągasz na podstawie pracujących PC PW oczywiście najlepiej zamontowanych przez siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 31.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 miałeś się nie kłócić..., żadnego argumetu technicznego nie podajesz, tylko się czepiasz, że ja sprzedaje hitachi, co jest w atlanticu lepszego, atlantic jest lepszy bo więcej ich zamontowali.nie jest kwestią super działanie w + temperaturach, schody się zaczynają jak jest w minusie, ludzie powinni wiedzieć, że ich atlantic od -7°C będzie im wcinał prawie 6kW (s16)a i cop'y hitachi podaje dla wartości nominalnych pracy nie dla ostatniego oddechu sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts