Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorry popełniłem błąd z tą mocą przyjąłem zę przy 75 % zapotrzebowania moc pompy będż e tez na poziomie 75 % mocy max

Ale PC PW nie maja stałej moc. w tym punkcie pracy pompa ma moc maksymalną 14 kW

A zapotrzebowania nie całe 7 kW więc pobór wyjdzie max 3,3 kW.

Jest prawda i prawda ekranu i g ..prawda

PRAWDA

Sorry popełniłem błąd z tą mocą przyjąłem zę przy 75 % zapotrzebowania moc pompy będż e tez na poziomie 75 % mocy max

Ale PC PW nie maja stałej moc. w tym punkcie pracy pompa ma moc maksymalną 14 kW

A zapotrzebowania nie całe 7 kW więc pobór wyjdzie max 3,3 kW.

Jest prawda i prawda ekranu i g ..prawda

PRAWDA

No tak ale dom przy -7st.C posiada 6kW strat ciepła i te straty ciepła trzeba uzupełnić.

Czy będziemy grzali 11h z mocą 14kW i poborem 7kW czy też 24h z mocą 6kW i poborem 3,3kW to jest jedno i to samo i zużycie dobowe będzie podobne.

Z uwagi na tanią taryfę w takich domach lepiej jest grzać krócej a mocniej niż dłużej a słabiej.

Edytowane przez ArturWi

nie wiem co oznacza dla ciebie pewne i dogłębne ale jeżeli dom posiada stratę na poziomie 6kW na godzinę to znaczy że na dobę potrzebuje 144kW tzn że przy -7 pompa może pracować przez cały czas na 50% swojej mocy i zjeść nam 72kWh prądu :) tzn. że dom z twoich wyliczeń jest dziurawy jak sito :)

a pomijam kwestię że pompy zazwyczaj się sprzedaje do innych temp. pracy tzn. podłogówki a takie parametry pracy uzyskujemy przy budynkach z lat 80 modernizowanych które jechały na oleju lub porpoanie :)

Więc te 72kWh dla takiego kogoś kto płacił za olej to mały pikuś :)

Chodzi Ci o to ?

No tak ale dom przy -7st.C posiada 6kW strat ciepła i te straty ciepła trzeba uzupełnić.

Czy będziemy grzali 11h z mocą 14kW i poborem 7kW czy też 24h z mocą 6kW i poborem 3,3kW to jest jedno i to samo i zużycie dobowe będzie podobne.

Z uwagi na tanią taryfę w takich domach lepiej jest grzać krócej a mocniej niż dłużej a słabiej.

Jak najbardziej przemyślane i przeliczone :)

Stare domy zazwyczaj nie mają podłogówek ani płyt które skumulują energię w tanie taryfie..

Grzejnik nie jest wstanie dobrze kumulować energię..

Więc pozostaje jedynie przegrzewanie domu w nocy co nie jest dobry rozwiązaniem :)

nie wiem co oznacza dla ciebie pewne i dogłębne ale jeżeli dom posiada stratę na poziomie 6kW na godzinę to znaczy że na dobę potrzebuje 144kW

Dokładnie tak.

Zakładając moc urządzenia na 144kW i możliwość akumulacji tej energii bez strat to wtedy wystarczy nam 1h grzania na dobę,oczywiście hipotetycznie ;)

I nie chodzi tutaj o grzanie czy nie grzanie w dzień czy akumulacyjne ale o same zużycie energii przez urządzenie,które akurat przy -7st.C przez dobę będzie na podobnym poziomie.

Edytowane przez ArturWi

wychodzi tu kombinowanie z copem i taryfami

podejrzewam że im krócej pompa ma chodzić to tym większa temperatura zasilania a to pewnie niezbyt korzystnie wplywa na cop

pewnie się też zgadzamy że idealnie dla pompy i podlogówki byłoby jakby chodziła 24h bez przerw[no tak cop powietrznej i taryfy]

wychodzi tu kombinowanie z copem i taryfami

podejrzewam że im krócej pompa ma chodzić to tym większa temperatura zasilania a to pewnie niezbyt korzystnie wplywa na cop

pewnie się też zgadzamy że idealnie dla pompy i podlogówki byłoby jakby chodziła 24h bez przerw[no tak cop powietrznej i taryfy]

Wg tabeli jaką zapodałem w TRI moce i zużycie dla temperatur zasilania +35 i +45st.C od -7st.C są takie same :)

Wg tabeli jaką zapodałem w TRI moce i zużycie dla temperatur zasilania +35 i +45st.C od -7st.C są takie same :)

Ciekawe jakie tabele ty czytasz bo ja je też mam i jakoś inaczej wychodzi :)

TRI 11

-7°C/+30 - 3,84kW 11,55kW COP 3,01

-7°C/+35 - 3,92kW 11,20kW COP 2,86

-7°C/+40 - 4,04kW 10,85kW COP 2,69

-7°C/+45 - 4,16kW 10,50kW COP 2,52

I jak z tym samym :)