Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

No ale teraz wihajster pojechałeś a w gruntówkach nic się nie psuję ????

To prawie ta sama technologia :)

Inne tylko DZ :)

Więc i w jednym i drugim się ma prawo zepsuć i w jednym i drugim trzeba za części zapłacić..

Przykład Magnolii jedne na 80 uruchomień w tym roku a np. w Rybniku w zeszły roku klient miała awarię DZ koszt naprawy około 50k też przypadek jeden na setki ale zdarza się..

Nie popadajcie w skrajności w skrajność :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

He,he a to dobre :wiggle:

nie bardzo rozumiem zarzut, co ma fabryka w Hiszpanii do działania urządzeń, może to, że koszty transportu są niższe niż w przypadku produkcji w azji.

nie mam wpływu na to, że dokumentacja techniczna nie jest dostępna u polskiego importera, ale na stronie hitachiaircon.com, mozna się zarejestrować i nie ma problemu z pobraniem.

jako, że "inni" nie korygują wydajności o defrosta załączam tabelkę maxymalnych wydajności bez defrosta

Nowy-2.jpg

Nowy-3.jpg

Nowy-4.jpg

nie bardzo rozumiem zarzut, co ma fabryka w Hiszpanii do działania urządzeń, może to, że koszty transportu są niższe niż w przypadku produkcji w azji.

nie mam wpływu na to, że dokumentacja techniczna nie jest dostępna u polskiego importera, ale na stronie hitachiaircon.com, mozna się zarejestrować i nie ma problemu z pobraniem.

jako, że "inni" nie korygują wydajności o defrosta załączam tabelkę maxymalnych wydajności bez defrosta

możesz puścić na adres [email protected]

zamiast 9 kwh w grudniu byłoby 6 kwh tylko i wyłącznie w tanszej taryfie

Zaprogramuj swoją PC na pracę wyłącznie w taniej taryfie i opisz proszę czy zmieniło się zużycie prądu. Bo nie mogę zrozumieć tego dramatu jaki robisz ze swojego zużycia prądu. Przecież 9kWh na dobę to rewelacja.

A różnica w kosztach? 3kWh*31dni=93kWh*0,56 (cena u mnie w całodobowej) = 52zł. Przez cały sezon grzewczy w najgorszym przypadku jakieś 300zł. Jak przejdziesz na 2 taryfy i uda ci się osiągnąć średnią cenę 0,4PLN to rocznie będzie jakieś 220zł.

Pomiędzy agregatem TRI 11 / TRI 14 / TRI 16 różnica jest jedna w każdej z nich jest inna karta regulacji :)

Reszta pozostaje ta sama :)

Czy zatem za spadek COP przy rosnącej mocy poszczególnych trzech modeli odpowiada głównie skraplacz?

Dla A7/W35

TRI11 COP 4,46

TRI14 COP 4,35

TRI16 COP 4,30

Chyba, że parownik również ten sam?

Zigobar

Parownik to ta część w jednostce zewnętrznej.

Skraplacz to element przez który przepływa woda instalacji grzewczej.

Bo trochę gmatwasz sprawę.

Co do reszty to logiczne, im większy parownik tym teoretycznie powinno się osiągać lepszą efektywność. I to chyba widać.

Dlatego chyba miki121 mówił że wg Niego "jedenastka jest najbardziej udana"?

Zigobar

Parownik to ta część w jednostce zewnętrznej.

Skraplacz to element przez który przepływa woda instalacji grzewczej.

Bo trochę gmatwasz sprawę.

Co do reszty to logiczne, im większy parownik tym teoretycznie powinno się osiągać lepszą efektywność. I to chyba widać.

Dlatego chyba miki121 mówił że wg Niego "jedenastka jest najbardziej udana"?

:D Wiem gdzie jest parownik i skraplacz. Wydawało mi się tylko, że w tak "wypasionych" konstrukcjach wymienniki dobiera się indywidualnie dla każdej mocy, aby było "optymalnie". A tu..."jadą równo" i nikogo nie martwi spadek COP. Dlaczego nie mówi się o tym otwarcie?

Budując swoje "gruntówki" raczej tak nie postępujesz i dobierasz wymienniki, aby uzyskać wysoką sprawność dla każdej sztuki i każdej mocy.

Niektórzy takimi konstrukcjami gardzą, bo..."garażowe":D

Edytowane przez Zigobar