Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ile jest tańsza jedenastka od szesnastki???

Rozumiem że jedenastka nie pracuje z f=max?

PS Pytam bo może zacznie się overclocking jak przy komputerach :D :D :D

Różnice w cenie są groszowe. Że to są te same urządzenia to miki mówił mi od początku. Zresztą wystarczy porównać wykresy wydajności i wszystko widać jak na dłoni.

:D Wiem gdzie jest parownik i skraplacz.

No to przepraszam ;)

Wydawało mi się tylko, że w tak "wypasionych" konstrukcjach wymienniki dobiera się indywidualnie dla każdej mocy, aby było "optymalnie". A tu..."jadą równo" i nikogo nie martwi spadek COP. Dlaczego nie mówi się o tym otwarcie?

Dla producenta optymalnie = najtaniej jak to możliwe. Musi być jakiś kompromis.

Jeden parownik dla kilku modeli rozumiem, wiele firm tak robi. To są duże oszczędności w produkcji i tak dalej.

Pół biedy jeśli zaprojektowany dla największej mocy, to wtedy mniejsze jednostki zyskują na COP.

Gorzej jeśli zaprojektowany dla tej jedenastki, to pracując z większym obciążeniem cieplnym musi mieć niższy COP.

Numer z "kagańcem" na częstotliwości zasilania sprężarki jest tutaj bardzo ciekawy :D

Budując swoje "gruntówki" raczej tak nie postępujesz i dobierasz wymienniki, aby uzyskać wysoką sprawność dla każdej sztuki i każdej mocy.

Niektórzy takimi konstrukcjami gardzą, bo..."garażowe":D

Staram się. Ale gruntówkę, mając pewne wypracowane know-how", można zaprojektować i wykonać "garażowo" bardzo dobrą o nie gorszych parametrach niż np. Viessmann (który tutaj akurat wzorem nie jest). Są dostępne materiały i można "celować".

W przypadku pomp powietrze-woda sprawa jest skomplikowana i wykonanie w warunkach garażowych dobrej jednostki jest praktycznie niemożliwe.

Prąd do grzania domu ok ale przy dużym zapotrzebowaniu na CWU nie za bardzo ganiał bym z prądem...

Mając gaz w działce masz już temat z głowy...

Masz to co dużo ludzi by chciało mieć ale z przyczyn braku szukają alternatywy :)

I tutaj kłania się PC, prąd, propan czy też paliwa stałe..

Mając gaz nie potrzebujesz kombinować kupujesz kociołek z dużą modulacją i małą mocą plus zasobnik i kotłownia zrobiona...

Nic dodać nic ująć :)

Maksymalny koszt takiej kotłowienki to 10k z kominem a przy PC PW to około 20k..

Powiedz mi kiedy się te 10k zwróci ???

Na pewno nie za życie tej pompy i tego kotła. :)

Dzięki Arturo za wyliczenie ale "czysty" prąd to dla mnie zbyt duży ryzyko vs. korzyści. Poza tym wodna podłogówka już leży :)

Zużycie CWU przewiduję docelowo na 4.os ale w granicach "poniżej średniej" bo oszczędni z natury jesteśmy (czyści też chodzimy :) )

Maksymalny koszt takiej kotłowienki to 10k z kominem a przy PC PW to około 20k..

Powiedz mi kiedy się te 10k zwróci ???

Na pewno nie za życie tej pompy i tego kotła. :)

I o takie potwierdzenie chodzi Panie Michale :) Dzięki za odp. i zaproszenie aktualne do dokończenia dzieła CO/CWU :)

Edytowane przez ryloon
literówka

co miki krytyka cie dotknęła trzeba było podkablowac do muratora.

nie zarabiam na forum, nie szukam klientów,

nie dzwonie po ludziach i nie opowadam im bzdur, że do konca roku tak na płatnym profilu a późnie to sie zajmuje serwisem - chyba, że zapomniałeś jak mi dupe zwracałeś w niedzielę :), nie dwoń więcej do mnie.

Ciekawe jak często można sprawdzić możliwości zubadana w sezonie grzewczym.Ile to godzin jest poniżej -20 .Albo -25C

Czy różnica w cenie jest uzasadniona ekonomicznie nawet dla 20 lat bezawaryjnej pracy

W/G Daikina dobrze dobrana pompa jest wtedy kiedy agregat samodzielnie grzeje do -8 C. Poniżej załączane są grzałki

Witam, chce niedawno kupiliśmy dom w stanie surowym otwartym. Chcielibyśmy pompę ciepla, na działce piach suchy.Proponowano nam glikol i kolektor pionowy albo bezpośrednie odparowanie na kolektorze poziomym. Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co wybrać. Może jakieś sugestie?