ArturWi 06.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, chce niedawno kupiliśmy dom w stanie surowym otwartym. Chcielibyśmy pompę ciepla, na działce piach suchy.Proponowano nam glikol i kolektor pionowy albo bezpośrednie odparowanie na kolektorze poziomym. Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co wybrać. Może jakieś sugestie? W pierwszej kolejności trzeba określić wielkość domu,w drugiej kolejności trzeba zastanowić się jak dom będzie dalej budowany,ocieplany itp,w następnej kolejności trzeba wyliczyć starty ciepła domu i obliczyć zapotrzebowanie domu na ciepło i wtedy można się zastanawiać jaki system grzewczy wybrać i jaką pompę dobierać lub może nie pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, chce niedawno kupiliśmy dom w stanie surowym otwartym. Chcielibyśmy pompę ciepla, na działce piach suchy.Proponowano nam glikol i kolektor pionowy albo bezpośrednie odparowanie na kolektorze poziomym. Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co wybrać. Może jakieś sugestie? Jak masz trudne warunki gruntowe i nie przeraza Cie finansowo koszt odwiertow, to to IMHO jest najrozsadniejsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 orientujecie sie czy audytor ozc w wersji demo wystarczy do wstepnych wyliczen cz tez jest za mocno okrojony by cos zdzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vioreczka 06.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Co do powierzchni domu to 146 m2 powierzchni użytkowej, jakieś 220 po podłodze, planowane 15 cm styropianu na zewnątrz, okna pasywne...Strat ciepła nie umiem wyliczyć, tym bardziej zapotrzebowania na ciepło, jakieś sugestie co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 06.01.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Co do powierzchni domu to 146 m2 powierzchni użytkowej, jakieś 220 po podłodze, planowane 15 cm styropianu na zewnątrz, okna pasywne... Strat ciepła nie umiem wyliczyć, tym bardziej zapotrzebowania na ciepło, jakieś sugestie co dalej? Wklepać dane swojego domu do arkusza poniżej a on wyliczy w miarę dokładnie potrzebną moc pompy : https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35 Jeśli ma być pompa to są dwie opcje,biorąc pod uwagę warunki gruntowe: 1.Pompa ciepła powietrze-woda 2.Pompa gruntowa z odwiertami Wady i zalety jednych i drugich są opisane na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Znajdź firmę lub osobę która zrobi ci OZC budynku i określi zapotrzebowanie budynku Potem znając ile będziesz potrzebować kW ciepła dobierz sobie źródło Nie zawsze pompa ciepła jest najlepszą alternatywą można poszukać innych rozwiązań ale zacznij od OZC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 gruntowa. dziś zauważyłem że pompa na tej samej modulacji potrafi cichutko chodzić a po jakimś czasie chodzi jak dojarka[i to przy 16%]nie było widać żeby była oszronionaale pewnie lód zmniejsza prześwit dla powietrza i robi się mały huk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 dziś zauważyłem że pompa na tej samej modulacji potrafi cichutko chodzić a po jakimś czasie chodzi jak dojarka[i to przy 16%] Może to kwestia ciśnienia na jakim pracuje (a za to odpowiada chyba zawór rozprężny)? Może miki się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 a jakie powinno wskazywać ciśnienie[to jest ten zegar na jednostce wewnętrznejale to chyba nie ma wpływu na szum zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.01.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 [to jest ten zegar na jednostce wewnętrznej Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Może to kwestia ciśnienia na jakim pracuje (a za to odpowiada chyba zawór rozprężny)? Może miki się wypowie? Strasznie to skomplikowane w tych waszych PC jest wszystko- gruntowych nawet tych taniutkich, chińskich, takich problemów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 trochęracji maszno ale moja spełnia swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.01.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 gruntowa. dziś zauważyłem że pompa na tej samej modulacji potrafi cichutko chodzić a po jakimś czasie chodzi jak dojarka[i to przy 16%] nie było widać żeby była oszroniona ale pewnie lód zmniejsza prześwit dla powietrza i robi się mały huk Kurde jak działa dojarka:p Stuka ,szumi ,wyje , itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 muuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 trochęracji masz no ale moja spełnia swoje zadanie Moja też spełnia swoje zadanie ,no ale kosztowała dużo taniej , i w eksploatacji wychodzi taniej,i jakoś głośna nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Kurde jak działa dojarka:p Stuka ,szumi ,wyje , itp? Czy ty ogóle kiedyś słyszałeś pracującą dojarkę ?Bo te rodem z PRLu które ja obsugiwałem , to jakoś głosne nie były , spokojnie flaszkę dało się wypić , a i przekrzykiwać przy tym nie trza było się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.01.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 To było pytanie ????????? jest na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Moja też spełnia swoje zadanie ,no ale kosztowała dużo taniej , i w eksploatacji wychodzi taniej,i jakoś głośna nie jest. widzęże się nakręcasz jesteśpewien że taniej zakup i eksploatacji od mojej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 07.01.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Chorowite sie ma PC osiagnela mi zadana temp. pokojowa a nawet znaczaco ja przekroczyla. Tylko, ze ponownie zaczyna grzac wczesniej. Przykladowo, zadane 23*, osiaga 23.7* i drzemie ( czasami 23.4* czasami 24* - ki diabel? od czego to zalezy ) i winna znowu chyba grzac od 23* badz ponizej 23*, tak ? Natomaist zaczyna zas mielic trybami przy wskazaniu 23.5* To po co mi te wszystkie ustawienia, ktore JA NIBY narzucam jak to cudo robi co zechce ? Btw. Miki, linia 800 i 801, temp. zred. podw. poczatek i koniec ... mam obecnie --- ( czyli NIC ) oraz -5* ... Za co te linie odpowiadaja ? Krzywe odpowiadaja za temp. tak ? od 2 dni mam nizsza zadana krzywa a zasilanie i zadana temp. jest znacznie wyzsza niz poprzednio, sterownik ustawiony na 80% czujnika domowego a nie zewnetrznego ( chyba ze znowu to malo wazne bo PC 'widzi' ze zimniej za oknem ). Cos ta moja PC bardziej sobie chodzi jak sama chce niz bierze pod uwage to co ja ustawie. Irytuje mnie ta ingnorancja urzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.01.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Cos ta moja PC bardziej sobie chodzi jak sama chce niz bierze pod uwage to co ja ustawie. Irytuje mnie ta ingnorancja urzadzenia Urzadzenia robine na Polske maja na sztywno ustawione parametry, bo Francuzi mysla, ze nawet jak ktos tutaj "w Rosji" potrafi czytac, to pewnie i tak jest pijany i niewiele z tego rzroumie, a jak cos przestawi to moze zamarznac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts