kamyk68 13.01.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 To czemu Magnolia18 dopiero teraz się o tym dowiaduje? Bo ktoś widzący tylko $ go w .uja załadował??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 to lepiej żeby dolożył sobie grzałki w nocnej niż w tą pompę wchodził przy copie 2 pędziłby ją na chama w tańszej . kosztów razy 2 by nie miał W ciągu 10godz nocnej wpompować do domu 480kWh? Licznik by lewitował z obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Bo ktoś widzący tylko $ go w .uja załadował??????? Pomimo tego że nie lubię BMW muszę się z tobą zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2013 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wg tabeli przy +2st.C i dla zasilania 45st.C zużycie pompy to 5,66kW a moc 14,7kW czyli COP=2,59 To już lepiej - dla cop=2,6 strata 350W/K i zapotrzebowanie 46,5k kWh/rok - też nie mało, ale może bliżej rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2013 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ciekawe jest co piszesz Koszt 1kWh z ekogroszka zależnie od sprawności to 0,12-0,18zł a z pompy ciepła p-w przy grzejnikach i średniorocznym COP nawet 2,5 to 0,5/2,5=0,2zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Czytam i się zastanawiam czy ktoś potrafi też czytać. 1. Pompa zużywa około 2100kWh na miesiąc - moim zdaniem nie jest zły wynik.. 2. Artur i inni przytaczacie jedenaście ka rocznie i podsumowując stwierdzasz że będzie to 13K.. ale to się nie dotyczy chyba wszystkiego Bo biorąc pod uwagę nawet za następne 3 miesiące 12000kWh prądu to zimę można by obskoczyć za około 18000kWh 3. Bardzo duże zużycie na CWU - wcześniej grzane czystym prądem. 4. Przy ofercie pompy wzięte było: - informację od klienta o poprzednim kotle elektrycznym i ekogroszku; - oparcie o pompę która została wcześniej dobrana przez inną firmę; 5. Co do wiedzy na temat $ to szczerze mówiąc nie to było istotne. Istotne było bezobsługowość systemu i utrzymanie zbliżonych kosztów... 6. Oszczędności są znaczne przez większość część roku np. na CWU gdzie zużycie prądu spadło kolosalnie... dodatkowo w okresach przejściowych na ogrzewaniu także.. Licząc 9 ton przy koszcie 7200zł można stwierdzić jednoznacznie że koszt ogrzania będzie mniejszy i na pewno to mogłoby się okazać po jednym sezonie jeżeli Mariusz zsumuje całość kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Bo ktoś widzący tylko $ go w .uja załadował??????? Ja go w ...uja nie załadowałem jak to określiłeś... Pompa była zgodnie z Mariusza zapytaniem - dokładnie kontroferta dla innej tej samej.. Dodatkowo jeżeli klient nie posiada danych szczegółowych można się oprzeć o informację uzyskane od inwestora. Więc zanim mi coś zarzucisz sprawdź albo się dowiedz jak to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Bede dzieczny jak rozwiniesz, Magnolia ty wszystko bierzesz do siebie. Ekstremum odnisi się do PC-PW. Ona przystosowana jest do ogrzewania niskotemperaturowego w domach współczesnych średnioizolowanych+. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja go w ...uja nie załadowałem jak to określiłeś... Pompa była zgodnie z Mariusza zapytaniem - dokładnie kontroferta dla innej tej samej.. Dodatkowo jeżeli klient nie posiada danych szczegółowych można się oprzeć o informację uzyskane od inwestora. Więc zanim mi coś zarzucisz sprawdź albo się dowiedz jak to było Nie obrażaj się, ale u Magnolii przydała by się kaskada 2xTRI11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie obrażaj się, ale u Magnolii przydała by się kaskada 2xTRI11 Ja się nie obrażam tylko stwierdzam fakt że łatwo jest na kogoś napluć siedząc po drugiej stronie monitora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja się nie obrażam tylko stwierdzam fakt że łatwo jest na kogoś napluć siedząc po drugiej stronie monitora.. Ale TRI16 u niego nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Tego nikt nie wie tylko gdybamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 13.01.2013 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja go w ...uja nie załadowałem jak to określiłeś... Pompa była zgodnie z Mariusza zapytaniem - dokładnie kontroferta dla innej tej samej.. Dodatkowo jeżeli klient nie posiada danych szczegółowych można się oprzeć o informację uzyskane od inwestora. Więc zanim mi coś zarzucisz sprawdź albo się dowiedz jak to było Potraktowałeś M...... "szablonowo" i to się teraz na Tobie mści. Ja miałem też "instalatorka"(pierwszego) z forum i jak mi zaczął "bredzić" i chciał mnie w .uja załadować to go po prostu z hukiem w..ebałem razem z jego "zabawkami" i wiesz co mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Tego nikt nie wie tylko gdybamy To prawda. Opieram się tylko na opinii Magnolii i wyliczeniach Arturo i innych. Ale Magnolia jest mówiąc delikatnie zdegustowany. Aha zapomniałem. Na forum mów mi/o mnie per tyrman. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 kbab wszystko ok z twoimi wyliczeniami. każda ze stron ma swoje rację inw-kup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc to jeżeli u Magnolii teraz schodzi 70kWh na dobę przy lekko ujemnych temperaturach to chyba nie jest źle jak na 250m2 "zimnego" domu + CWU dla 5 osób?Natomiast też mam swoje obserwacje co do defrostów. Rzeczywiście przy temperaturach w pobliżu zera (nie wiem jak przy dużym minusie) są one praktycznie co 40-45 min. U mnie nie wpływa to na komfort w domu więc nie widzę w tym większego problemu. Jednak moja PC ma pewnie zapas mocy w stosunku do zapotrzebowania a u Magnolii pracuje na styk. Rozumiem jednak, że przy nowej pompie nie ma problemu z osiągnięciem temperatury w domu?MagnoliaCzy twoja PC pracuje non-stop czy też osiąga temperaturę zadaną np. w 2h i później śpi kolejne 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 mi się wydaję że u mnie najwięcej defrostów iest na przejsciu 0 w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wg tabeli przy +2st.C i dla zasilania 45st.C zużycie pompy to 5,66kW a moc 14,7kW czyli COP=2,59 Ok, chociaż jak w ost tygodniu w Gliwicach średnia była 1,3*C to możemy przyjąć 2* i cop=2,59, zatem pc pobierając 70kWh/dobę do systemu dostarcza 181,3kWh, jeśli z tego na cwu odejmiemy 15kWh to na ogrzewanie w tych warunkach idzie 166,3kWh. Po podstawieniu tej wartości do mojego kalkulatora strata domu wynosi 330W/K, niezbędna moc kotła 16,5kW (jest wyliczona bez cwu), zapotrzebowanie na co wypada 44,5k kWh/rok do tego na cwu 5,5k kWh (15*365), razem 50k kWh/rok. Z moich obliczeń wynika, że ta pc będzie miała problem z ogrzaniem domu Magnolii do 23*C (plus cwu) przy temp -12* (przy tej temp przyjmuję moc na 13kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ok, chociaż jak w ost tygodniu w Gliwicach średnia była 1,3*C to możemy przyjąć 2* i cop=2,59, zatem pc pobierając 70kWh/dobę do systemu dostarcza 181,3kWh, jeśli z tego na cwu odejmiemy 15kWh to na ogrzewanie w tych warunkach idzie 166,3kWh. Po podstawieniu tej wartości do mojego kalkulatora strata domu wynosi 330W/K, niezbędna moc kotła 16,5kW (jest wyliczona bez cwu), zapotrzebowanie na co wypada 44,5k kWh/rok do tego na cwu 5,5k kWh (15*365), razem 50k kWh/rok. Z moich obliczeń wynika, że ta pc będzie miała problem z ogrzaniem domu Magnolii do 23*C (plus cwu) przy temp -12* (przy tej temp przyjmuję moc na 13kW) Wg mnie te obliczenia są bardzo realne i to by się zgadzało z wcześniejszym zużyciem Magnolii z węgla+pieca elektrycznego z moich przeliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 kbabO ile dobrze pamiętam, "Magnolia18" podawał, że jego PC bez problemu utrzymywała w domu temperaturę zadaną (23*C) przy mrozach sięgających -10*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts