Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytam i się zastanawiam czy ktoś potrafi też czytać.

1. Pompa zużywa około 2100kWh na miesiąc - moim zdaniem nie jest zły wynik..

2. Artur i inni przytaczacie jedenaście ka rocznie i podsumowując stwierdzasz że będzie to 13K.. ale to się nie dotyczy chyba wszystkiego :)

Bo biorąc pod uwagę nawet za następne 3 miesiące 12000kWh prądu to zimę można by obskoczyć za około 18000kWh :)

3. Bardzo duże zużycie na CWU :) - wcześniej grzane czystym prądem.

4. Przy ofercie pompy wzięte było:

- informację od klienta o poprzednim kotle elektrycznym i ekogroszku;

- oparcie o pompę która została wcześniej dobrana przez inną firmę;

5. Co do wiedzy na temat $ to szczerze mówiąc nie to było istotne.

Istotne było bezobsługowość systemu i utrzymanie zbliżonych kosztów...

6. Oszczędności są znaczne przez większość część roku np. na CWU gdzie zużycie prądu spadło kolosalnie... dodatkowo w okresach przejściowych na

ogrzewaniu także..

Licząc 9 ton przy koszcie 7200zł można stwierdzić jednoznacznie że koszt ogrzania będzie mniejszy i na pewno to mogłoby się okazać po jednym sezonie jeżeli Mariusz zsumuje całość kosztów...

Bo ktoś widzący tylko $ go w .uja załadował???????

Ja go w ...uja nie załadowałem jak to określiłeś...

Pompa była zgodnie z Mariusza zapytaniem - dokładnie kontroferta dla innej tej samej..

Dodatkowo jeżeli klient nie posiada danych szczegółowych można się oprzeć o informację uzyskane od inwestora.

Więc zanim mi coś zarzucisz sprawdź albo się dowiedz jak to było

Pompa była zgodnie z Mariusza zapytaniem - dokładnie kontroferta dla innej tej samej..

Dodatkowo jeżeli klient nie posiada danych szczegółowych można się oprzeć o informację uzyskane od inwestora.

Nie obrażaj się, ale u Magnolii przydała by się kaskada 2xTRI11

Potraktowałeś M...... "szablonowo" i to się teraz na Tobie mści.

Ja miałem też "instalatorka"(pierwszego) z forum i jak mi zaczął "bredzić" i chciał mnie w .uja załadować to go po prostu z hukiem w..ebałem razem z jego "zabawkami" i wiesz co mam spokój :bye:

Szczerze mówiąc to jeżeli u Magnolii teraz schodzi 70kWh na dobę przy lekko ujemnych temperaturach to chyba nie jest źle jak na 250m2 "zimnego" domu + CWU dla 5 osób?

Natomiast też mam swoje obserwacje co do defrostów. Rzeczywiście przy temperaturach w pobliżu zera (nie wiem jak przy dużym minusie) są one praktycznie co 40-45 min. U mnie nie wpływa to na komfort w domu więc nie widzę w tym większego problemu. Jednak moja PC ma pewnie zapas mocy w stosunku do zapotrzebowania a u Magnolii pracuje na styk. Rozumiem jednak, że przy nowej pompie nie ma problemu z osiągnięciem temperatury w domu?

Magnolia

Czy twoja PC pracuje non-stop czy też osiąga temperaturę zadaną np. w 2h i później śpi kolejne 2?

Wg tabeli przy +2st.C i dla zasilania 45st.C zużycie pompy to 5,66kW a moc 14,7kW czyli COP=2,59 :)

Ok, chociaż jak w ost tygodniu w Gliwicach średnia była 1,3*C to możemy przyjąć 2* i cop=2,59, zatem pc pobierając 70kWh/dobę do systemu dostarcza 181,3kWh, jeśli z tego na cwu odejmiemy 15kWh to na ogrzewanie w tych warunkach idzie 166,3kWh. Po podstawieniu tej wartości do mojego kalkulatora strata domu wynosi 330W/K, niezbędna moc kotła 16,5kW (jest wyliczona bez cwu), zapotrzebowanie na co wypada 44,5k kWh/rok do tego na cwu 5,5k kWh (15*365), razem 50k kWh/rok. Z moich obliczeń wynika, że ta pc będzie miała problem z ogrzaniem domu Magnolii do 23*C (plus cwu) przy temp -12* (przy tej temp przyjmuję moc na 13kW)

Gość Arturo72
Ok, chociaż jak w ost tygodniu w Gliwicach średnia była 1,3*C to możemy przyjąć 2* i cop=2,59, zatem pc pobierając 70kWh/dobę do systemu dostarcza 181,3kWh, jeśli z tego na cwu odejmiemy 15kWh to na ogrzewanie w tych warunkach idzie 166,3kWh. Po podstawieniu tej wartości do mojego kalkulatora strata domu wynosi 330W/K, niezbędna moc kotła 16,5kW (jest wyliczona bez cwu), zapotrzebowanie na co wypada 44,5k kWh/rok do tego na cwu 5,5k kWh (15*365), razem 50k kWh/rok. Z moich obliczeń wynika, że ta pc będzie miała problem z ogrzaniem domu Magnolii do 23*C (plus cwu) przy temp -12* (przy tej temp przyjmuję moc na 13kW)

Wg mnie te obliczenia są bardzo realne i to by się zgadzało z wcześniejszym zużyciem Magnolii z węgla+pieca elektrycznego z moich przeliczeń ;)