Pyxis 13.01.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Na dzisiaj użytkuję, w roku 2013, żebyś nie miał wątpliwości o czym piszę, użytkuję trzy jednostki PC (klimy). Tylko nie wiem do czego zmierzasz. Ja tez mam firmie 2 klimatyzatory i kazdego z nich uzywamy do grzania pomieszczen. Jeden wisi lat chyba z 8 a drugi 5. Daja rade. Obok mnie stoi sobie przenosna klimatyzacja SIEMENS ktora ja mam lat 17 a zostala przywieziona z magazynow gieldy frankfurdzkiej jako uzywana. Wyczyscilem po 3 letnim staniu w garazu i posluzy pewnie jeszcze pare lat, tylko sie musze wkuc na lato w komin z wylotem powietrza. Ja nie twierdze, ze cos co ma 20 lat nie ma prawa dzialac. Twierdze, ze cos co jest nowe nie jest skazane li tylko na szybka smierc techniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dobry sprzet teraz tez chodzi dlugo i bezawaryjnie, tylko po prostu bardzo trudno takowy wylowic z tlumu dobrze zareklamowanego badziewia Zgoda, do tego dochodzi jeszcze różnica w cenie. Weźmy te klimy, tani inverter to mniej niż 2kzł, ale np. Mitsubishi tej samej mocy to około 4-5kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Nie demonizujmy. Dobry sprzet teraz tez chodzi dlugo i bezawaryjnie, tylko po prostu bardzo trudno takowy wylowic z tlumu dobrze zareklamowanego badziewia. Teraz ani nikt nie kupuje lodowki na 20 lat ani samochodu. Wiekszosc urzadzen AGD zmienialem na nowe nie dlatego, ze sie zepsuly, tylko ze sie sestarzaly "technologicznie". Pamiętajmy, że kredyt jeszcze się nie zestarzał. Wymieniamy co musimy:) Bo się zepsuło. Oby nie gruntówki za 50-60 tysi jeszcze w kredycie nie spłaconym:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Oby nie gruntówki za 50-60 tysi jeszcze w kredycie nie spłaconym:P No jesli nawet sie zepsuje, to przeciez nie wybuchnie. Mozna ja spokojnie naprawic i to nie beda kwoty rzedu, ktory sugerujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zgoda, do tego dochodzi jeszcze różnica w cenie. Weźmy te klimy, tani inverter to mniej niż 2kzł, ale np. Mitsubishi tej samej mocy to około 4-5kzł. No ale kto Cie zmusza do kupna taniego! Kupujesz drogi i dobry na lata. Kiedys lodowka i pralka to byl koszt 2-3 pensji robotniczych i to w wersji optymistycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.01.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No jesli nawet sie zepsuje, to przeciez nie wybuchnie. Mozna ja spokojnie naprawic i to nie beda kwoty rzedu, ktory sugerujesz. No masz rację. Jeśli nawet się zepsuje to w najgorszym przypadku tylko sprężarka. Pewnie podobna cena jak piec na ekogroszek. Te również korodują po latach. Reszta instalacji po gruntowej powinna zostać sprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 14.01.2013 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No ale kto Cie zmusza do kupna taniego! Kupujesz drogi i dobry na lata. Kiedys lodowka i pralka to byl koszt 2-3 pensji robotniczych i to w wersji optymistycznej. Już raz mnie na forum muratora obraziłeś nazywając burakiem jak Ci napisałem co stoi w garażu:) Podtrzymuję wcześniejsze zaproszenie do mnie (linka wtedy firmowego po kilku godzinach usunąłem) i mam nadzieję, że spisałeś adres i telefon. Czy ty myślisz, że dzisiaj dobra pralka kosztuje 2-3 pensje pracownicze? Podtrzymuję dalej zaproszenie. Jak nie spisałeś adresu wtedy z www to napisz na priw Pokażę Ci jak stoi Miele 2-letnie w kotłowni gazowej:) Nie mierz swoją miarą "szczęśliwego posiadacza PC" Możesz znowu napisać, że jestem burak:) Internet wszystko przyjmnie. Ale pralki są droższe i przyjmnij to do swojej wiadomości:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc to jeżeli u Magnolii teraz schodzi 70kWh na dobę przy lekko ujemnych temperaturach to chyba nie jest źle jak na 250m2 "zimnego" domu + CWU dla 5 osób? Natomiast też mam swoje obserwacje co do defrostów. Rzeczywiście przy temperaturach w pobliżu zera (nie wiem jak przy dużym minusie) są one praktycznie co 40-45 min. U mnie nie wpływa to na komfort w domu więc nie widzę w tym większego problemu. Jednak moja PC ma pewnie zapas mocy w stosunku do zapotrzebowania a u Magnolii pracuje na styk. Rozumiem jednak, że przy nowej pompie nie ma problemu z osiągnięciem temperatury w domu? Magnolia Czy twoja PC pracuje non-stop czy też osiąga temperaturę zadaną np. w 2h i później śpi kolejne 2? Sorka, ze pozno nie bylo mnie wczoraj i nie mialem dostepu do netu. Dzis od rana w orce. Pracuje non stop. Wlasnie po to pytalem m.in. o te histerezy i inne aby jakas ja zmusic do pracy z przerwami - mniejsze zuzycie no i odpoczela by nieco. PS. Od czasu poprzednich defrostow ( miesiac ) i roznych prob aby jaks to rozwiazac, CWU grzeje elektrycznie. Zatem te zuzycie to wylacznie CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Od czasu poprzednich defrostow ( miesiac ) i roznych prob aby jaks to rozwiazac, CWU grzeje elektrycznie. Zatem te zuzycie to wylacznie CO. to nie wesoło z tym samym CO. W sumie było to z opisów i wyliczeń do przewidzenia, ale nie będę się próbował wymądrzać bo po fakcie to każdy może. Weź kogoś od OZC to kosztuje z 300, maks 400 zł (bo czytam że Ci PC dobierali pod ekogroszek no i piec elektryczny, który faktycznie winien dobrze odpowiadać poborowi mocy, ale jeszcze wchodzą zależności powietrze - grzejniki). Dowiedz się w 100% czego potrzebujesz i może jak Cię stać w tej sytuacji rozważ kaskadę? Przy tych rachunkach to bym teraz żadnej decyzji bez 2 rzeczy nie podejmował: OZC i termowizja. Przy tych rachunkach to koszt "żaden". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Pracuje non stop. Wlasnie po to pytalem m.in. o te histerezy i inne aby jakas ja zmusic do pracy z przerwami - mniejsze zuzycie no i odpoczela by nieco. Skoro pracuje bez przerwy to oznacza, że nie osiąga zadanej temperatury w domu. Spróbuj delikatnie zwiększyć krzywą grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 14.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 1. albo porównujesz do hitachi (RWM-3FSN3E) do model HRP100YHA (szwajcarski instytut może jakiś link) albo PUHZ-HRP71VHA2 2. nie analizuje wydajności nominalnej hitachi do maksymalnej mitsubishi, bo w hitachi masz więcej informacji podanych 3. zrób sobie tabelkę 4. wydajności hitachi powinny być porównywane ze stroną 77 skorygowane o defrost 5. porównaj pobór mocy w odnesieniu do max wydajności obu urządzeń 6. zapytaj w mitsubishi czy podane wydajności zobadana to przy "CAP: Capacity at compressor maximum frequency." tak jak na stonie 77 hitachi 7. jeżeli są dwie różne wersje parametrów zubadana, to kto kłamie, hitachi jest jedna wersja, żadne z parametrów są nie wiarygodne skorą są dwie różne wersje katalogów technicznych 8. a jakie parametry ma poniżej -15°C zubadan Mam wrażenie, ze mam do czynienia nie tylko z naganiaczem , a idiotą. W instrukcji yutaki czynniki korygujące o defrost służa wyliczaniu maksymalnej mocy grzewczej dla danej temp, a nie do wyliczania copu- czytaj ze zrozumieniem. Podaja tam takze, ze tylko dla nominalnej (powtorze- cokolwiek to znaczy, a ty jako ekspert wytłumaczysz cóż się kryje za tym terminem) mocy grzewczej wartosci podawane są zgodnie z norma EN 14511 - czyli uzwgledniają defrosty, prad zuzyty na prace pomp obiegowych. O normie 14511 masz wspomniane na stronie 56. Tabelka ze strony 77 nie sluzy do wyciągania copa a tylko do określenia maksymalnej mocy grzewczej dla danych parametrów pracy. Kolejny raz to powtórzę. Tylko do tego. Dopiero na stronie 80 masz podane copy wg normy en-14511 - czyli wartości bliższe prawdy. I to te liczby powinieneś pokazywać klientom, żadne inne. Wg mojego zmywakowego rozumu copy przy maksymalnym obciazeniu nie beda lepsze od obciązenia nominalnego. A pewnie będą gorsze- gdyby tak nie było to hitachi w tabelce walnęłoby liczby przy 100% obciążeniu sprężarki. A tak to cały czas zostawia niedomówienia, mało tego, pozwala takim jak ty naganiaczom wciskać bajkowe copy klientom, które tak naprawdę są niesprawdzalne (no może posiadacz pompy się zdziwi, że rachunki troche wysokie są). Linka do testu zubadana nie będę tobie podawał, bo ty i tak nie jesteś w stanie przyswoić niczego innego niż hitachi'owskiego materiału. Gdyby było inaczej - nie zarzuacałbyś mi posiłkowania się wynikami z testu modelu mocniejszego - są to podobne jednostki, mają tyle samo czynnika chłodniczego -5,5 kg, mają dwa wentylatory, mają te same wymiary zewnętrzne - wyniki zapewne dla obu modeli byłyby zbliżone. I jeszcze w temacie twojego matactwa- tu masz artykuł traktujący o nierzetelności w podawaniu copu przez producentów pomp ciepła i podobnym tobie fachowcom. http://www.portpc.pl/pdf/artykuly/022Lachman_201207_IR.pdf Autor przytacza, że producenci pomp często bezkarnie podają wartości niezgodne z obowiązującą norma PN-EN14511, zapominając o odszranianiu parownika czy prądzie zużytym na pracę pomp obiegowych, wentylatorów, etc. Na niemieckiej stronie rządowej BAFA jest zamieszczona lista pomp objetych dofinansowaniem- są tam tylko pompy, które mają zweryfikowane parametry pracy wg normy PN-EN14511. (linka chcesz zapewne- poszukaj). Ani pomp Hitachi , ani tak tu popularnego Atlantica , nie ma. Za to fujitsu ze swoimi Waterstage'ami, daikin altherma czy panasonic aquarea, tudzież mitsubishi zubadan , są. Wpisze dane do porównania (zweryfikowane, modele 14kW), lista pomp na rok 2012. -7/35 2/35 moc nominalna przy 2/35 altherma daikin 2,73 3,04 10,3 fujitsu waterstage 2,51 3,33 8,15 mitsubishi zubadan 2,34 3,38 10,55 panasonic aquarea 2,76 3,26 12,07 ----------- szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Fujitsu waterstag to to samo co atlantic różni się tylko naklejką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) myślcie co chcecie o mnie ktoś kupuję pompę za 25 z montażem [no tyle mi tu proponowano]płaci za serwis 350 zł zimą ogląda prognozy co i kiedy właczyć to temp icopy rózne w różnych taryfacha w razie awarii zamieszanie .to ja proponuję że jeśli ktoś ma odpowiednie pomieszczenie to zakładajcie ekogroszek.a jak ktoś się czuję finansowo na siłach to grunt,ostatnie strony pisane tutaj to ślizganie się , lawirowanie aha sprzedawca czy jak go zwał powinien zawsze brać odpowiedzialność czy zimą wszystko będzie ok.a gadanie że on nie odpowiada za ozc i straty ciepła tu nieuczciwe jest - przed sprzedaża nikomu to nie przeszkadzałoto ja wolę kotłowca który mi przewymiaruję piec. żeby nie było że jestem jakimś bardzo mocno rozczarowanym użytkownikiem w tamtym tygodniu poszło u mnie 74 kwh i 10-12 drewna a w domu to 22-25 było Edytowane 14 Stycznia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 14.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 to ja proponuję że jeśli ktoś ma odpowiednie pomieszczenie to zakłóadajcie ekogroszek. Może lepiej pelety. Troszku przyjemniejsze w obejściu a koszt porównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.01.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Skoro pracuje bez przerwy to oznacza, że nie osiąga zadanej temperatury w domu. Spróbuj delikatnie zwiększyć krzywą grzania. Krzywa 0.80 daje temp i ponad 50* ( zadane ) na zasilaniu jest np rano jak zagladnalem 44* i to winno wystarczyc. Jak dam krzywa np. 1.0 i czy jakas wyzsza to podejrzewam, ze defrosty 30-40 minutowe zagoszcza na stale. Nie wiem nie znam sie. Ale faktycznie jak ktos tu rzekl ( chyba malux ), zaczynam na prognozy spogladac a to juz schiza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ale tam jest ekogroszek I pompa była jako podstawowa i miała być wspomagana albo eko albo grzałkiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.01.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Krzywa 0.80 daje temp i ponad 50* ( zadane ) na zasilaniu jest np rano jak zagladnalem 44* i to winno wystarczyc. Jak dam krzywa np. 1.0 i czy jakas wyzsza to podejrzewam, ze defrosty 30-40 minutowe zagoszcza na stale. Nie wiem nie znam sie. Ale faktycznie jak ktos tu rzekl ( chyba malux ), zaczynam na prognozy spogladac a to juz schiza Mariusz nie wiem czy pamiętasz ale mówiłeś że przy 40 na zasilaniu jest u ciebie cieplutko i fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) własciwie tak z peletem przy ich stopniu bezobsługowości , trwałości ,efektywności pompa powietrzna dla domu 120-140m2 jeśli będzie kosztować w granicach 10-14 tyś zł na gotowo z usługą to będzie można sięzastanawiać nad zakupem . Edytowane 14 Stycznia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Mariusz nie wiem czy pamiętasz ale mówiłeś że przy 40 na zasilaniu jest u ciebie cieplutko i fajnie No na piecu jak bylo 41-42* tak bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.01.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie wiem moze to i ja jestem walniety, ze sie rzucam o te defrosty ale napewno nie jest to cos co pomaga w pracy tego urzadzenia. Jesli zas idzie o koszt sezonu w ok. 10K to jest to calkiem realne. Oczywiscie nie bylo jeszcze -15* i wiecej ( tfu tfu na psa urok ) co moze nieco zachwiac ta kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts