Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy jak liczyć, w stosunku do czego. Chyba nie ma sensu liczyć do gołych ścian, bo takich chyba już nikt nie zostawia.

No licze, ze zamiast 10cm daje 20cm. O taka zamianke mi chodzi.

Jak policze po zuzyciu w tabelce, to wychodzi mi, ze zmniejszyl bym o 27% ilosc potrzebnego ciepla.

Ciekawe jaki rodzaj budynku byl rozwazany.

Panowie moze troche offtop ale moglibyscie polecic jakas dobra marke styropianu za rozsadne pieniadze??;)

masz to OZC? czy wybrałeś firmę i podpisałeś umowę na PC na podstawie "Panowie mam 150 m2 domu, SILKA i całe 15cm styro, no i w dachu ..., pod posadzką. Koniec"

bo tu na FM to masz doradców jak wiatr zawieje bo połowa to sprzedawcy. Jak kupujesz to może być bez OZC bo "już zrobiliśmy takich instalacji 50 i działają", ale jak będzie problem to będziesz miał feedback, że Józek nabił Cię w butelkę bo dobrał PC z palca. PC dobierasz nie do suchych m2 i cm styro ale OZC, które są wraz z innymi dopiero ich pochodną. Poczytaj komentarze do Magnoli z 3-4 tygodni, 5 zmian kierunków wiatrów i 1 halny a zapowiada się następny, tylko niech minus dobrze pociśnie to i bez defrostów grzejnikom może mocy braknąć (obym się mylił, ale już do dziś 1 halny był a OZC nie mamy).

Chyba, że wolisz te 300 zł zaoszczędzić.

masz to OZC? czy wybrałeś firmę i podpisałeś umowę na PC na podstawie "Panowie mam 150 m2 domu, SILKA i całe 15cm styro, no i w dachu ..., pod posadzką. Koniec"

bo tu na FM to masz doradców jak wiatr zawieje bo połowa to sprzedawcy. Jak kupujesz to może być bez OZC bo "już zrobiliśmy takich instalacji 50 i działają", ale jak będzie problem to będziesz miał feedback, że Józek nabił Cię w butelkę bo dobrał PC z palca. PC dobierasz nie do suchych m2 i cm styro ale OZC, które są wraz z innymi dopiero ich pochodną. Poczytaj komentarze do Magnoli z 3-4 tygodni, 5 zmian kierunków wiatrów i 1 halny a zapowiada się następny, tylko niech minus dobrze pociśnie to i bez defrostów grzejnikom może mocy braknąć (obym się mylił, ale już do dziś 1 halny był a OZC nie mamy).

A widzisz i tu się mylisz dobór pompy robię do prawie każdego budynku :)

A widzisz i tu się mylisz dobór pompy robię do prawie każdego budynku :)

no raczej do budynku, tylko nie wiem czy to znaczy sam budynek czy budynek plus OZC

no widzisz a ja sobie bym PC PW bez OZC nie kupił bo np: są takie skoki w konstrukcjach, COP, wydajności, kosztach użytkowania itp sam wiesz najlepiej, np: między 8kw a TRI11kW. Tu całe rozdziały ludzie piszą o doborze / przewymiarowaniu/ lub nie PC PW no ale bez OZC to z palca będzie.

Bo z tego co pamiętam PC PW to od takiego skoku z 8 do 11 kw to nie to co kupię sobie ekogroszek czy gaz 4kw większe za 500 zł, będzie zapasuuuu.

Ciekawe jaki rodzaj budynku byl rozwazany.

Już dokładnie nie pamiętam, ale podstawiona była tradycyjna ceramika 24cm.

ja sobie bym PC PW bez OZC nie kupił

Niechlujna budowa potrafi rozłożyć każde OZC, do tego OZC to tylko teoria, praktyka ją zweryfikuje.

Edytowane przez kbab

no raczej do budynku, tylko nie wiem czy to znaczy sam budynek czy budynek plus OZC

no widzisz a ja sobie bym PC PW bez OZC nie kupił bo np: są takie skoki w konstrukcjach, COP, wydajności, kosztach użytkowania itp sam wiesz najlepiej, np: między 8kw a TRI11kW. Tu całe rozdziały ludzie piszą o doborze / przewymiarowaniu/ lub nie PC PW no ale bez OZC to z palca będzie.

Bo z tego co pamiętam PC PW to od takiego skoku z 8 do 11 kw to nie to co kupię sobie ekogroszek czy gaz 4kw większe za 500 zł, będzie zapasuuuu.

Akurat tutaj flisiu ma umowę na S10 a jakby chciał przewymiarować na TRI11 różnica wychodzi około 1800zł :)

Niechlujna budowa potrafi rozłożyć każde OZC, do tego OZC to tylko teoria, praktyka ją zweryfikuje.

Magiczna moc slowa drukowanego jest wielka! :)

OZC to tylko jakas "matematyczna" proba szacowania strat ciepla, a ludzie biora to "na pewniaka". "Tak ma w OZC i tak bedzie w postawionym juz domu." Smiem twierdzic, ze bardzo rzadko w przypadku OZC pokrywaja sie oblczenia i zycie.

Smiem twierdzic, ze bardzo rzadko w przypadku OZC pokrywaja sie oblczenia i zycie.

Nawet prawidłowo policzone OZC zweryfikuje pogoda i ..... domownicy - np "inaczej się nie wyśpi jak przy otwartym oknie - również zimą", albo WM to nie to samo co "solidne wietrzenie", lub też 20* to dla "zmarźlaków" bo są tacy "ciepłolubni" co przy 25* marzną - to ma spory wpływ na kWh.

Edytowane przez kbab

Magiczna moc slowa drukowanego jest wielka! :)

OZC to tylko jakas "matematyczna" proba szacowania strat ciepla, a ludzie biora to "na pewniaka". "Tak ma w OZC i tak bedzie w postawionym juz domu." Smiem twierdzic, ze bardzo rzadko w przypadku OZC pokrywaja sie oblczenia i zycie.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Masz zapewne komplet danych statystycznych potwierdzających te twierdzenia, jezeli tak to udostepnij je. Wg pracowników naukowych AGH którzy jednoczesnie są audytorami energetycznymi srednia róznica dokładnie i rzetelnie wykonanych obliczen ozc które były wykorzystywane do audytów energetycznych na potrzeby termomodernizacji dla uzyskania premii termomodernizacyjnej wynosiła od 10 do 15 %, na ogół na plus. Obliczenia potwierdzone pomiarami przed i po termodernizacji.

Nie jest to "jakaś matematyczna proba" tylko dokładne obliczenia inzynierskie wykorzystywane przy projektowaniu systemów grzewczych.

Obliczenia tym dokladniejsze im mniejsze są róznice miedzy założeniami a faktyczną eksploatacją domu.

Inną kwestią jest jakość wykonywanych obliczeń, właśnie ta niska jakość tych obliczeń powoduje negatywne oceny przydatności obliczeń do zaprojektowania systemu grzewczego i przewidywanych kosztów ogrzewania. Fakt ze posród audytorów są tacy ktorzy te obliczenia wykonują niedokładnie nie powinno negować faktu konieczności posiadania tych obliczeń. Wydaje mi się ze za ten negatywny PR obliczeń ozc raczej odpowiadają audytorzy-amatorzy którzy korzystając z faktu istnienia wersji demo wykonują te obliczenia rózniące sie do 100% wg moich obserwacji) od obliczeń zrobionych dokładnie i rzetelnie oraz zgodnie z normami

Edytowane przez asolt

Nawet prawidłowo policzone OZC zweryfikuje pogoda i ..... domownicy - np "inaczej się nie wyśpi jak przy otwartym oknie - również zimą", albo WM to nie to samo co "solidne wietrzenie", lub też 20* to dla "zmarźlaków" bo są tacy "ciepłolubni" co przy 25* marzną - to ma spory wpływ na kWh.

Nie ma wiekszego problemu policzyć dla róznych temp wewnętrztych, uwzględnic okresowe obnizki temp i inne parametry. Ale który uzytkownik jest w stanie dokładnie sformułowac parametry obliczeń a pózniej sie do nich stosować.

QUOTE=lukasza;5738364]masz to OZC? czy wybrałeś firmę i podpisałeś umowę na PC na podstawie "Panowie mam 150 m2 domu, SILKA i całe 15cm styro, no i w dachu ..., pod posadzką. Koniec"

widze ze ten watek to chyba najbardziej aktywny watek na forum ;) nikt tu nie lubi marznac;) wywolany do odpowiedzi OZC mam policzone przez architekta 32,6, Miki sam liczyl OZC dla mojego domu i chyba wyszlo mu cos kolo 40. Ale tez nie pamietam dokladnie. Uwazam ze OZC tak jak ktos napisal to czysto matematycznie policzona wartosc ktora daje nam jakies wyobrazenie o zapotrzebowaniu ale zycie to drastycznie moze zweryfikowac. Nie oczekuje od pompy cudow, ze bedzie mi w zime ogrzewac za 50 zl caly dom i wode. Ma byc cieplo i komfortowo. Wiadomo ze kasa sie liczy i warto inwestowac w energooszczednosc ale nie dajmy sie zwariowac;)

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Masz zapewne komplet danych statystycznych potwierdzających te twierdzenia, jezeli tak to udostepnij je.

Udostepnij komplet swoich danych statystycznych dotyczacych tych 10-15% Zapoznam sie z metodyka wykonanej proby i zobaczymy.

Wg pracowników naukowych AGH którzy jednoczesnie są audytorami energetycznymi....

Wlasnie tego typu ocen sie najbardziej obawiam., ale moze jestem niesprawiedliwy :)

Badz co badz czekam na Twoje kompletne dane statystyczne.

Udostepnij komplet swoich danych statystycznych dotyczacych tych 10-15% Zapoznam sie z metodyka wykonanej proby i zobaczymy.

Wlasnie tego typu ocen sie najbardziej obawiam., ale moze jestem niesprawiedliwy :)

Badz co badz czekam na Twoje kompletne dane statystyczne.

Niestety nie posiadam takich danych, nie wiem czy zainteresowani mi je udostepnią.

Muszę wierzyc na słowo przekazane podczas wykładów i ćwiczen, natamiast mam coraz wiecej potwierdzeń ze tak jest w rzeczywistości porównując wyniki moich obliczen z danymi rzeczywistymi. Za to czekam na uzasadnienie twojego twierdzenia o tak wielkiej niedokładności obliczen ozc

Ponieważ R&K udostępnia na bieżąco zuzycie twierdze ze (uwzgledniając nie spełnienie wszystkich założeń) pokrywa się ono z moimi obliczeniami.

To samo dotyczy maluxa20. Ponieważ wiele budynków jest jeszcze nie skonczonych to porównania będą w nastepnych sezonach

Co do oceny prawidłowości wykonania obliczeń wg Ciebie to taką ocenę powinny przedstawić wszyscy nie związani zawodowo z audytingiem, twórcy programów wspomagających obliczenia czy też twórcy norm. Jak mogą oceniac nie specjaliści w danej dziedzinie. To jest podobnie do sytuacji ze Ty jako programista dajesz do sprawdzenia kod zródłowy mechanikowi , nauczycielowi spiewu itp. Co jest warta taka ocena ? Myślę ze Ty jako inżynier zdajesz sobie sprawę ze nie tylko informatyka się rozwija, ale inne dziedziny wiedzy technicznej również, dotyczy to tez fizyki budowli.

Edytowane przez asolt

Nie mogę się doczekać kiedy tą swoją PC odpalisz i pozwolisz życiu zweryfikować obliczenia. BTW - czy twój Panasonic nie miał już działać od jakiegoś czasu?

Artur monitoruje dostawę swojego Panasonic osobiście - jest w kontakcie z firmą.

A dla mnie najbardziej zabawny jest fakt że kasa poszła za dwa T-CAP 9kW jakoś 20 grudnia a pompy mają dojść do polski 22 stycznia :(