Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Tak z ciekawości do czego Ci system monitorowania pompy jeśli do dyspozycji jest sterownik pogodowy i pokojowy i to one mają za zadanie "monitorować" pracę pompy ?

Oczywiście można stać 24h/dobę przy wyświetlaczu PC i spisywać parametry pracy. Ale jest to raczej mało komfortowe zajęcie :( Poza tym sterownik Atlantic'a nie udostępnia (przynajmniej oficjalnie) danych na temat chwilowego czy dobowego zużycia prądu a to chyba istotna informacja dla optymalizacji ustawień?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wgląd w parametry pracy PC to doskonałe narzędzie diagnostyczne. W zasadzie nie wyobrażam sobie jak inaczej optymalizować pracę PC nie wiedząc co/kiedy/za_ile ona właściwie robi? Ja mam własny system monitorowania i dał mi na prawdę dużo informacji o pracy PC.

Zgadzam sie z przedmowca. Ja zeby cokolwiek przyobserwowac, musze gnic przy sterowniku a tak mamy czarno na bialym co i kiedy sie dzieje i jakie sa tego skutki. Mi by sie bardzo przydalo

Tak z ciekawości do czego Ci system monitorowania pompy jeśli do dyspozycji jest sterownik pogodowy i pokojowy i to one mają za zadanie "monitorować" pracę pompy i dbać o utrzymanie ustawionej przez Ciebie temperatury komfortowej w domu ?

Chcesz być szybszy od nich ?

Jeśli takie hobby to ok,jeśli sterowanie przez net ma wpłynąć na pracę pompy to dalej twierdzę,ze jest bez sensu.

Przepraszam że się wtrącę ale miki mi mówił że jest taka możliwość i kosztuje (nie pamiętam dokładnie) między 1000-1500zł

Mnie ten temat szczególnie interesował (na początku) bo dom nie zamieszkały sobie stoi i wolałbym mieć wgląd co pompa robi lub nawet czy nie ma jakiejś awarii.

Oczywiście można stać 24h/dobę przy wyświetlaczu PC i spisywać parametry pracy. Ale jest to raczej mało komfortowe zajęcie :( Poza tym sterownik Atlantic'a nie udostępnia (przynajmniej oficjalnie) danych na temat chwilowego czy dobowego zużycia prądu a to chyba istotna informacja dla optymalizacji ustawień?

Ale kto Ci każe stać 24h przy pompie ? Ustawiasz raz temperaturę w domu jaka Ci pasuje i tyle.

W jakim celu potrzebne Ci są chwilowe dane zużycia ? Pompa ma spełnić warunek jaki jej Ty zadałeś i wszycho.

Dom traci bez ogrzewania ok.1st.C na dobę to co Ty chcesz mu zadawać i z czym kombinować i po co ?

Edytowane przez ArturWi

Ale kto Ci każe stać 24h przy pompie ? Ustawiasz raz temperaturę w domu jaka Ci pasuje i tyle.

W jakim celu potrzebne Ci są chwilowe dane zużycia ? Pompa ma spełnić warunek jaki jej Ty zadałeś i wszycho.

Dom traci bez ogrzewania ok.1st.C na dobę to co Ty chcesz mu zadawać i z czym kombinować i po co ?

Otóż grzać PC można na różne sposoby. Różne ustawienia krzywej, temperatur dzień/noc, wpływu sterownika pokojowego, itp. Do tego dochodzą defrosty... Zależnie od ustawień PC można zaoszczędzić lub stracić sporo kWh energii elektrycznej. No ale (spytam zaczepnie) co ty o tym wiesz skoro jeszcze nie zbudowałeś do końca domu i nie masz PC?

Otóż grzać PC można na różne sposoby. Różne ustawienia krzywej, temperatur dzień/noc, wpływu sterownika pokojowego, itp. Do tego dochodzą defrosty... Zależnie od ustawień PC można zaoszczędzić lub stracić sporo kWh energii elektrycznej. No ale (spytam zaczepnie) co ty o tym wiesz skoro jeszcze nie zbudowałeś do końca domu i nie masz PC?

Ciekawe ;)

Czyżbyś sobie nie zdawał sprawy przed kupnem pompy,że masz określone fazy programowania czasu pracy ?

Może Pyxis napisze nowy program dla Atlantica uwzględniając Twoje życzenia ;)

Przy okazji,żadna polska pompa gruntowa nie ma takich możliwości sterowania i tak dużo możliwości ustawień przez użytkownika jak właśnie Atlantic :)

Odpowiem także zaczepnie,kupując pompę ciepła powietrze-woda mając grzejniki nie spodziewałeś się chyba ekonomicznej rewolucji w rachunkach za ogrzewanie ?

Ja dokładnie wiem jaki dom zbudowałem i czego spodziewać się po nim,zwłaszcza grzejąc z COP1 ;)

Edytowane przez ArturWi

Odpowiem także zaczepnie,kupując pompę ciepła powietrze-woda mając grzejniki nie spodziewałeś się chyba ekonomicznej rewolucji w rachunkach za ogrzewanie ?

Szkoda, że zmieniłeś post 2x zanim go zacytowałem bo zmienia to trochę "wydźwięk".

Ale na temat.:

Co ma piernik (grzejniki) do wiatraka (optymalizacja pracy PC)???

A co do rewolucji...

Wg zapewnień twojego wspólnika miało być 3x taniej niż na propanie. Ja zadowolę się wynikiem 2x niższym co już dawno temu pisałem. Czekam na koniec pełnego sezonu grzewczego by wyrazić wiążącą opinię w tym temacie.

Wg zapewnień twojego wspólnika miało być 3x taniej niż na propanie. Ja zadowolę się wynikiem 2x niższym co już dawno temu pisałem. Czekam na koniec pełnego sezonu grzewczego by wyrazić wiążącą opinię w tym temacie.

A co byś powiedział,i tu mówię z całym przekonaniem i prawą,że zamiast inwestycji ok.25-30tys.zł w pompę ciepła powietrze-woda inwestujesz tylko 4tys.zł i masz tylko o 2,5 raza większe rachunki za ogrzewanie niż przy pompie ?

Pytanie zasadnicze,jaka kwota tych rachunków ale to Ty jako odpowiedzialny inwestor powinieneś lepiej wiedzieć ode mnie bo ja nie znam Twojego domu i żaden dobierający źródło ciepła też nie będzie wiedział ;)

I pozostaje błędne koło,miało być taniej niż propan i miało być taniej niż węgiel bez podstawowych danych...

Edytowane przez ArturWi

A co byś powiedział,i tu mówię z całym przekonaniem i prawą,że zamiast inwestycji ok.25tys.zł w pompę ciepła powietrze-woda inwestujesz tylko 4tys.zł i masz tylko o 2,5 raza większe rachunki za ogrzewanie niż przy pompie ?

Skora zakładałem realnie, że ogrzewanie PC będzie 2x tańsze niż propan a ty mi proponujesz 2,5x więcej czyli miałbym płacić więcej niż za propan dopłacają 4tys? Super interes :)

Skora zakładałem realnie, że ogrzewanie PC będzie 2x tańsze niż propan a ty mi proponujesz 2,5x więcej czyli miałbym płacić więcej niż za propan dopłacają 4tys? Super interes :)

Nie zrozumiałeś treści posta,przy inwestycji tylko 4tys.zł zamiast 25tys.zł masz tylko o 2,5 raza większe rachunki w stosunku do inwestycji 25tys.zł

Propan mnie nie interesuje bo nie ma prawa mnie interesować przy doborze innego źródła ciepła,dom jest najważniejszy a nie inne medium grzewcze.

Jaką Twój dom ma stratę ciepła i jakie zapotrzebowanie na ciepło ?

Jeśli chcesz optymalizować to powinieneś to wiedzieć.

Edytowane przez ArturWi

Pytanie zasadnicze,jaka kwota tych rachunków ale to Ty jako odpowiedzialny inwestor powinieneś lepiej wiedzieć ode mnie bo ja nie znam Twojego domu i żaden dobierający źródło ciepła też nie będzie wiedział ;)

...

Hmm, ciekawe. Zatem kupujac cokolwiek winienem byc alfa i omega w tejze dziedzinie albowiem nikt mi nie podpowie i pomoze, wszak ja najlepiej musze wiedziec co mi potrzebne. Bez urazy ale to kompletna bzdura :)

Sprzedawca jest zatem wylacznie po to aby reke po kase wyciagnac ?

Gdybym z takim podejsciem prowadzil interes pewnie juz dawno spalbym pod mostem/ Co ma tez zalete, pod nim nie musze PC miec i znac OZC tego mostu. ;)

Nie zrozumiałeś treści posta,przy inwestycji tylko 4tys.zł zamiast 25tys.zł masz tylko o 2,5 raza większe rachunki w stosunku do inwestycji 25tys.zł

Propan mnie nie interesuje bo nie ma prawa mnie interesować przy doborze innego źródła ciepła,dom jest najważniejszy.

Skupmy się na matematyce...

Zapłaciłem za rok 7000zł na propan. Założyłem, że po instalacji PC zapłacę za CW i CWU połowę z tego = 3500zł. Ty mi proponujesz inwestycję "tylko" 4.000 ale za to rachunki 2,5x większe niż 3.500 czyli 8.750 rocznie. Wytłumacz proszę opłacalność tego interesu jak 7-mio letniemu dziecku.

Wciaz czekam na -20. Nie ze zlosliwosci tylko z ciekawosci co wtedy bedziecie pisac.

Jeśli pompa dobrana jest do -20st.C to przy tej temperaturze będzie spokojnie działała z COP ok.1,8 :)

Skupmy się na matematyce...

Zapłaciłem za rok 7000zł na propan. Założyłem, że po instalacji PC zapłacę za CW i CWU połowę z tego = 3500zł. Ty mi proponujesz inwestycję "tylko" 4.000 ale za to rachunki 2,5x większe niż 3.500 czyli 8.750 rocznie. Wytłumacz proszę opłacalność tego interesu jak 7-mio letniemu dziecku.

Skupmy się na matematyce,masz konkretne zapotrzebowanie domu na ciepło,nie interesuje mnie zużycie jakiegoś medium a konkretne kWh,pompa ciepła za ok.25tys.zł pracuje z COP2,5 czyli zużywa o 2,5 raza mniej niż Twoje zapotrzebowanie na ciepło w kWh.

Przy inwestycji 4tys.zł będziesz miał zużycie z COP1 czyli takie jakie jest Twoje zapotrzebowanie domu na ciepło :)

Pytanie,jakie masz zapotrzebowanie ? Nie zużycie propanu tylko zapotrzebowanie domu na energię.

Hmm, ciekawe. Zatem kupujac cokolwiek winienem byc alfa i omega w tejze dziedzinie albowiem nikt mi nie podpowie i pomoze, wszak ja najlepiej musze wiedziec co mi potrzebne. Bez urazy ale to kompletna bzdura :)

Sprzedawca jest zatem wylacznie po to aby reke po kase wyciagnac ?

Gdybym z takim podejsciem prowadzil interes pewnie juz dawno spalbym pod mostem/ Co ma tez zalete, pod nim nie musze PC miec i znac OZC tego mostu. ;)

Co byś powiedział jak zaproponuje Ci Kia Ceed za 100tys.zł i powiem,że jest to najbardziej luksusowe auto na świecie ?

Kupisz je ? Jeśli tak to już Ci je sprzedaję ;) Jeśli nie to czemu nie kupisz takiej okazji ?

Co prawda dobry sprzedawca powinien przedstawić wszystkie za i przeciw :)

Ja do grzejników nie zaproponowałbym powietrznej pompy ciepła ;)

Edytowane przez ArturWi

Wciaz czekam na -20. Nie ze zlosliwosci tylko z ciekawosci co wtedy bedziecie pisac.

Spoko będzie.

Zawsze mogą pomóc grzałki elektryczne.

Z drugiej strony , jeżeli ktoś decyduje się na takie ogrzewanie to powinien troszkę wiedzy technicznej wczesniej zaciągnąć.

Ja mam Tri 11 w domku i jestem na razie zadowolony , kolega z forum ją montował, ogrzewanie grzejnikowe to nie mogę porównać się do zuzycia przez malux 20

ale jestem niedaleko jego zuzycia, gdy porówna się różnicę ogrzewania grzejnikowego do podłogowego.

Od początku stawiałem na ogrzewanie elektryczne- kociołki elektrodowe skończyło się na TRI 11.

Jednym słowem naciskasz guzik (oczywwiście po zapoznaniu się z instrukcją) i się relaksujesz.

P.S. Atlantic organizuje teraz szkolenia podobno bezpłatne, ciekawe czy tylko dla instalatorów.......

Spoko będzie.

Zawsze mogą pomóc grzałki elektryczne.

Z drugiej strony , jeżeli ktoś decyduje się na takie ogrzewanie to powinien troszkę wiedzy technicznej wczesniej zaciągnąć.

.

I wszystko w temacie :)

Od początku stawiałem na ogrzewanie elektryczne- kociołki elektrodowe skończyło się na TRI 11.

No proszę ;)

U mnie podobnie.

Edytowane przez ArturWi

I wszystko w temacie :)

No proszę ;)

U mnie podobnie.

W temacie to tyle, ze jestescie pazerni. Klient chce to dostaje. Kasa wzieta i pozamiatane. Klient nie przemyslal, nie doksztalcil sie technicznie to jego problem.

Przed sprzedaza potraficie slodko pierdziec i opowiadacie to co klient chce uslyszec. A potem zdziwienie, ze klient rozczarowany.