flisiu 20.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wygląda na to że decyzję podjąłeś a pytanie zadajesz jak byś był w temacie od niedawna. Nie zadawaj tak ogólnego pytania, bo każdy dom, instalacja itp. to odrębna sprawa. Napisz lepiej krótko jaki dom, ocieplenie, ile osób, jaka działka, co rozważasz (bo widzę że chyba nadal) . Napisz co porównujesz, co Ci wychodzi z tych porównań i z czym się wahasz, to dostaniesz konkretne odpowiedzi... O co konkretnie pytasz? Ja nie chcialem zadac konkretnego pytania tylko nakierowac ten watek na odpowiedni kierunek bo tak jak pisalem ostatnio ten watek nabral charakteru pyskowki kto ma racje: Magnolia czy Miki. i osoba ktora wchodzi na forum w celu wyszukania informacji na temat pompy PW to pewnie z ciekawosci zajrzy tutaj i bedzie szukal cennych informacji. Dobrze ze Magnolia dzieli sie swoimi problemami ale w tym watku powinny tez byc opinie innych ludzi. Ja np. chcialbym wiedziec jak OZC ma sie do doboru pompy. Np. moj dom ma wyliczone przez architekta OZC 32 to jak powinna byc dobrana pompa do takiego domu ? jakie jeszcze czynniki wplywaja na dobor pompy? pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.01.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Szkoda, ze tych 99x nie ma na forum. Bylby zdecydowanie wiekszy obraz tegoz. Bo najczęściej jest tak, że jak wszystko działa ok, to zapominają się tym pochwalić, i na forum nie zaglądają, ale jak coś jest nie tak, to najlepsze są fora i internet. I dlatego trzeba czasami stanąć trochę z boku i patrzeć na fora trochę przez pryzmat. Na forach mało jest osób które piszą mimo że wszystko OK, ale za to niezadowolonych jest pełno jak i sprzedawców ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ja np. chcialbym wiedziec jak OZC ma sie do doboru pompy. Np. moj dom ma wyliczone przez architekta OZC 32 to jak powinna byc dobrana pompa do takiego domu ? jakie jeszcze czynniki wplywaja na dobor pompy? pozdrawiam;) OZC ma podstawowy wpływ na dobór pompy ciepła,przede wszystkim powietrznej,bo gruntowa ma większy margines błędu przy doborze OZC 32,nie wiem cóż to jest,podaj wyliczone obciążenie cieplne domu przy -20st.C to doradzimy Inne czynniki przy doborze pompy to konkretne oczekiwania inwestora w stosunku do pompy,czy rozważa grzanie tylko w II taryfie czy może jedynie w I czy mix,czy liczy się z włączającymi się grzałkami czy też woli dobrać pompę bez włączających się grzałek. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 podaj wyliczone obciążenie cieplne domu przy -20st.C to doradzimy .... doradzimy prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) .... doradzimy prad. Obciążenie cieplne domu ma mały wpływ na wybór systemu grzewczego Chodziło mi o doradzenie mocy pompy ciepła a prądu flisiowi z jego domem nie doradziłbym,bo 15cm styropianu na ścianie i to z silikatu to...tragedia w rachunkach jeśli chodzi o ceny energii w przyszłosci Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Bo najczęściej jest tak, że jak wszystko działa ok, to zapominają się tym pochwalić, i na forum nie zaglądają, ale jak coś jest nie tak, to najlepsze są fora i internet. I dlatego trzeba czasami stanąć trochę z boku i patrzeć na fora trochę przez pryzmat. Na forach mało jest osób które piszą mimo że wszystko OK, ale za to niezadowolonych jest pełno jak i sprzedawców ... Zadowolonych gruntowcow, a nawet ekogroszkowcow i innych peletowcow jest znacznie wiecej na forum. Wiec nie do konca mnie to przekonuje. A i tak najbardziej zadowolony bedzie instalator bo zarobi. Nie mowie, ze to zle, wszak zarabiaja praca a nie kradna. Tylko niech to robia uczciwie, niech sumiennie informuja o wadach i zaletach. Troche za duzi jestesmy na same bajki. Do Flisiu. Odnosnie tych jak to nazywasz pyskowek. Jezeli sprzedawcy wybieraja forum jako medium sprzedazy swoich uslug to musza sie liczyc z tym, ze moze sie zdarzyc klient niezadowolony, rozczarowany, z poczuciem,ze zostal wprowadzony w blad, albo tez taki, ktory bedzie zadawal niewygodne pytania, bo akurat lubi wiedziec z kim robi interesy i komu placi niekiedy ciezko zarobionymi pieniedzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Jezeli sprzedawcy wybieraja forum jako medium sprzedazy swoich uslug to musza sie liczyc z tym, ze moze sie zdarzyc klient niezadowolony, rozczarowany, z poczuciem,ze zostal wprowadzony w blad, albo tez taki, ktory bedzie zadawal niewygodne pytania, bo akurat lubi wiedziec z kim robi interesy i komu placi niekiedy ciezko zarobionymi pieniedzmi. Dokładnie tak jest i dla mnie jest to bardzo dobra sprawa Nie raz mówiłem,jeden zadowolony klient to dziesięciu nowych a jeden nie zadowolony to zero nowych Przykładem jest moja ekpia od SSO,chłopaki są z Radomia i mój dom na płycie budowali na Śląsku jako pierwszy,dzięki temu,że nie miałem jakichkolwiek zastrzeżeń co do terminowości i dokładności polecałem innym forumowiczom i już mają 6 domów w tym 3 z forum dzięki mojemu poleceniu,tak to działa Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) O zużyciu prądu piszemy regularnie w innym wątku do tego przeznaczonym. U mnie pompa działa - to znaczy grzeje CO i CWU. Problemy są - np. częste defrosty, taktowanie przy podgrzewaniu CWU. Rozwiązań brak. Na zadawane pytania fachowcy z forum nie mają odpowiedzi Co do taktowania, to chyba już była tu sugestia, że wężownica za mała ? Edytowane 20 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Co do taktowania, to chyba już była tu sugestia, że wężownica za mała ? Jest to zapewne główna przyczyna. No ale czy to ja dobierałem zasobnik do PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dokładnie tak jest i dla mnie jest to bardzo dobra sprawa Nie raz mówiłem,jeden zadowolony klient to dziesięciu nowych a jeden nie zadowolony to zero nowych To nie Wasz problem Arturo, przecież miki121 mówił że ma tyle zamówień że nie ma już terminów na 2013rok, może ze 2-3 tygodnie się znajdzie. Więc, i tak mu "wisi" co tam goście na forum nasmarują na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 20.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Szkoda, ze tych 99x nie ma na forum. Bylby zdecydowanie wiekszy obraz tegoz. są tylko trzeba czytać, a nie z zasady że te dobre wpisy są niezuważane i tylko ciągła krytyka. i nie będę przytaczał ników właścicieli. sam sobie poszukaj, czytaj stopki tam są informacje. JA JESTEM BARDZO ZADOWOLONY A MIESZKAM WIDZISZ GDZIE. MAM ZUŻYCIE MNIEJSZE NIŻ WĘGLEM I W DOMU CIEPLEJ I sobie siedzę i oglądam Australinopen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 20.01.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 O zużyciu prądu piszemy regularnie w innym wątku do tego przeznaczonym. U mnie pompa działa - to znaczy grzeje CO i CWU. Problemy są - np. częste defrosty, taktowanie przy podgrzewaniu CWU. Rozwiązań brak. Na zadawane pytania fachowcy z forum nie mają odpowiedzi Defrosty to norma przy powietrznych, bo tak pracują. Można jedynie ocenić czy nie za często i czy możemy coś poradzić. Nie wiedziałeś wcześniej o defrostach? Co do taktowania to wypada coś z tym zrobić. Pogadaj z instalatorem i niech poda możliwe rozwiązania. Nie sądzę żeby rozłożył tylko ręce. "Na zadawane pytania fachowcy z forum nie mają odpowiedzi :(" - co to za tekst ?? Nie ma takich pytań i problemów w instalacjach Najwyżej trzeba zburzyć i postawić od nowa A tak poważnie jak chcesz to napisz co Cię trapi ale na zwykłego maila... EDIT: Właśnie zobaczyłem że Miki się wypowiada, więc jeżeli to jego instalacja to się nie wcinam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 20.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Obciążenie cieplne domu ma mały wpływ na wybór systemu grzewczego Chodziło mi o doradzenie mocy pompy ciepła a prądu flisiowi z jego domem nie doradziłbym,bo 15cm styropianu na ścianie i to z silikatu to...tragedia w rachunkach jeśli chodzi o ceny energii w przyszłosci Arturo czemu uwazasz ze silikat + 15 cm styropainu to tragedia?? ostatnio ktos liczyl i wyszlo ze miedzy 15 a 20 cm styro jest roznica ok.80 zl/rok. budowlancy chca mi pocisnac porotherm zamiast silki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 20.01.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie wisi... Po prostu nie chce wałkować w koło to samo.. PC PW jest dobrą alternatywą i wiele z nich chodzi bez zarzutów... Co do problemów PC PW to są i być będą tak samo jak z innymi źródłami... Co do taktowania pompy. Jeżeli zachodzi taka sytuacji przy CWU to można spokojnie ograniczyć jej moc w okresie letnim Wiem że zaraz kilka osób odezwie się że to nie jest dobrze ale w drugą stronę po to użytkownik ma dostęp do ustawień PC aby z nich korzystać. chciałem się nie odzywać, ale coś powiem. doradzałem Ci , ze jak masz dużo roboty, to wydłużaj terminy bo różnie się zdarza, a jak wyrobisz się wcześniej to zaskoczysz inwestora pozytywnie. i zrobisz to samo i ludzie narzekać nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.01.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeżeli zachodzi taka sytuacji przy CWU to można spokojnie ograniczyć jej moc w okresie letnim Wiem że zaraz kilka osób odezwie się że to nie jest dobrze ale w drugą stronę po to użytkownik ma dostęp do ustawień PC aby z nich korzystać. A dlaczego ma się ktoś odzywać, bardzo dobrze radzisz bo PC pracując z mniejszą mocą będzie pracowała z wyższą efektywnością. A że ciut dłużej, to chyba bez znaczenia -latem nie ma zapotrzebowania na c.o. i pompa jest cała dla c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Może wyjaśnię bo ja widzę przyczepiliście się do wskazanych problemów. 1. Defrosty: Oczywiste był dla mnie od początku, że przy PC P-W takie coś następuje. Mniej oczywiste, że nie uwzględnia tego podawana moc PC i deklarowane zużycie prądu. Przy podłogówce tego pewnie nie da się odczuć. Przy grzejnikach jest to zauważalne jako wyraźny spadek temperatury zasilania. 2. Taktowanie: Prawdopodobnie gdybym miał zasobnik ze znacznie większą wężownicą to problem by nie występował. Tak samo gdyby soft lepiej reagował odpowiednią modulacją na zapotrzebowanie cieplne (sam hydraulik_ niedawno o tym pisał). Wymienione problemy w moim przypadku nie są dyskwalifikujące dla używania PC. Zwracam na nie uwagę potencjalnym przyszłym użytkownikom PC P-W. A tak poważnie jak chcesz to napisz co Cię trapi ale na zwykłego maila... Z tego co wiem to nie zajmujesz się Atlantic'iem więc są nikłe szanse, że będziesz wiedział co oznaczają niektóre "linie", prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts