Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A zastanówcie się czego chcecie :)

Jak wyliczyć defrost w COP-a???

Będzie uśredniony :)

Ale przez ten "brak uwzględnienia" w jakikolwiek sposób prawdopodobnie poległeś przy doborze PC u Magnolii. O ile kocioł elektryczny o mocy 12kW radził sobie to PC o mocy teoretycznie 16kW sobie nie radzi... A to dlatego, że owszem - rozwija czasem moc 16kW ale nie w sposób ciągły!

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

są tylko trzeba czytać, a nie z zasady że te dobre wpisy są niezuważane i tylko ciągła krytyka. i nie będę przytaczał ników właścicieli. sam sobie poszukaj, czytaj stopki tam są informacje. JA JESTEM BARDZO ZADOWOLONY A MIESZKAM WIDZISZ GDZIE. MAM ZUŻYCIE MNIEJSZE NIŻ WĘGLEM I W DOMU CIEPLEJ I sobie siedzę i oglądam Australinopen.

Naprawde ciesze sie, ze jestes zadowolony. Tym bardziej, ze musiales az to wykrzyczec zeby zostac zauwazonym

Z pewnoscia ogladales Matrixa. Tu jest tak samo. Oprocz tego, ze forum zyje swoim zyciem , to jeszcze rownolegle jest drugi swiat zwany privem. I tam juz tak jednomyslnie nie jest. Niektorzy pisza to, czego z roznych pewnie wzgledow nie chca napisac na forum.

Jak to w końcu jest z tym taktowaniem przy zbyt małej wężownicy? Instalator twierdzi, że wystarczy wykorzystać opcję pracy z mocą zredukowaną przy grzaniu CWU, a użytkownik - że problem nadal występuje i musi się nadal z tym "bujać" (tylko latem, czy cały rok?).

Latem można zmniejszyć moc maksymalną (w opcjach OEM) i to powinno załatwić sprawę. Zimą nie wchodzi to w grę bo trzeba też grzać CO. A zimą szybko rozpędzająca się pompa z mocą maksymalną ...łapie defrost :) Czyli tak czy inaczej za mała wężownica to zło :D

No fakt ale skoro masz monitoring PC PW to widzisz to na swoim przykładzie???

Widzę co się dzieje ale nie mam do czego odnieść bo nie mam opcji podłączenia zasobnika z większą wężownicą na próbę. Za to widzę brak komfortu, który pociąga za sobą taka a nie inna praca PC.