Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo czemu uwazasz ze silikat + 15 cm styropainu to tragedia?? ostatnio ktos liczyl i wyszlo ze miedzy 15 a 20 cm styro jest roznica ok.80 zl/rok. budowlancy chca mi pocisnac porotherm zamiast silki;)

Wg moich wyliczeń i w moim domu różnica w zużyciu energii między 15cm styropianem z lambdą 0,04 a 20cm z lambdą 0,031 na silikacie 18cm to ok.1100kWh rocznie czyli ok.450zł rocznie a różnica w zakupie jeśli chodzi o te 5cm ok.1500zł na cały dom także ja nie miałem dylematów :)

Za kilka czy kilkanaście lat cena energii będzie zdecydowanie wyższa a modernizacja termoizolacji kosztuje znacznie więcej niż przy budowie od początku.

Nie daj sobie wcisnąć czasami ceramiki poryzowanej,już BK czy keramzyt jest lepszy niż porotherm :)

Edytowane przez Arturo72

Wg moich wyliczeń i w moim domu różnica w zużyciu energii między 15cm styropianem z lambdą 0,04 a 20cm z lambdą 0,031 na silikacie 18cm to ok.1100kWh rocznie czyli ok.450zł rocznie a różnica w zakupie między tymi dwoma styropianami to ok.400zł na cały dom także ja nie miałem dylematów :)

Za kilka czy kilkanaście lat cena energii będzie zdecydowanie wyższa a modernizacja termoizolacji kosztuje znacznie więcej niż przy budowie od początku.

Nie daj sobie wcisnąć czasami ceramiki poryzowanej,już BK czy keramzyt jest lepszy niż porotherm :)

Jak ja nie lubie manipulacji :)

Dlaczego nie porownujesz dla takich samych parametrow styropianu?

Gość Arturo72
Jak ja nie lubie manipulacji :)

Dlaczego nie porownujesz dla takich samych parametrow styropianu?

Poprawiłem,to było na szybko liczone.Co do zużycia pokazałem jaka może być różnica między samymi styropianami.

A ja uważam że powinno się budować więcej domów z thermomur np. TH-450 :)

Drogo,chyba,że ktoś samemu se ułoży i zaleje,wtedy wychodzi porównywalnie do ściany murowanej.

Przerabiałem ten temat przed budową.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No drogo :)

Ja liczyłem bo też miałem taki zamiar i wyszło taniej niż silikat i i 20cm grafitowego styropianu :)

Niemożliwe:

Wg cennika:

http://thermomur.neostrada.pl/cennik.pdf

Koszt 1szt bloczka TH-22 kosztuje 42,68,na m2 ściany potrzebujemy 5szt czyli bez betonu koszt m2 ściany z U=0,11 -213zł

M2 silikatu 18cm to 36zł+m2 styro grafitowego 25cm to 47,25zł+robocizna ociepleniowa m2 40zł=123zł za m2 ściany z U=0,11

Aczkolwiek,jak ktoś ma kasę to fajna technologia do bawienia się w klocki lego :)

Edytowane przez Arturo72

Niemożliwe:

Wg cennika:

Koszt 1szt bloczka TH-22 kosztuje 42,68,na m2 ściany potrzebujemy 5szt czyli bez betonu koszt m2 ściany z U=0,11 -213zł

M2 silikatu 18cm to 36zł+m2 styro grafitowego 25cm to 47,25zł+robocizna ociepleniowa m2 40zł=123zł za m2 ściany z U=0,11

Aczkolwiek,jak ktoś ma kasę to fajna technologia do bawienia się w klocki lego :)

a po co takie grube...?

350 wystarczą...

ja mam z tego chałupę i przy następnym budowaniu to nawet bym się nie zastanawiał ...

to tylko na papierze wychodzi drożej ...;)

Wg moich wyliczeń i w moim domu różnica w zużyciu energii między 15cm styropianem z lambdą 0,04 a 20cm z lambdą 0,031 na silikacie 18cm to ok.1100kWh rocznie czyli ok.450zł rocznie a różnica w zakupie jeśli chodzi o te 5cm ok.1500zł na cały dom także ja nie miałem dylematów :)

czemu masz Arturo takie zdanie na temat porothermu ?? widze ze duzo osob tutaj co ma pompe ciepla ma dom z porothermu. jak mozesz przybliz minusy tego rozwiazania bo sam jestem ciekaw. ja stawiam raczej na silke ale murarz mi tu mowi o jakies super promocji na porotherm a wiadomo kazdy grosz sie liczy;)

Ja policzyłem kiedyś że 100m2 domek mogę sam postawić z jednym pomocnikiem - mowa tu o ścianach :)

my w trzy osoby w ciągu czterech dni dojechaliśmy do wieńca mojego domu, beton kręciliśmy na bieżąco na miejscu...

a ile wymuruje ekipa w kilka dni nie mówiąc że jeszcze ocieplenie trzeba zrobić...

wszystko szczelne i zero mostków ...

jak dla mnie nie do przebicia ...

Niemożliwe:

Wg cennika:

Arturo, powiedz mi kto bierze okipe do samego murowania scian ?

Bierze sie ekipe na SSO, od ich ceny np, 40 tys za sciany odliczasz 20 tysi, dodatkowo odpada doplata w warstwie ocieplenia i wtedy thermomur jest nie do przebicia.

Szczelnosc i dokladnosc materialu nie do porownania, a ze sciany samemu stawia sie w kilka dni to juz nie wspomne. Zadnych przerw technologicznych, szalunkow, itp.

Postaw prosze sciany z silki bez rusztowania, desek, szalunkow, gwozdzi i kilku innych rzeczy. Te inne rzeczy to pare tysiecy.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
czemu masz Arturo takie zdanie na temat porothermu ?? widze ze duzo osob tutaj co ma pompe ciepla ma dom z porothermu. jak mozesz przybliz minusy tego rozwiazania bo sam jestem ciekaw. ja stawiam raczej na silke ale murarz mi tu mowi o jakies super promocji na porotherm a wiadomo kazdy grosz sie liczy;)

Jak chcesz tanio to bierz silikat 18cm a nie 24cm,tańszego materiału na ściany nie znajdziesz,mnie m2 ściany z silikatu wyszedł 36zł.

Ceramika dla mnie jest krucha,jest krzywa,nie można na nią zapodać tynku gipsowego w cienkiej warstwie co się wiąże z całościową ceną tynku,problem z montażem okien,mebli kuchennych czy czegokolwiek na ścianie,spoiny,no i droga :)

Ceramika poryzowana jest u mnie na ostatnim miejscu wśród materiałów konstrukcyjnych :)

jak dla mnie nie do przebicia ...

Gdyby nie cena,nie tylko na papierze to dla mnie też ale u mnie przy budowie koszty grają ogromną rolę ;)

Edytowane przez Arturo72

Wg moich wyliczeń i w moim domu różnica w zużyciu energii między 15cm styropianem z lambdą 0,04 a 20cm z lambdą 0,031 na silikacie 18cm to ok.1100kWh rocznie czyli ok.450zł rocznie a różnica w zakupie jeśli chodzi o te 5cm ok.1500zł

Hm... Porównanie o kant du...y rozbić. Porównaj 15 i 20cm styropianu o takiej samej lambdzie.