Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Hm... Porównanie o kant du...y rozbić. Porównaj 15 i 20cm styropianu o takiej samej lambdzie.

Różnica będzie 500kWh czyli ok.200zł za sezon,dzisiaj a ile to będzie za 5,10,15 lat ?

Na pewno więcej i to dużo więcej :)

Jeśli ktoś zamierza wybudować dom na rok,dwa to nie ma sensu.

ta naturalna regulacje wilgotnosci w murowanym domu masz przez sciany ?

W ścianach.

W dobrze wymurowanym domu WM niepotrzebna ? Jasiek ma dom z thermomuru i ma identyczna wilgotnosc jak moj dom w pelni z silki. I co Ty na to ?

Za mało precyzyjnie piszesz. Nie rozumiem o co pytasz/co stwierdzasz :(

Gość Arturo72
Ooo, rzeczywiście, to już jutro lub we wtorek najpóźniej. Czekamy na relacje. Kto montuje, miki znalazł dla Ciebie czas w napiętym grafiku na 2013r?

Montuje miki,mam nadzieję,że będzie to szybko,liczę do końca tygodnia bo już swoje wyczekałem...

Przecież ty będziesz grzał PC (jeżeli doczekasz się jej dostawy). Czyżby COP nagle dramatycznie spadł?

Odnoszę wszystko do prądu,poza tym miałem grzać od początku z COP1 i taki dom budowałem a pompa jedynie zmniejszy rachunki :)

Montuje Artur :)

Ja tylko pije herbatę i palę u niego w kozie :)

Ja się będę uczył teoretycznie ale herbatkę jak najbardziej podam ;)

Edytowane przez Arturo72

W ścianach.

Za mało precyzyjnie piszesz. Nie rozumiem o co pytasz/co stwierdzasz :(

Porownuje 2 domy: jeden ma sciany z thermomuru (najgorsza akumulacja i wchlanianie wilgoci) i z domem gdzie wszystkie sciany sa z silikatow (material najlepiej akumuluacy cieplo i wilgoc) i nijak roznicy w wilgornosci w domu nie ma :(

Pozdrawiam

Gość Arturo72
No a co z tym COPem i ceną styropianu? Jaką masz powierzchnię elewacji?

COP przyjmuję jako 2,5,elewacja ok.160m2 czyli poszło 32m3,cena styro 189zł/m3 :)

500kWh/2,5=200kWh*0,4=80zł :)

Ale mimo tego nie dałbym mniej niż 20cm grafitowego :)

Edytowane przez Arturo72

COP przyjmuję jako 2,5,elewacja ok.160m2 czyli poszło 32m3,cena styro 189zł/m3 :)

No to nic się nie zgadza z twoich obliczeń :( Zmieniłeś styropian z lambda 0,4 na 0,31 ale różnicę w kosztach liczysz tylko za dodatkowe 5cm. Do tego piszesz, ze 500kWh to 200zł przy COP 2,5 czyli 1kWh kosztuje 1zł :(

PS.

A! Dopiero zauważyłem, że pisze to "zwykły użytkownik" Arturo72 a nie "najlepszy doradca od..." ArturWi. Zwykły użytkownik może się przecież mylić :D

Gość Arturo72
No to nic się nie zgadza z twoich obliczeń :( Zmieniłeś styropian z lambda 0,4 na 0,31 ale różnicę w kosztach liczysz tylko za dodatkowe 5cm. Do tego piszesz, ze 500kWh to 200zł przy COP 2,5 czyli 1kWh kosztuje 1zł :(

PS.

A! Dopiero zauważyłem, że pisze to "zwykły użytkownik" Arturo72 a nie "najlepszy doradca od..." ArturWi. Zwykły użytkownik może się przecież mylić :D

Widzę,że nie tylko z użytkownikiem nie dowidzisz :

I uprzedzam ponownie,nie dałbym mniej styropianu niż 20cm grafitowego :)