Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo72

Ale może w takim razie zweryfikuj swoje obliczenia z uwzględnieniem 160m2 elewacji (+10% odpadu) po zmianie 15cm styropianu "lambda 0,4" na "lambda 0,31" (26,4m3) i dodaniu kolejnych 5cm (8,8m3) oraz uwzględnieniu COP=2,5.

Nie będę tego tutaj robił,bo to nie tamat na takie dyskusje.

Ja wiem jedno,gdybym budował drugi dom to było by min.20cm styropianu z lambdą 0,031,nawet gdybym miał gruntową z COP4 :)

W stropie mam 30cm styropianu a przyjdzie jeszcze 10-15cm proszku PUR a pod płytą 20cm styro :)

Edytowane przez Arturo72

Nie będę tego tutaj robił,bo to nie tamat na takie dyskusje

Ale przecież to ty go zacząłeś w tej kwestii :( Wyręczę cię w takim razie. 26,4*67zł (189-122)=1768 + 8,8m3*189=1663zł to 3430zł :( Gdzie twoje 1500zł??? Z lenistwa przyjmę za pewnik podane przez ciebie 1100kWh po uwzględnieniu COP=2,5 i ceny prądu 0,4 to 176zł rocznie... Zwrot praktycznie 20 lat. Faktycznie - nie mam dylematu :)

Gość Arturo72
Zwrot praktycznie 20 lat. Faktycznie - nie mam dylematu :)

Jesteś optymista przyjmując,że przez 20 lat ceny prądu,gazu,ogólnie energii nie pójdą do góry.

Nie jesteś przykładem na wzrastające ceny gazu w ciągu paru lat i koło ratunkowe w postaci TRI ?

Jesteś optymista przyjmując,że przez 20 lat ceny prądu,gazu,ogólnie energii nie pójdą do góry.

A ilu ludzi buduje za gotówkę? Tak więc wzrost kosztów/odsetki bilansują się ostatecznie albo raczej są na niekorzyść kredytu.

Nie jesteś przykładem na wzrastające ceny gazu w ciągu paru lat i koło ratunkowe w postaci TRI ?

Ja nie zainstalowałem PC patrząc wyłącznie na zmniejszenie kosztów bo w moim przypadku raczej się to nie obroni. A to koło ratunkowe to oby nie okazało się kamieniem u szyi. Ale poczekajmy na przynajmniej pełen sezon grzewczy. A najlepiej na 2-3 bo pogoda jak kobieta :(

PS.

Może czas przyznać się do diametralnego błędu w obliczeniach a nie udowadniać mi cokolwiek?

Dalibyście już spokój chłop (miki) robi na minimalnych marżach przez co musi trzaskać trzy razy więcej instalacji niż normalny instalator do tego po całej Polsce a dla załatania budżetu bierze nawet tak beznadziejne sprawy jak pc powietrze woda i grzejniki a wy się czepiacie że czasem coś nie wyjdzie.

Prosta sprawa jak się nic nie robi to się nic nie przytrafi teraz już miki wie że nie ma tanio i dobrze do budujących użytkowników forum tez to kiedyś dotrze,a do grzejników tylko pompy ht najlepiej z EVI (douczyć się z chłodnictwa co to ekonomizer)

Dalibyście już spokój chłop (miki) robi na minimalnych marżach przez co musi trzaskać trzy razy więcej instalacji niż normalny instalator do tego po całej Polsce a dla załatania budżetu bierze nawet tak beznadziejne sprawy jak pc powietrze woda i grzejniki a wy się czepiacie że czasem coś nie wyjdzie.

Prosta sprawa jak się nic nie robi to się nic nie przytrafi teraz już miki wie że nie ma tanio i dobrze do budujących użytkowników forum tez to kiedyś dotrze,a do grzejników tylko pompy ht najlepiej z EVI (douczyć się z chłodnictwa co to ekonomizer)

Buahahahaha....

Ciekawe kto z forum nowe konto zalozyl...

Gość Arturo72
Jaszcze jedno Arturze. Byłoby miło gdybyś zamiast zmieniać posty kilka minut po ich napisaniu (co widać po tekście dodanym pod postem przez skrypt forum) pisał po prostu nowy.

Przyjąłem do wiadomości i obiecuję poprawę :)