Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie nie bylo jeszcze wiecej niz -10* ( sterownik zapamietal najnizsza temp. -9,7* - pewnie w nocy kiedys ), wieksze minusy za dnia niz -8* ( kilka h ) nie byly, zatem na razie mozemy wylacznie dywagowac co to cudo potrafi zdzialac u mnie. Cos tam brzecza w TV, ze moze sie -15* pojawic. Obadamy wtedy.

a u mnie od tygodnia nie było temp wyższej niż -10*

jak dzisiaj było -11* bez wiatru to miałem wrażenie że to odwilż.:p

A zdradzisz co wykombinowaliście?

Kbab wczesniej gdzies pisal ale w skrocie. Odpalic grzalki wylacznie na 2 taryfe. Komfort dac wylacznie na 2 taryfe a eko na droga. Niech grzeje mocniej w taniej wspomagane nawet grzalkami. Ze niby winno wyjsc nieco lepiej kosztowo a sama PC sparwniejsza by byla.

Sprawdzic nie szkodzi ;) Podkrecic w 'nocnej' i zobaczyc co bedzie ( tylko ze w nocy za cieplo do drzemania by bylo ).

Nie znalazlem jednak opcji wlaczenia grzalek w okreslonych przedzialach.

Tego Ci chlopie nie zazdroszcze :) Nie tylko z perspektywy na PC i grzanie. Generalnie psia pogoda :(

Psia pogoda, też jest pojęciem względnym:) Poniżej -5 moje psy śpią w ogrzewanym zakładzie (piwnicy).

Powyżej -5 w budzie. Pewnie wolą -10 od -2:lol2:

A tak na poważnie to Magnolia 18 współczuję Ci. Kasa wywalona. Wystarczyło powiedzieć........... przed montażem, że powietrzna i grzejniki to marne połączenie

PS. Ty jako kupujący nie musisz posiadać takiej wiedzy. Ty masz liczyć na sprzedawcę. Ty masz tylko zapłacić w terminie.

Pewnie to zrobiłeś:) Na tym Twoja rola powinna się skończyć

Edytowane przez piotrmak

Psia pogoda, też jest pojęciem względnym:) Poniżej -5 moje psy śpią w ogrzewanym zakładzie (piwnicy).

Powyżej -5 w budzie. Pewnie wolą -10 od -2:lol2:

A tak na poważnie to Magnolia 18 współczuję Ci. Kasa wywalona. Wystarczyło powiedzieć........... przed montażem, że powietrzna i grzejniki to marne połączenie

Ale nie jest tak zle :) Bajka tez to nie jest jednakze.

Na wiosne sie cos poknuje z hardware teraz moze jeszcze z software ( parafrazujac 'komuterowcow' ). Tu polata tam tasma czy trytytka zlapie :D i jakos oblece.

Btw. dzis wiozlem core na konie i patrze a tu jakas 'gorka' dymi. Nie wiem co to wywalili, czy konskie odchody z sianem czy co ale jakby taka gorke przy jednostce zewnetrznej zapodac to juz farelki nie potrzeba :D . buehehehhehe

Drugi raz nie zdecydowalbym sie.

A nie ma czasem opcji "praca grzałek wyłącznie w taniej taryfie?". Tylko wtedy trzeba by zegar podpiąć do EX5.

Nie zauwazylem takiej opcji. Jednakowoz w tej instrukcji co mamy do sterownika cos, gdzies chyba widzialem. Inna rzecz, ze jak sam wiesz 'kupe' linii u nas nie ma badz sa pokitrane.

Za bardzo zaufal sprzedawcy... Pinokiowi na dodatek.

KIA za 100K bym jednak nie kupil. Cos w tym jest. Trzeba bylo sie uczyc ;)

Poza tym jak mantre powtarzal bede - defrosty rozpieprzaja mi wszystko. Jakby tak nie lecialy wsciekle ta konkretna TRI 16 dalaby rade u mnie.

Natenczas, bo nie wiem co przy o wiele nizszych temp. np. -12 czy -16* za dnia by bylo. Zapominam tez czesto , ze jednak CWU nie grzeje ( musze chyba odpalic na 2-3 dni zeby sprawdzic co sie bedzie dzialo ).

Z tym Pinokiem w tym przypadku to chyba przesadziłem. Nie tak dawno napisałem, że sprzedawcy/instalatorzy sami się dopiero uczą tych urządzeń. I Ty Magnolia jesteś tego przykładem. Pech chciał, że akurat Ty.

No ale podobno prawie 1000 instalacji jest wzorowych i nikt się nie skarży....