Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla potrzeb CWU, powietrzna PCi średnio może (szacunkowo) osiągać (średnia zima):

- około 20 dni z COP 1 (czyli tylko grzałki)

a skąd takie założenie że 20 dni z COP=1 ?? bez sensu.. zawsze możesz ustawić CWU (jak używasz 2 taryf) na 13-15 i spokojnie dasz radę. ten COP=1 mógłby być wtedy gdyby przez 20 dni w tych godzinach było poniżej tych -15C :)

Gość Arturo72
To powiedz to arturo, bo On jest przekonany, że jego powietrzna PCi będzie pracowała przy - 20 i to z COP powyżej 2

A kto Ci takich głupot naopowiadał ?

Pokaż mi mój wpis gdzie tak napisałem a ja Ci rzucę 10 kolejnych co pisałem o pracy przy -20st.C ;)

Pompa 8kW przy -20st.C posiada moc grzewczą w dalszym ciągu na poziomie 4,8kW i COP1,8,poniżej nie wiem,bo nie ma takich danych.

Powtarzam,dla mnie włączająca się grzałka,nawet przy -15st.C nie jest problemem,bo miałem grzać samą grzałką nawet od +15st.C :)

Ja się zadowalam średniorocznym COP2,5.

To sprzedawcy i instalatorzy wciskają ciemnotę, co do sprawności powietrznej PCi w minusowych temperaturach,

Jaką ciemnotę ?

Poniższy wykres jest dostępny dla każdego.

To akurat jest wykres sprawności Atlantica S8 8kW.

S8.JPG

Edytowane przez Arturo72

a skąd takie założenie że 20 dni z COP=1 ?? bez sensu.. :)

Bo z analizy temperatury wynika, ze w ciągu 20 dni temperatura spada poniżej -15 stopni, a większość powietrznych PCi przy takiej temperaturze nie pracuje - oczywiście jak nikt nie ingeruje w automatyczne (fabryczne) zabezpieczenia.

Odnoszę się do tej o której pisano tzn. PCi arturo

Różnie :

OD - 15 do -32 ( ponoć Zubadan tak ma )

Jak wejdziesz w dane tej PCi to też zapewne taka wartość dojrzysz.

A np. THERMA V przy temperaturze poniżej -20 stopni.

Jak ktoś blokadę usunie (a często tak jest na naszym rynku), to chodzą przy niższych i teoretycznie wszystko gra.

Gość Arturo72
Z danych technicznych.

Nigdzie w instrukcjach Atlantica nie ma informacji,że pompa wyłącza się poniżej -15st.C i dla mnie taka informacja jest wyssana z brudnego palca jak rzekał pewien polityk i wprowadza w błąd.

Hydrauli jest bardziej obeznany z Atlanticiem ode mnie i często dementował takie informacje,ba twierdziłł nawet,ze pompa może pracować bez grzałek poniżej -20st.C.

Powyższy wykres jest właśnie z instrukcji technicznej Fujitsu Waterstage czyli "esek" Atlantica a dokładnie model AOYA24LALL i WSYA080DA i nie sądzę,żeby producent nie wiedział co pisze.

Arturo, jak może grzać (akurat ta) przy -20, skoro przy -15 zostaje automatycznie wyłączona?

Coś się tak uparł na te -15st.C ?

Ktoś Cię wprowadził w błąd...

Kolejny wykres do -20st.C,tym razem z TRI:

tri.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To jak ma być ta pompa, na którą czekasz ? Pogubiłem się - wróciłeś do atlatika ?

Nie wróciłem do Atlantica,będzie T-CAP 9kW ale nie sądzę też,żeby wyłączał się przy -15st.C skoro wg danych producenta przy -15st.C dysponuje pełną mocą grzewczą czyli 9kW i osiąga COP2,54

Edytowane przez Arturo72

artur twój cap to chyba ma kształt ufa

mam nadzieję że nie taką samą zasadę działania

ja mieszkam w takich okolicach gdzie temperatury są średnie

kiedyś się zabawiłem i dzień po dniu sprawdzałem dane statystyczne tempertur[godzinowe]

dób z temp poniżej -20 nie ma u mnie nigdy przez 24 h

dnii z temp przez 24 h poniżej -15 to max 3-5 w roku.

przeglądałem kilka ostatnich lat

to akurat są fakty statystyczne