Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

- hałas nie jest spory (ale każdy ma gdzie indziej próg głośności ustawiony; na ten przykład ja jak popije i w nocy mnie susza zbudzi i bolący łeb jak nic nie działa w domu tylko ta pompa to mnie chce do szalu doprowadzić ale w pozostałych okresach mojego życia raczej nie narzekam ) no i umówmy się pompa chodzi w zimie kiedy każdy ma pozamykane okna, większy problem to wibracje ale tu było wiele opisów jak je zminimalizować, a czy sąsiedzi będą zadowoleni ?? to zależy od sąsiada i od ciebie... jak sąsiad upierdliwy to wqr..a go wszystko ale z drugiej strony nawet jeśli to jest ostoja spokoju a ty ustawisz wentylator tak żeby mu dmuchał na taras albo jakieś okno to pewnie może go wzruszyć.

IMHO spal ten las i bierz gruntówkę, GRUNTÓWKA NAJWAŻNIEJSZA, NIE BĄDŹ GUPKIEM

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolega sobie strzelił jakiś wypasiony model klimy Toshiby na balkonie, ostrzegałem go, że sąsiedzi go na widłach wyniosą, a to się takie cichutkie okazało, że absolutnie nie ma się czego czepić. W szoku jestem jak to idzie to przodu.

u mnie działki niewielkie więc i sąsiedzi blisko, żaden nie narzekał że mu głośno...

To rób gruntówkę przecież za 10000 zł kupisz

wiesz ja tak jak niektórzy z zdaniem żony co do koloru pudła PC PW się nie muszę liczyć, ale drzew ruszyć nie mogę!

Nie będę jak moi sąsiedzi, co pokupowali działki 8-9 arów w lesie a później wycieli wszystko pod dom, parking, trawę i się dziwią gdzie jest teraz ten las. Miałbym kawałem pola to bym pędził w DZ poziome ile wlezie i postami głowy wam nie zawracał!

A jeszcze jedno mi całe 4 lata chodzi po głowie, jakby się ku... do oczyszczalni podłączyć. tzn woda - woda w układzie zamkniętym. Ile bym musiał mb rury przemycić do oczyszczalni, tam woda ma zawsze +4 ?? Tylko ku... bym w gminie musiał z 5 urzędników skorumpować bo są za tępi żeby mi to bez problemu udostępnić.

wierzę ci, ale żeby z taką wiedzą nie potrafić "pi razy drzwi" powiedzieć ile będzie kosztować to o co prosiłem? naciągane jak dla mnie...

a przyznasz chyba, że M korzystał wcześniej z twojego konta....

nigdy w życiu :) ma swoje konto na muratorze, jkis czas temu nawet wykupil płatny profil, żeby nikt go o partyzantkę nie posądzał, jak się nie mylę to w przeciągu 3 lat zrobił z 10 postów :)

a zapomniałeś że ugiełam się i podałam Ci cenę jak zapytałeś o konkretny model po tym jak weszłam na stronę z cennikiem? :p Wychodzę z założenia że mogę mówić ogólnie o temacie, chociaż nie wszystkie szczegółowe zagadnienia techniczne są mi znane. Natomiast ciężko mi mówic o cenach bo ich najzwyczajniej w świecie nie znam... Ba z tego jak czasami słysze to M też nie strzela ceny z palca. Na zasadzie 20-30tyś. Zawsze robi konkrentą wycene co do złotówki i końcowo klient tyle płaci.

Edytowane przez ana-76
literówka

wiesz ja tak jak niektórzy z zdaniem żony co do koloru pudła PC PW się nie muszę liczyć, ale drzew ruszyć nie mogę!

Nie będę jak moi sąsiedzi, co pokupowali działki 8-9 arów w lesie a później wycieli wszystko pod dom, parking, trawę i się dziwią gdzie jest teraz ten las. Miałbym kawałem pola to bym pędził w DZ poziome ile wlezie i postami głowy wam nie zawracał!

A jeszcze jedno mi całe 4 lata chodzi po głowie, jakby się ku... do oczyszczalni podłączyć. tzn woda - woda w układzie zamkniętym. Ile bym musiał mb rury przemycić do oczyszczalni, tam woda ma zawsze +4 ?? Tylko ku... bym w gminie musiał z 5 urzędników skorumpować bo są za tępi żeby mi to bez problemu udostępnić.

nie ruszaj drzeewek :D ja tam cały czas kombinuje jakby tu dokupić pola zza płotu by las posadzić :)

kolektor pionowy zawsze możesz zrobić, będzie działał, pomysł z oczyszczalnią raczej nie do przeskoczenia (poza korumpowaniem urzędników mógłbyś zamrozić "złoże" a to by dopiero był zonk ;) )

jeżeli nie zdecydujesz się na gruntową to oczywiste, że bierz pod uwagę powietrzną, będzie trochę drożej ale lepsze to niż węgiel czy gaz w baniaku

nie ruszaj drzeewek :D ja tam cały czas kombinuje jakby tu dokupić pola zza płotu by las posadzić :)

jak się mocno zdenerwuje do 15km od siebie kupię pole z 3 ha i dam rolnikowi w dzierżawa w zamian za słomę i przywiezienie tego do domu. Oczywiście wcześniej mi maszyna słomę na pellet przerobią za $. Będzie pelletu z 6ton dostarczonego bezpośrednio do kotłowni. W perspektywie 30 lat bo tyle minimum mam zamiar jeszcze pożyć (choć szczerze to szykuję się na 68 r.ż czyli rok po emeryturze coby rządu nie obciążać wydatkami to mam jeszcze 37 lat!) to na ziemi nie stracę a w okolicy nawet bankruci się zdarzają i można od komornika dobrze pole wyrwać.

Gość Arturo72
Jakaś solidna budowle .A nie zasłoniłeś otworów do odpływu kondensatu?

ja stosuję ramy z kwasówki postawione na bloczkach betonowych (jest to na moich fotkach)

Tak to wygląda:

DSCN4139.jpg

Musiałem dolewać jeszcze 15cm po szerokości.

Żółta rurka to przepust na przewody ;)