Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

napisał pomarszczonyfred

muszę odnaleź normę, bo myślę że mijasz się z prawdą.

norma ta informuje o wydajności bez uwzględnienia defrosta (wydajność miedzy defrostami) i bez pomp obiegowych.

.

Prawda i bez wentylatorów.

Polecam lekturę: http://instalreporter.pl/wp-content/...omp_ciepla.pdf

Nie myśl fredzie, nie jest to twoja mocna strona.

Zależy z jakiej lektury się korzysta. Ja swoje fakty opieram na wynikach laboratoryjnych przeprowadzanych w Szwajacarii - gdzie uwzględniają całe zużycie prądu i porównuję je z danymi producenta oraz stąd: http://www.portpc.pl/pdf/artykuly/022Lachman_201207_IR.pdf, zacytuję część odnośnie normy EN 14511 :

Wartości COP wg normy PN-EN 14511 uwzględniają zużycie energii przez sprężarkę, regulator, wentylator, pompę obiegową(uwzględnione tylko opory skraplacza) oraz funkcja odmrażania parownika.

Dla lubiących obrazki to samo w załączniku.

cop.jpg

No i słucham się poleceń mistrza,to on rządzi przy montażu.

Ma być dobrze i tyle :)

ach ten Twój Mistrz... ;)

od razu jak wspomniałeś o tym poszerzaniu to dziwne mi się to wydawało... postawiłbyś konstrukcję na tej stopie co była wylana, przykręciłbyś do stopy i pozamiatane, to że wystawałoby coś poza stopę nie ma żadnego znaczenia dla nośności tej konstrukcji...

no i nie muszę dodawać, że już od kilku dni bawiłbyś się sterownikiem i liczył kWh a tak to dalej d..a ;)

Nie myśl fredzie, nie jest to twoja mocna strona.

Zależy z jakiej lektury się korzysta. Ja swoje fakty opieram na wynikach laboratoryjnych przeprowadzanych w Szwajacarii - gdzie uwzględniają całe zużycie prądu i porównuję je z danymi producenta oraz stąd: http://www.portpc.pl/pdf/artykuly/022Lachman_201207_IR.pdf, zacytuję część odnośnie normy EN 14511 :

Wartości COP wg normy PN-EN 14511 uwzględniają zużycie energii przez sprężarkę, regulator, wentylator, pompę obiegową(uwzględnione tylko opory skraplacza) oraz funkcja odmrażania parownika.

Dla lubiących obrazki to samo w załączniku.

no widzisz smalec i gdyby wszyscy byli tacy mądrzy i myślący jak ty, to forum by było nie potrzebne.

a tak to takiemu nieduczonemu naganiaczowi się przydajesz :).

tak to ja sam bym musiał poszperać i poszukać normy,

dzięki.

Gość Arturo72
Spoko,poza umieszczeniem jednostki zewnętrznej na piedestale wszystko inne jest zrobione,łącznie z przeprowadzonymi rurkami chłodniczymi od jednostki wewnętrznej pod jednostkę zewnętrzną :)

Panowie mam maly dylemat i prosilbym o wsparcie.

Mianowicie zastanawiam sie czy kupic pompe z wbudowanym zasonnikiem 185 l, czy osobny nierdzewny 300 lub wiekszy ?

Wiem, ze zalezy to od m3 zuzytej wody. Rodzina 4 osobowa 2 wanny i prysznic. Na duzych zasobnikach moze byc duza strata ciepla a co za tym idzie wieksze zuzycie kw. IVT z wbudowanym zasobnikiem ma program CWU+ i gdy przewidujemy wieksze zapotrzebowanie na ciepla wode dogrzewa wode grzalkami do 70 stopni. Ponoc ma to zniwelowac roznice wynikajaca z pojemnosci zbiornikow.

To oczywiscie teoria a jak wyglada ta sprawa w praktyce?