Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak masz cokolwiek powiedziec co/do ilu/po co/ etc moja TRI ma dzialac/byc ...

* skad masz wiedziec JAK nie wiesz !

* slyszales? ja tez. O czym Szumia Wierzby

PS2

Kotla nie ruszalem ... korci ... Wciaz wieze ze ...

kiedyś dokładnie Ci policzyłem do jakiej temp Twoja pc da radę.

Czy uruchomiłeś grzałki?

To może dla odmiany dam kolejnemu specowi szansę się wykazać (1950). Co to za parametr "defrost interval bypass" (zdaje się 2940)? Niestety ani słynny miki ani hydraulik_ nie odpowiedzieli :(

Skoro już tam wlazłeś to rozpracuj .to jest OEM .Nastawy dla serwisu fabrycznego .niektóre funkcje znam ,Ale tej nie dotykałem.I nie dostanę info na ten temat.

Moim skromnym zdaniem (IMHO) wystarczy po prostu nieraz powiedzieć "dałem du..y" (bo nie umiem, mam gorszy moment, nie zauważyłem ... cokolwiek ) ale zaraz to poprawiamy i nie pisze tu tylko o tej branży ale o całości relacji i tych pretensji było by znacznie znacznie mniej (wiadomo że pieniaczy wszędzie się znajdzie)... ale to moje prywatne zdanie, i możliwe ze jestem w mniejszości

15 kg to ok. 60 kWh + 21=81/4=20,25kWh /d - kominek wspomagany PC

u mnie samo CO - 2.02-6.02- 97 kWh/5= 19,4 kWh/d -temp. wew. 22

a dobrze to liczysz ??

Malux pisze ile prądu wciągnęła pompa a nie ile energii wyprodukowała - fajnie że masz niskie zużycie ale chyba malux mimo wszystko ma niższe bo jak ty masz 20 kWh na dobę prądu pompy to daje jakieś 70 kWh ciepła na dobę (przy cop 3,5) ale chyba nie o to chodzi co by napinać się; malux jeszcze nie mieszka a to też ma raczej wpływ, a że kiedyś marudził że nie tego się spodziewał bo mu brała pompa po 30 kWh na początku to inna sprawa

a dobrze to liczysz ??

Malux pisze ile prądu wciągnęła pompa a nie ile energii wyprodukowała - fajnie że masz niskie zużycie ale chyba malux mimo wszystko ma niższe bo jak ty masz 20 kWh na dobę prądu pompy to daje jakieś 70 kWh ciepła na dobę (przy cop 3,5) ale chyba nie o to chodzi co by napinać się; malux jeszcze nie mieszka a to też ma raczej wpływ, a że kiedyś marudził że nie tego się spodziewał bo mu brała pompa po 30 kWh na początku to inna sprawa

Policzyłem kWh za które zapłacił.

Czasami irytuje mnie to że ludziska podają swoje zużycie i zapominają że w międzyczasie hajcował w kominku. W tym przypadku zaniżył wynik o ok. połowę. Jak napalił w kominku w niedzielę to nie wiemy ile pompa zużyła w poniedziałek , wtorek itd. Mogło tak być że przy obecnych temperaturach i jego izolacji przez dwa lub trzy dni pompa wcale nie pracowała. A jak chce sprawdzić PC to ten kominek najlepiej zaspawać na jakiś czas, bo nawet raz w tygodniu jego odpalenie będzie wypaczało wyniki.

Edytowane przez mar1173

Skoro już tam wlazłeś to rozpracuj .to jest OEM .Nastawy dla serwisu fabrycznego .niektóre funkcje znam ,Ale tej nie dotykałem.I nie dostanę info na ten temat.

Czyli że niby co? Mam dojść eksperymentalnie do czego to służy? Jakoś nie bardzo się na to piszę. Jak rozwalę pompę to wszyscy stwierdzą "po co mieszałeś" :(

albo ja tego nie czaje albo ty

ale na moje oko gdyby zamienić to wszystko na jeden rodzaj; na energię oddaną do budynku to:

ty przez cztery dni wpakowałeś w dom 280 kWh (twój COP powiedzmy 3,5)

malux przez cztery dni 138 kWh (COP przyjęty 3, może mniejszy ale przyjęty 3) a i tak 60 kWh dostarczał nie przez 4 dni tylko jednego - w niedzielę

takie postępowanie (na tym forum), jak miki to dziecinada,

ale chciałbym zobaczyć ciebie w tej sytuacji,

z piedestału na dno,

na dno, na którym każdy po nim jeździ,

to nie dziecinada, to nieuczciwość i o to w tym wszystkim chodzi...

dziesiątki razy wypieranie się bezsprzecznych faktów, mało tego - straszenie prokuraturą kogokolwiek kto te fakty ujawnia (to akurat to on i jego żona robią od zawsze), a na piedestał to tego Pana wyniosło to właśnie forum i to samo forum go z niego strąciło...taka jest kolej rzeczy...on potraktował to forum tylko i wyłącznie jako narzędzie do osiągnięcia swojego celu: wykreowania kolejnej tożsamości i to mu się prawie udało, nawet administrację forum sobie okiełznał...

chyba chciał być troszkę za cwany...

zauważ, że jego lobby niepotrzebnie rozpoczyna wymianę zdań i nadal drąży temat jakby chciało go jeszcze rzutem na taśmę wybielić...a to, że on prędzej czy później gdzieś się pojawi to moim zdaniem jest pewne i wcale nie zdziwiłbym się jak to stanie się na tym forum (oczywiście za pomocą kolejnego wcielenia ;) )

a czemu moje zaangażowanie w temacie?

nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale czasami na "czarnych listach" pojawiają się wpisy w stylu: firma X, właściciel o imieniu Y i nazwisku Z , partacz, wyłudzacz, niesłowny nie polecam nikomu, rozgrzebał robotę i zostawił, musiałem wyrzucić go z budowy, strzeżcie się... jak dotrzesz do faktów to okazuje się, że gość wziął 500 zł zaliczki, przy nakładaniu gipsu na ścianę zostawił rysę i może czegoś tam jeszcze nie doszpachlował a po niedzieli nie pojawił się na budowie bo samochód mu się zepsuł i to są dla wszystkich wystarczające przesłanki do zrównania go z ziemią na forum, najczęściej on sam bronić się tutaj nie może bo tu nie zagląda tylko próbuje jakoś te parę groszy zarobić...

i to jest moralne...

ale niemoralne jest pokazać kim na prawdę jest Forumowicz Wielki Sercem... tego nie wypada... jak można takie kłody mu pod nogi rzucać...

otóż można i nawet trzeba, to tyle z mojej strony...

albo ja tego nie czaje albo ty

ale na moje oko gdyby zamienić to wszystko na jeden rodzaj; na energię oddaną do budynku to:

ty przez cztery dni wpakowałeś w dom 280 kWh (twój COP powiedzmy 3,5)

malux przez cztery dni 138 kWh (COP przyjęty 3, może mniejszy ale przyjęty 3) a i tak 60 kWh dostarczał nie przez 4 dni tylko jednego - w niedzielę

Nie bierz tego do serca. On napisał on napisał bez zastanowienia ja odpisałem bez zastanowienia.

Przy obecnych temp. przy dziennym zapotrzebowaniu 20 kWh na dobę po zamieszkaniu musiałby włączać klimatyzację.

To że pompa mało pobiera to nie jest zasługa jej tylko domu. I w tym przypadku może dla porównania używać całości jako systemu w przeliczeniu na np. zł/100m2.

Będziemy mogli porównać powietrzna PC + dobra izolacja i gruntowa PC + standardowa izolacja. Nie wnikając w koszty inwestycyjne tylko w bieżące.