Pyxis 07.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To że pompa mało pobiera to nie jest zasługa jej tylko domu. I w tym przypadku może dla porównania używać całości jako systemu w przeliczeniu na np. zł/100m2. Będziemy mogli porównać powietrzna PC + dobra izolacja i gruntowa PC + standardowa izolacja. Nie wnikając w koszty inwestycyjne tylko w bieżące. Takie porownanie zuzycia na 100m2 podlogi zaproponowalem juz jakis czas temu i wiele osob tak wlasnie podaje. W moich zestawieniach zuzycia zawsze maz podany tez taki parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ja na koniec tygodnia . miesiąca zawsze dopisuję kg przy kwhstyczeń to 310 kwh i 65 kg.cop 3 przy powietrznej-fajnie -ale to chyba niemożliwe jednak zimą. u mnie to działa tak ze w tygodniu temp ze słoncem spokojnie wystarcza.[wręcz słonce podbioja bardziej temp niż pompa.ale ze względu na to że pompa ma w 100% ma sterowanie pogodówką to ten kominek jakby ona nie widziała[wiem temp powrotu jednak]jak będę miał 2 taryfy to kominek nawet przy copie 2 będzie średnioopłacalny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ja na koniec tygodnia . miesiąca zawsze dopisuję kg przy kwh styczeń to 310 kwh i 65 kg. cop 3 przy powietrznej-fajnie -ale to chyba niemożliwe jednak zimą. u mnie to działa tak ze w tygodniu temp ze słoncem spokojnie wystarcza. [wręcz słonce podbioja bardziej temp niż pompa. ale ze względu na to że pompa ma w 100% ma sterowanie pogodówką to ten kominek jakby ona nie widziała[wiem temp powrotu jednak] jak będę miał 2 taryfy to kominek nawet przy copie 2 będzie średnioopłacalny.. Przerywając na chwilę komisję śledczą policzmy: Kominek wyprodukował ok. 65x4= 260 kWh PC przy COP 2,5 potrzebowałaby na zastąpienie kominka 104 kWh Razem 414kWh 414/31 = 13,35kWh/d na 100m2 wyszło- 10,97 kWh/d (u mnie -12,78) W złotówkach 414x0,6= 248,4zł Razem -248,4zł/31=8zł/d na 100m2 wyszło 6,5zł/d (u mnie 5,35) Oczywiście ze względu na kominek są to przybliżone wyliczenia. Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.02.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 moim zdaniem okdrewno liczone co do kgdziekuje w imieniu kominka w wiare w jego sprawnosc.przy założeniu że olewam kominek i grzeją tylko w drugiej przy copie 2[a niech będzie nawet z 500kwh]to koszt będzie okaha przez sobotę i niedzielę tak napędzę podłogę że starczy to spokojnie do wtorku ,środy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie. Sie nie pomyliles i raczej dosyc realne zalozenia wydajnosci palonego brykietu. Zakladam podobnie. "Zle" wyglada to 0,6 PLN w liczeniu kwoty, ale to juz inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Sławek odpuść nie ma faceta już tutaj i tyle; a Ty jak byś jakiejś Pani obiecał że "trzech instalatorów oszustów jednym pociągnięciem miecza zetniesz" albo krucjatę prowadził Im bardziej go szukasz ,tym bardziej go niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czyli że niby co? Mam dojść eksperymentalnie do czego to służy? Jakoś nie bardzo się na to piszę. Jak rozwalę pompę to wszyscy stwierdzą "po co mieszałeś" A jak ja namieszam ? U kogo ma zrobić badania. U mnie działają prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A jak ja namieszam ? U kogo ma zrobić badania. U mnie działają prawidłowo. Ja mam takie dziwne, nieżyciowe podejście, że uważam, iż Atlantic powinien swoim własnym instalatorom i serwisantom udostępniać dokumentację i odpowiadać na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja mam takie dziwne, nieżyciowe podejście, że uważam, iż Atlantic powinien swoim własnym instalatorom i serwisantom udostępniać dokumentację i odpowiadać na pytania. Hydraulik, dlaczego napisałeś, że nie dostaniesz odpowiedzi na pytanie o ten parametr? To jest jakaś wiedza tajemna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Im bardziej go szukasz ,tym bardziej go niema Widze "fan" Kubusia Puchatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja mam takie dziwne, nieżyciowe podejście, że uważam, iż Atlantic powinien swoim własnym instalatorom i serwisantom udostępniać dokumentację i odpowiadać na pytania. Są 3 stopnie dostępu. Jest jakiś cel takiego podziału. Czasem mamy dostęp do kolejnego. Ale z chwile trzeba będzie udostępnić wersję programisty. A konkretnie - masz problem z odszranianiem ,czy tylko chcesz wiedzieć co oznacza ten wiersz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.02.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Są 3 stopnie dostępu. Jest jakiś cel takiego podziału. Czasem mamy dostęp do kolejnego. Ale z chwile trzeba będzie udostępnić wersję programisty. A konkretnie - masz problem z odszranianiem ,czy tylko chcesz wiedzieć co oznacza ten wiersz? Wg moich obserwacji przy niskich temperaturach pompa odszrania się zbyt często (co około 35-40 minut). W oryginalnej dokumentacji Siemensa jest opis linii, w których można to zmienić. Nie mam jednak do nich dostępu w sterowniku Atlantic'a (pewnie jest z "poziomu programisty" jak go nazwałeś). Za to jest parametr, o który spytałem ale nie wiem jaki ma wpływ na pracę pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Widze "fan" Kubusia Puchatka ta... kolejny... Misio powinien zawiązać jakąś sektę, już ma kilku wyznawców na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ta... kolejny... Misio powinien zawiązać jakąś sektę, już ma kilku wyznawców na początek... Tak tak ty należysz do grupy ,a ja do bandy. Przyjrzyj się co ty robisz .Ja pokazuje ,że to głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ta... kolejny... Misio powinien zawiązać jakąś sektę, już ma kilku wyznawców na początek... Nie w tym sensie. Mi chodzilo o "cycat". To o tym, ze im bardziej go szuka.... To wlasnie z Puchatka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 niestety nie znam takich lektur ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.02.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja pokazuje ,że to głupie tak? a możesz wyjaśnić dlaczego to takie głupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 stąd te frustracje Gdyby przeczytał o chefalumpach i jagularach to miki byłby pikuś. A teraz jest BUKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.02.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 nie wiem czy wiesz co oznacza słowo frustracja (jeżeli nie to doczytaj) i gwarantuję Ci, że o czym jak o czym ale o frustracji w moim przypadku mówić nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Dostałem info od Puchatka ,że daikin zrobił wyprzedaż pompek typ 6 i 7ceny od 6000 +Vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts