Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Tu nie decyduje czas tylko czujnik temperatury parownika.A ta temperatura zależy od zaszronienia.

Niech ktoś opisze jak przebiega ten proces .Bo ja jestem stronniczy.

Odszranianie nie może być zbyt częste (o dziwo).

Musi być tyle lodu ,żeby spływająca woda oczyściła skutki poprzedniego defrostu.Trudne

Spytam tak: algorytm odszraniania został stworzony do warunków panujących na 2000mnpm i zerowej wilgotności czy może -10mnpm (depresja) i wilgotności 98%? Odpowiem sam: został on "uśredniony" by zawsze "jakoś było". I stąd rzadko jest to optymalny proces. Sterownik Albatros2 przewiduje więc możliwości dostosowania defrostów poprzez ustawienie czasu minimalnego po jakim PC może rozpocząć proces a także czasu maksymalnego po jakim nastąpi wymuszony defrost niezależnie od pracy algorytmu. Można też ustawić "próg temperatury" powyżej której defrosty wcale nie są wykonywane. No ale ty chyba jako instalator to wiesz?

a przed zakupem nikt Wam nie powiedział że ten TYP tak ma? Te urządzenia tak pracują i nikt nie zmieni na dłuższe odstępy w defrostach bo by siadły....

Jak na żonę instalatora zadziwiająca wiedza. Nie do końca jednak prawdziwa (czytaj wyżej). Jeżeli defrost wykonywany jest przy np. 50% zaszronienia to śmiało można wydłużyć odstępy i na pewno nie "siądzie" od tego PC.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zauważ, że jego lobby niepotrzebnie rozpoczyna wymianę zdań i nadal drąży temat jakby chciało go jeszcze rzutem na taśmę wybielić...a to, że on prędzej czy później gdzieś się pojawi to moim zdaniem jest pewne i wcale nie zdziwiłbym się jak to stanie się na tym forum (oczywiście za pomocą kolejnego wcielenia ;) )

a czemu moje zaangażowanie w temacie?

nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale czasami na "czarnych listach" pojawiają się wpisy w stylu: firma X, właściciel o imieniu Y i nazwisku Z , partacz, wyłudzacz, niesłowny nie polecam nikomu, rozgrzebał robotę i zostawił, musiałem wyrzucić go z budowy, strzeżcie się... jak dotrzesz do faktów to okazuje się, że gość wziął 500 zł zaliczki, przy nakładaniu gipsu na ścianę zostawił rysę i może czegoś tam jeszcze nie doszpachlował a po niedzieli nie pojawił się na budowie bo samochód mu się zepsuł i to są dla wszystkich wystarczające przesłanki do zrównania go z ziemią na forum, najczęściej on sam bronić się tutaj nie może bo tu nie zagląda tylko próbuje jakoś te parę groszy zarobić...

i to jest moralne...

ale niemoralne jest pokazać kim na prawdę jest Forumowicz Wielki Sercem... tego nie wypada... jak można takie kłody mu pod nogi rzucać...

otóż można i nawet trzeba, to tyle z mojej strony...

Bo to są pomówienia.

Nawet jeżeli jest kilka dziwnych spraw to nie wiemy kto jest winny .

Przytocz jakiś wyro sądu .Przecież dla klienta to prosta sprawa .Zgłasza do ochrony konkurencji i po sprawie .Klien jest chroniony z ustawy.

Wykonawca ponosi ogromne koszty takich sytuacji.To się nie opłaca.

Skoro brak jest wyroków .A przypadków tak wiele .To coś jest nie tak.

Dlatego bronie i Gołucha i Mikiego i każdego innego .Nawet ciebie jak coś tobie zarzucą na forum.

Spytam tak: algorytm odszraniania został stworzony do warunków panujących na 2000mnpm i zerowej wilgotności czy może -10mnpm (depresja) i wilgotności 98%? Odpowiem sam: został on "uśredniony" by zawsze "jakoś było". I stąd rzadko jest to optymalny proces. Sterownik Albatros2 przewiduje więc możliwości dostosowania defrostów poprzez ustawienie czasu minimalnego po jakim PC może rozpocząć proces a także czasu maksymalnego po jakim nastąpi wymuszony defrost niezależnie od pracy algorytmu. Można też ustawić "próg temperatury" powyżej której defrosty wcale nie są wykonywane. No ale ty chyba jako instalator to wiesz?

C.

Nie do końca się rozumiemy.

Czujnik przyczepiony jest do rurki parownika .Im więcej lodu tym niższa jest temperatura .parownika w stosunku do otoczenia.

W pewnych zakresach narzucono czas minimalny i maksymalny .Czyli nie rzadziej i nie częściej.

W Atlantikach to głównie 40 minut do 240 minut .

Czyli jeżeli czujnik nie wykryje wystarczającego spadku temperatury to po 240 zrobi defrost.

Ale jak czujnik wykryje wcześnie niż 40 min to nie będzie defrostu.

Są jeszcze drobne szczegóły ,ale zasadniczo to tak

wiesz co...powiem jeszcze raz...

nie jest najgorsze to co on zrobił wcześniej... każdemu się może zdarzyć wtopa ;)

najgorsze jest to, że nadal oszukuje ludzi i to jeszcze za pośrednictwem tego forum... (głównie co do swojej przeszłości)

nawija tutaj wszystkim makaron na uszy, a tak na prawdę ma na celu jedno - pozyskanie klientów (czy chce ich "wywalić" czy nie - nie wiem i nie wypowiadam się, ale ryzyko istnieje)

gdyby jak już bomba pękła powiedział uczciwie: Panowie i Panie, stało się, miałem problemy, wydarzyło się kilka tematów jakie nie powinny mieć miejsca, przepraszam odkręciłem to już (ew odkręcam), mam nauczkę, itp to nikt by go z ziemią nie równał...

no ale on chce być mądrzejszy od nas wszystkich i nawet jak mu naplujesz w mordę to powie, że deszcz pada...

To o czym piszesz to narzut. Jeśli kupujesz za 10, a sprzedajesz za 15, masz 50% narzutu. W cenie sprzedaży jest 33% marży. 100% marży oznacza że 100% w cenie sprzedaży jest zyskiem. Przepraszam, że zwracam uwagę, ale gwoli ścisłości.

Prawdopodobnie wychodzi Ci to z tego licząc bardzo prosto.

10 + 23% vat + 19 % dochodowego wychodzi cena + marza ktora jest zyskiem na przykład te 100%

Prawdopodobnie wychodzi Ci to z tego licząc bardzo prosto.

10 + 23% vat + 19 % dochodowego wychodzi cena + marza ktora jest zyskiem na przykład te 100%

Raczej chodzi po prostu o definicję co to jest marża a co to narzut. Poszukaj w necie jak masz wątpliwości. Marża nie osiąga nigdy 100% - chyba, że przy kradzionym towarze ;)

Na podstawie samej temperatury można tylko szacować czy parownik jest oszronony na tyle by robić defrost czy nie. Dlatego indywidualna korekta w danej lokalizacji może poprawić wyniki pracy PC. Zgodzisz się?

Nie, czujnik mierzy w pewnym sensie grubość szronu bo mierzy różnicę na wlocie do maszyny i temperaturę rurki parownika.Czujnik albatrosa nic do tego niema .Bo może być gdzie indziej.

A prędkość narastania jest zależna od wilgotności powietrza

Jak na żonę instalatora zadziwiająca wiedza. Nie do końca jednak prawdziwa (czytaj wyżej). Jeżeli defrost wykonywany jest przy np. 50% zaszronienia to śmiało można wydłużyć odstępy i na pewno nie "siądzie" od tego PC.

nie wiem jakie są możliwości ustawień, wiem zaś że jeśli urządzenie jest 'zabite' spręzarka ma krótszą żywotność, jeśli ma krótszą żywotność tzn ze jest większe prawdopodobieństwo tego, ze siądzie, ale ja specjalistą w tej dziedzinie nie jestem więc to są moje przemyślenia :) wiem natomiast że Fujitsu tak mają, jakiś czas temu Hydraulik też pisał, że pytał "chłopaków z serwisu fujitsu " i powiedzieli żeby nie dotykać tych ustawień.

Nie, czujnik mierzy w pewnym sensie grubość szronu

W pewnym sensie.

Producent musi poustawiać wszystko tak by działało. Nie może "wyżyłować" parametrów pracy bo woli by było gorzej ale bezpiecznie z każdą sztuką urządzenia. To samo jest z silnikami samochodów. A wiadomo co potrafi zdziałać chiptuning.

nie wydaje ci się,że się czepiasz?

A nie wydaje ci się, że dzisiaj niepotrzebnie wszystkich bronisz? Oczywiście, że się czepiam. Ale pewnie nie tylko ja mam dziwnie wrażenie o podwójnej osobowości ana-76. Ja jestem pamiętliwy i cały czas mam w pamięci "obiektywne" posty użytkownika ME zupełnie niezwiązanego z branżą :(

W pewnym sensie.

Producent musi poustawiać wszystko tak by działało. Nie może "wyżyłować" parametrów pracy bo woli by było gorzej ale bezpiecznie z każdą sztuką urządzenia. To samo jest z silnikami samochodów. A wiadomo co potrafi zdziałać chiptuning.

W pewnym sensie ,bo pośrednio.DT

Są różne struktury tego szronu .Może być lity lód ,albo puchaty szron. Różne opory temperatury ale i opory przepływu powietrza.

Zależy od wilgotności i od prędkość narastania (mocy i wilgotności).

To nie jest proste .

I nie reguluje tego albatros tylko jednostka zewnętrzna .Taką mam wiedzę.

Może jest jeszcze coś .ale ja nie wiem