Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nadganiać to może dlatego że straty są spore i np podczas okresu zredukowanego się w ogóle nie włącza, a pracuje tylko w okresie komfortowym

No to niech ktoś czytaj. hydrauli powie bo u m nie pompa stoi w ogrzewanym pomieszczeniu a jak na dworze spada do -5 chyba to się włącza ochgrona

No to niech ktoś czytaj. hydrauli powie bo u m nie pompa stoi w ogrzewanym pomieszczeniu a jak na dworze spada do -5 chyba to się włącza ochgrona

Ochrona polega na tym ,że jak w pomieszczeniu hydroboksu spadnie do +8 to w innym miejscu może być niżej.

Wtedy uruchamia sie pompa cyrkulacyjna.

Generalnie zdarza się to rzadko więc nie opowiem jak dalej pompa działa .Ale podgrzewa na minimalnym poziomie.

Ochrona polega na tym ,że jak w pomieszczeniu hydroboksu spadnie do +8 to w innym miejscu może być niżej.

Wtedy uruchamia sie pompa cyrkulacyjna.

Generalnie zdarza się to rzadko więc nie opowiem jak dalej pompa działa .Ale podgrzewa na minimalnym poziomie.

Na pewno??

A nie włącza się wtedy sprężarka czasem i nie grzeje??

Bo co z tego że się włączy cyrkulacyjna jak dajmy na to spadnie temperatura na dworze do - 20 i budynek przez 3 czy 4 tygodnie nie będzie ogrzewany, to wtedy rozumiem ze się załączy po to tylko (ale sprężarka też) żeby dogrzać budynek do tych 8C

Ja mówie o sytuacji kiedy w domu jest temperatura i w kotłowni też ok. 22-23 C pompa jest w stanie temperatury zredukowanej (bo to droga taryfa i mam ustawione na 21,5) a jak na dworze spadnie poniżej iluś tam np. -5 to włącza się sama obiegówka

Chyba że coś popieprzyłem

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

witam , dostalem dzis wycene pompy ze zbiornikiem cwu i zastanawia mnie jedna opcja w wycenie za 1100zl. mianowicie sprzeglo hydrauliczne Flamco + pompa. po co cos takiego jest ?? :) jest to niezbedne czy to jakis bajerancki dodatek ?

Jeżli ma być tylko PC to nie jest potrzebna ,ale..

Jeżeli pc ma słaba pompę cyrkulacyjna ,a pętle są długi to trzeba dac.

Ja mówie o sytuacji kiedy w domu jest temperatura i w kotłowni też ok. 22-23 C pompa jest w stanie temperatury zredukowanej (bo to droga taryfa i mam ustawione na 21,5) a jak na dworze spadnie poniżej iluś tam np. -5 to włącza się sama obiegówka

Tak się dziej. I nie ma to związku z temperaturą w "kotłowni" ale właśnie na zewnątrz. Można wyłączyć ochronę przeciwmrozową z menu.