Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pyxiu. Często się z tobą spieram na forum ale też szanuję jako "przeciwnika na poziomie", że tak to ujmę. Jednak nie przypominam sobie by Artur chwalił kable. Pisał raczej o ogrzewaniu podłogowym z kotłem elektrycznym. Ale jestem tu na forum stosunkowo krótko więc może czegoś nie pamiętam?

No nie moge sie dogrzebac do tych dawnych postow, jednak wiele bym sobie dal obciac, ze on razem z Jaskiem przekonywali mnie do takiego rozwiazania. Na pewno mial to byc czysty prad, bo pompa to jest dla frajerow. Jak sie natkne, to nie omieszkam przypomniec.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości przejrzałem 75 ostatnich twoich wpisów(reszty już mi się odechciało) może z pięć czegoś dotyczy konkretnego,1/4 dotyczy mikiego a reszta jest podobna do tego - gratulacje

Zapraszam do śledzenia moich wszystkich wpisów.

Trochę tego mało... to spróbuj na priv..

A propo foto- lubie Nikona:)

Podpisałem umowę na montaż powietrznej pompy vaillanta w tym roku i w jednym z punktów była informacja o płatnych przeglądach :)

Co do kwoty normalna jak na dojazd i dwie godziny pracy serwisanta to uczciwa stawka.

To takie ukrywanie ceny pompy. Dealer mniej zarabia przy sprzedazy, ale kasuje za przeglady gwarancyjne.

Jakie 2 godziny pracy serwisanta? Co on moze robic z pompa po roku czy dwoch, jesli urzadzenie jest sprawne? Z kurzu wytrzec? Jak sie zapsulo to ma obowiazek przyjechac i naprawic. Za free. Nalezy Ci sie to jak psu kosc.

Prosiłem już. Przedstaw swoją historię.

Ja oceniam fakty, które znam. Co jest nieobiektywnego w moich wypowiedziach?

Tchórz odnosi się do konkretnej sytuacji- przesyłki.

Natomiast móżdżek , cham i co tam jeszcze napisałes .:D odnosi się do mnie:cool:.

Pozdrawiam wszystkich "obsłużonych" przez mikiego.

Dobranoc:goodnight:

Edytowane przez twaro

chciałbym ma racje....

była zadyma niejednokrotnie na wątku prądowym - arturo zawsze optował za podłogówką+kospel a jasiek za kablami....za to o frajerach i pompie było często gęsto i różnych wątkach :p

No to widocznie mam poczatki otepienia starczego, skoro pomieszalem te fakty.

Nie mniej zawsze jestem gotow i jednemu i drugiemu skoczyc do gardla ;) (chociaz alter ego "ArturWi" ignorowalem, zeby "chleba" nie zabierac).

a jeszcze jedno był tu spór niejako o przeglądy serwisowe :)

i tak sobie sprawdziłem swoją umowę też mam przeglądy co roku i koszt to 420zł na rok

czy to dużo no cóż wizyta samochodem na gwarancji w serwisie zgodnie z warunkami gwarancji to ponad 1200zł

pytanie jest jedno z samochodem jedziemy a przy ogrzewaniu nie chcemy;)

nie rozumiem

wiesz jak w samochodzie coś się ci urwie to grozi kryminał

przy grzaniu najwyżej dodatkowa kołdra 400zł x 15lat [to ile droższa była początkowo gruntowa?]

dla mnie dużo

jakbym nie dotykał kominka

to w drugiej taryfie za prąd grzanie wyszłaby mi 1400zł[no to 400zł jest istotne dla mnie]

jeszcze dodać jakieś auto casco na jednostkę zewnętrzną no i ten tego

przy gruntowych też placicie?

Podpisałem umowę na montaż powietrznej pompy vaillanta w tym roku i w jednym z punktów była informacja o płatnych przeglądach :)

Co do kwoty normalna jak na dojazd i dwie godziny pracy serwisanta to uczciwa stawka.

Przez 2 godziny pogadacie o pierdolach. Podpisales... No to ok. Te 420 zl to wlicz sobie do cop, scop czy czegos tam. Inaczej to bedzie nierzetelne.

Tchórz odnosi się do konkretnej sytuacji- przesyłki.

Natomiast móżdżek , cham i co tam jeszcze napisałes .:D odnosi się do mnie:cool:.

Pozdrawiam wszystkich "obsłużonych" przez mikiego.

Dobranoc:goodnight:

Jakoś strasznie się wzbraniasz przed opowiedzeniem swojej przygody z miki121 :(

Pisałem o tym wcześniej - płatne przeglądy serwisowe są tylko warunkiem dłuższej niż 24 m-ce gwarancji producenta (przedstawiciela, dystrybutora).

Co do cen, wysłałem kilka zapytań ofertowych w sprawie powietrznych PCi z konkretnymi warunkami, tzn. moc PCi w każdych warunkach (jako graniczne podałem -25, bez wspomagania grzałką) ma wynieść nie mniej niz 7kW, zbiornik CWU 150 -200l, z montażem, na gotowo - całość.

Tylko jedna oferta spełniała te warunki (ZUBAN) - cena około 46.000zł. netto

Cena instalacji gruntowej PCi, dla takich samych warunków w oparciu o Vtocal 222G 7,7 około 38.000zł netto. Uprzedzając w cenie, wykonanie 160m kolektora pionowego, z obsypką kwarcową, dojazdem i wykonanym projektem geologicznym.

I uprzedzając jeszcze raz, sterowniki i ich funkcje praktycznie takie same w obu instalacjach.

wiesz jak w samochodzie coś się ci urwie to grozi kryminał

przy grzaniu najwyżej dodatkowa kołdra 400zł x 15lat [to ile droższa była początkowo gruntowa?]

dla mnie dużo

jakbym nie dotykał kominka

to w drugiej taryfie za prąd grzanie wyszłaby mi 1400zł[no to 400zł jest istotne dla mnie]

jeszcze dodać jakieś auto casco na jednostkę zewnętrzną no i ten tego

przy gruntowych też placicie?

Nie :) powiedz, ze nie masz wykupionego AC na jednostke ?

Dostałem taki opis zakres czynności serwisowych :)

W zakresie instalacji elektrycznej, zasilającej i sterowniczej:

sprawdzenie przewodów elektrycznych i ich połączeń,

sprawdzenie styczników sprężarek,

sprawdzenie zabezpieczeń,

sprawdzenie stanu przekaźników,

sprawdzenie układów sterowania.

W zakresie obiegu czynnika chłodniczego:

sprawdzenie szczelności instalacji obiegu czynnika chłodniczego,

sprawdzenie ciśnień w układzie,

uzupełnienie czynnika chłodniczego (w zależności od potrzeb),

sprawdzenie poprawności działań układu.

W zakresie prac ogólnych:

sprawdzenie elementów konstrukcyjnych i mocujących jednostek wewnętrznych oraz zewnętrznych,

sprawdzenie elementów amortyzacyjnych (ewentualna wymiana),

czyszczenie filtrów w jednostce wewnętrznej - hydrauliczne,

czyszczenie i mycie lameli skraplaczy,

sprawdzenie drożności instalacji odpływu skroplin.