Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wichajster ma swoj bizness, to po co ma sie wdawac w jakies dziwne dywagacje.Wspominal w swoich ostatnich postach, ze obserwujac sytuacje na forum ma dosc i sie wycofuje..

Nie ma co sie dziwic.

Tez sie nie dziwie, posiedzialem ostatnio na elektrodzie, w temacie rolet zew. zapytalem, ktos po chwili odpowiedzial ( w kilku opcjach) i spoko. Nawet sie nie zastanawialem czy handlowiec czy,, oszust'' jakos tak normalnie , a tutaj to jak czegos nie wiesz to nie pytaj bo od razu jestes ,,idiota ekonomicznym '' i takie tam . A najlepsze to, to jak robimy instalacje za wieksza kaske (luksus taki ) a puzniej licza grosiczki jak dziady. Nawet jak tam komus Pc jedzie po rajtuzach(kwh) niech pisze zgredowi ze ,, jak stac na konia to na bata tez" i wtedy moze mniej bedzie wypocin:cool:

zastanawiam sie nad jedna rzecza. wiekszosc ludzi (chyba) kupuje pompę ciepła z powodu oszczędności. Natomiast płaci za tą pompę krocie. Czy nie jest to trochę nielogiczne, by płacić kupe kasy po to by potem płacić mało? Czy nie rozsądniej szukać jak najtańszej pompy i oprócz tego płacić mało. Jeżeli ktoś ma 70k na pompe to rownie dobrze mogl sobie wrzucic olej, czy gaz.

inna sprawa to porownanie zakupu pompy do zakupu auta jest moim zdaniem nie trafione.

zastanawiam sie nad jedna rzecza. wiekszosc ludzi (chyba) kupuje pompę ciepła z powodu oszczędności. Natomiast płaci za tą pompę krocie. Czy nie jest to trochę nielogiczne, by płacić kupe kasy po to by potem płacić mało? Czy nie rozsądniej szukać jak najtańszej pompy i oprócz tego płacić mało. Jeżeli ktoś ma 70k na pompe to rownie dobrze mogl sobie wrzucic olej, czy gaz.

inna sprawa to porownanie zakupu pompy do zakupu auta jest moim zdaniem nie trafione.

Ja kierowałem się tym że ma być czysto i nie drogo. Gazu u mnie nie ma, olej to też nie dla mnie a propanu nie chcę bo nie chcę mieć wielkiej butli przed domem. Czyli pompa według mnie wydaje się rozsądna.

a ja się zastanawiam jaki sens jest wydawać 12k (np dom 150m2) na odwiert i oszczędzać rocznie 600 - 700zł i to jeszcze u mnie na Śląsku gdzie nadal trwa eksploatacja a skutki zakończonej eksploatacji będą odczuwane jeszcze przez 20 lat kto mi da gwarancję że za 8 może 10 lat nie zmieni się koniunktura na wongel albo wejdą nowe technologie i eksploatacja złóż ruszy pełną gębą i dz szlag trafi a kopalnia się wypnie bo oni nawet jak się budynki walą to się nie przyznają.

Edytowane przez mkm silesia